RTL Z definitief verder als tv-zender vol import

Geplaatst op ma 26 jun 2017 om 10:16

RTL Z gaat definitief verder als tv-zender vol aankoopseries als Undercover Boss en importdocu’s. Dat werkt, maar de allure is er nu wel van af. Dat heeft zenderbaas Marco Louwerens gezegd in De Perstribune op Radio 1. RTL Z begon in 2015 ambitieus, maar het schema vol met dagelijkse actuele programma’s als Z Today, @Z en Van Liempt Live werkte niet. De vervangers, Amerikaanse reality als Undercover Boss, bleek veel beter aan te slaan. En daarom gaat RTL Z dáár maar mee verder.

Het is een mislukt avontuur en Louwerens kan veel punten noemen die zijn misgegaan. “Laat ik een voorbeeld noemen: de titels van de programma’s. Een titel moet op zo’n klein zendertje gelijk duidelijk maken waar het om gaat. We maakten met Roderick Veelo bijvoorbeeld een programmaatje over opinie en debat, wat ik echt leuk vond, en dat noemden we Dunk.”

Die titel was een verwijzing naar het willen scoren van een punt bij basketbal. “Maar dat hadden we Z Opinie moeten noemen bijvoorbeeld. Ik heb me toch laten verleiden om Dunk toe te staan. Het is maar een voorbeeld, maar het is wel belangrijk dat je weet waar je naar gaat kijken. Daar hebben we een paar dingen heel fout gedaan.”

Te snel

Verder denkt Louwerens dat er in de beginfase te veel programma’s zijn geïntroduceerd op RTL Z. “Het programma van Paul van Liempt, dat het paradepaardje moest worden, kwam bijvoorbeeld te vroeg. We hebben ook echt ons best gedaan om hem binnen te halen, want hij had het prima naar zijn zin bij BNR. We dachten dat het echt een goede man was en dat vind ik nog steeds, maar het programma… Dat zie je wel vaker: je bedenkt het vandaag en het moest gisteren al op de buis.

Je moet het veel beter neerzetten en laden, legt hij uit. “We hadden beter moeten nadenken over het format. Als zender moet je eerst bouwen met vrij simpele bouwstenen, zoals we nu doen met documentaires en aankoop.”

Aankoop scoort

Met die documentaires en aankoop gaat het nu ‘best behoorlijk goed’. “We zenden nu elke avond twee documentaires uit en voor de doelen die we hebben, gaat het best goed. Van de week hadden we 130.000 kijkers voor een docu over Donald Trump. Dat is nog steeds best weinig, maar voor zo’n klein zendertje zijn we goed bezig. Op een gegeven moment hopen we dat er eens 200.000 mensen naar zo’n documentaire kijken en dat we op de schouders daarvan weer wat eigen producties beginnen.”

Waar zenders normaal beginnen met bagger en uitgroeien tot iets kwalitatiefs, gaat het bij RTL Z precies andersom. “Ik denk dat we nog een tijdje moeten blijven met aankoop, want dat doet het nou eenmaal goed en is gewenst door de doelgroep. We gaan online dingen proberen en daar kunnen we dan eventueel een programma van maken.”

Toch nog ambities

Louwerens’ ambities zijn niet compleet verdwenen. “Wat ik nog heel graag zou willen is iets over politiek. Het verbaast me enorm dat het enige wat je hebt Buitenhof is. Als je daar een keer kucht, word je de studio uitgehaald. Het is een prachtig programma, maar ik zou dolgraag een soort VI over politiek willen hebben. De presentator moet een goede journalist zijn. Het moet wel een mooie mix zijn van jong en oud en links en rechts georiënteerd. Ik zie het voor me als dat je vrijdagmiddag om zes uur in Nieuwspoort zit met een biertje erbij en daar staat een camera op.”

Het zou logisch zijn om Frits Wester er neer te zetten, maar het mogen ook mensen van andere omroepen zijn. Je wil niet alleen mensen van hetzelfde clubje. Ik zou het dolgraag nog eens doen op Z. Misschien kunnen we eerst kijken of het online werkt.”

RTL Z van de buis?

Blijft RTL Z wel bestaan? “Je hebt doelen. Er zit in Luxemburg ergens een boekhouder en die kijkt naar de marktaandelen en die zet dan een vinkje of we er nog aan voldoen. De percentages die wij moeten halen, halen we. Je kunt een klein aantal kijkers hebben, maar dan wel in de juiste doelgroep.”

Toch moet Louwerens toegeven: de glans is er wel van af. “Het heeft wel wat minder allure en dat is voor mij wat minder leuk, omdat het het werk wat makkelijker maakt. We moeten nu vooral goede documentaires aankopen.”

Foto: RTL
36 Reacties op “RTL Z definitief verder als tv-zender vol import”


 1. Andre

  De hele nieuwsvoorziening in de middag is ook geschrapt. Neem een voorbeeld aan N24 in Duitsland en breng ook gewoon algemeen nieuws.

 2. Martijn

  Ik had echt verwacht dat dit najaar een streep door RTL Z heen kwam en dan weer terug naar RTL 7, maar helaas.
  Overdag is RTL Z ook niet meer wat het is geweest. ZONDE!

 3. Den Draaiert Joost

  Veel te veel van hetzelfde.

 4. xander

  RTL Today was super leuk en interessant en gaf de zender een eigen smoel. Ik zou graag willen dat dat terugkwam. Zeker met de dames die wat te vertellen hebben. Dat zie je nergens.

 5. West, voor de belg de kaaskop

  Zolang ze maar geld krijgen van de kabelmaatschappij en verdienen aan reclames
  en die paar % marktaandelen, zal de zender heus niet verdwijnen
  weet men wel wat 1% marktaandeel verlies , RTL kost per jaar?
  Neen liever hebben ze er nog een zender erbij RTL 9 of 10
  op deze manier blijft het marktaandeel op peil , en als RTL ,, WAT NIET ONMOGELIJK IS…… onder de SBS GROEP in marktaandeel veelvuldig zou uitkomen,
  komen er zeker RTL zender bij !!
  en uw kabel abb. gaat dan weer omhoog !

 6. J

  NAJAAR SBS6:

  vanaf maandag 28 augustus:
  20:30 DOKTER TINUS
  21:30 MR FRANK VISSER DOET UITSPRAAK

  vanaf dinsdag 29 augustus
  20:30 MENSENKENNIS
  21:30 DE PERFECTE VRAAG

  vanaf woensdag 30 augustus
  20:30 STEENRIJK, STRAATARM
  21:30 DE DESIGNDROOM

  Donderdag:
  20:30 NCIS
  21:30 LAW & ORDER

  31 augustus: DOCUMENTAIRE PRINSES DIANA

  Vrijdag/zaterdag: FILMS

  vanaf zondag 20 augustus
  20:30 DE ALARMCENTRALE
  21:30 UNDERCOVER IN NEDERLAND

 7. Edwin

  Hij heeft zo ongeveer alles gedaan wat iemand fout kan doen.
  Ik had ‘m begin 2016 al op straat gezet.

 8. J

  RTL4 nog weinig bekend,
  alleen 28 aug t/m 1 sept:
  21:30-23:30 Linda’s Zomerweek

  31 augustus:
  20:30-22:00 Special Diana

 9. Edwin

  J, kænker eens op.

 10. Henk

  2 J: die zullen in september vol gas gaan. Linda´s zomerweek was laatste jaren altijd in de 3de week van Augustus.. winterprogrammering ging dan 4de los. nu dus een week later. houd ook in dat ze tussendoor geen herhalings week hebben wat ze nog wel eens met uitstel van executie hadden bv

 11. Neptunus

  @Z was een uniek programma, zat veel vaart in met veel dynamiek, had ook op de hoofdzenders gekund……

 12. Zonder Naam

  Die documentaires zijn vaak prima. Alleen de onderwerpkeuze mag van mij wel wat breder. Qua onderwerpen die de doelgroep aan zouden kunnen spreken is er meer dan wat ze momenteel brengen.

 13. Alex

  Z Today samen met al het andere Z Economisch nieuws naar 7. RTL Z veranderen in een docu zender of opheffen.

 14. oja

  Deze man is totaal de weg kwijt. Al vanaf het begin. RTLZ was al bijna goud en dan zo laten afglijden. Onkunde pur sang. Klooien en visieloos. tsja en dan nu doorsudderen. Want anders licentie kwijt. En dan een soort Buitenhof willen maken. Why? RTL B (van Binnenhof) ervan maken? Zaken, business, tech daar moet het over gaan. Ongelooflijk hoe deze man en rtl zo’n scheve schaats kan rijden. Beloofd weinig goeds voor de hele club.

 15. mix

  Hier moeten ze gewoon mee ophouden. RTL Z terug naar RTL7. Daar kunnen 1 of 2 keer per ook best die documentaires. Het huidige kanaal van RTL Z ombouwen tot RTL Classic met oude buitenlandse en Nederlandse films, series en programma’s in nauwe samenwerking met Videoland.
  BOZZ naar RTL5.

 16. Manuela

  @mix goed idee

 17. Kelvin

  D kabelmaatschappijn zouden RTLZ er af moeten halen

 18. Grumpy

  Opportunistische flauwekulzender

 19. Daan

  is dit niet gewoon het zelfde probleem alles bij Talpa TV
  De zender 10 had ook mooie series maar geen kijkers!

  RTL Z is ook geen tech of veel zakelijke TV
  maar een zelfde probleem alles TV 10.

 20. Jelle

  Dagprogrammering RTL7 naar RTL5; weg met die telshopping… zo jaren ’90. RTLZ terug naar RTL7, een docu-avond (bijvoorbeeld dinsdag of woensdag op RTL7 zou niet misstaan ;)

 21. Luuk

  Complete aanfluiting, zonde van je geld

 22. Chiel

  Ze zenden geregeld echt goede docu’s en progrmamma’s uit. En RTL Today was zeker de moeite. Benieuwd hoe het verder gaat met de zender. Met herhalingen van Underocver Boss kom je er ook niet.

 23. Luke

  @Luuk,
  Zonde van het geld? Dat zijn de programma’s van de staats tv.

 24. Jack

  Ze noemen hem de Magiër, dus hij zal het wel weten…

 25. Dat

  Kanaal gewoon aan nick geven en rtl z middag en avond onderdelen naar rtl 8. Naar rtl 7 kan ook, maar denk dat rtl 8 er meer aan heeft. De ochtend onderdelen van rtl z gewoon naar rtl 5.

 26. Dus

  Overdag de nieuws-uitzendingen terug op 7. Einde van de middag afsluiten met Z-today, dat programma was uniek en verdiende meer kijkers.

 27. Bertje

  RTLZ is nooit een Sky News of N24 (Duitsland) geworden. Er is te weinig budget om serieuze nieuwstelevisie te maken. Zelfs NPO Nieuws is geen volwaardige nieuwszender. We worden in NL maar slecht bediend. Gelukkig kunnen we buitenlandse nieuwszenders bekijken. Sky News wordt gestreamd via YouTube en dus was alles te volgen rondom de Londense flats. Als zoiets zich in NL zou voordoen zijn we aangewezen op Hart van NL of een reportage van Pauline Broekema in het NOS journaal. Haha

 28. Marry Hens

  Ik ga die lieve Sanne (Alexandra) Boswinkel enorm missen. Wat een vakvrouw!

 29. Luuk

  Nou nee hoor die ellendige shit reclame zorgt er wel voor dat ik 20% meer betaald voor producten.

 30. F'iscadel

  Dit soort nieuwsberichten tonen toch weer duidelijk aan dat lineare tv uitsterft? En dan nog zijn er mensen die weigeren dat te geloven! Ongelofelijk!

 31. Stokpaardje

  F’ zit weer stevig in mijn uitgesleten zadel, voor zijn zoveelste rondje over lineaire tv.

 32. Bart

  Het probleem van RTL Z is dat het niet te ontvangen is. Het zit alleen in de digitale televisiepakketten. Dat hadden ze prima kunnen ondervangen door de programma’s ook live via internet uit te zenden. Maar dat deden ze alleen bij hoge uitzondering als er een keer groot nieuws was. Een onbegrijpelijke opstelling voor een zender die zich op jonge digitale (zaken)mensen richt. Je moet zijn waar je doelgroep is; op internet.

 33. Misha

  Jammer. RTL Z had zeker potentie, maar de programmering was te eenkennig. Meer algemeen nieuws en een paar docu’s over (onopgeloste) straf- en moordzaken hadden al wat extra kijkers kunnen trekken. Misschien een beetje historie toevoegen en RTL had een eigen kennisnet gehad.

 34. Ano

  RTL gaat helememaal niet los. Die dutten steeds meer met vertrouwen in inmiddels stervende formules zoals IHVH en The Voice

 35. F'iscadel

  Fox News is de meest betrouwbare lineare tv-zender. Feit!!

 36. Herman

  Niemand is zo dom om dat een feit te noemen en het te menen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.