RTL Z definitief verder als tv-zender vol import

RTL Z gaat definitief verder als tv-zender vol aankoopseries als Undercover Boss en importdocu’s. Dat werkt, maar de allure is er nu wel van af. Dat heeft zenderbaas Marco Louwerens gezegd in De Perstribune op Radio 1. RTL Z begon in 2015 ambitieus, maar het schema vol met dagelijkse actuele programma’s als Z Today, @Z en Van Liempt Live werkte niet. De vervangers, Amerikaanse reality als Undercover Boss, bleek veel beter aan te slaan. En daarom gaat RTL Z dáár maar mee verder.

Het is een mislukt avontuur en Louwerens kan veel punten noemen die zijn misgegaan. “Laat ik een voorbeeld noemen: de titels van de programma’s. Een titel moet op zo’n klein zendertje gelijk duidelijk maken waar het om gaat. We maakten met Roderick Veelo bijvoorbeeld een programmaatje over opinie en debat, wat ik echt leuk vond, en dat noemden we Dunk.”

Die titel was een verwijzing naar het willen scoren van een punt bij basketbal. “Maar dat hadden we Z Opinie moeten noemen bijvoorbeeld. Ik heb me toch laten verleiden om Dunk toe te staan. Het is maar een voorbeeld, maar het is wel belangrijk dat je weet waar je naar gaat kijken. Daar hebben we een paar dingen heel fout gedaan.”

Te snel

Verder denkt Louwerens dat er in de beginfase te veel programma’s zijn geïntroduceerd op RTL Z. “Het programma van Paul van Liempt, dat het paradepaardje moest worden, kwam bijvoorbeeld te vroeg. We hebben ook echt ons best gedaan om hem binnen te halen, want hij had het prima naar zijn zin bij BNR. We dachten dat het echt een goede man was en dat vind ik nog steeds, maar het programma… Dat zie je wel vaker: je bedenkt het vandaag en het moest gisteren al op de buis.

Je moet het veel beter neerzetten en laden, legt hij uit. “We hadden beter moeten nadenken over het format. Als zender moet je eerst bouwen met vrij simpele bouwstenen, zoals we nu doen met documentaires en aankoop.”

Aankoop scoort

Met die documentaires en aankoop gaat het nu ‘best behoorlijk goed’. “We zenden nu elke avond twee documentaires uit en voor de doelen die we hebben, gaat het best goed. Van de week hadden we 130.000 kijkers voor een docu over Donald Trump. Dat is nog steeds best weinig, maar voor zo’n klein zendertje zijn we goed bezig. Op een gegeven moment hopen we dat er eens 200.000 mensen naar zo’n documentaire kijken en dat we op de schouders daarvan weer wat eigen producties beginnen.”

Waar zenders normaal beginnen met bagger en uitgroeien tot iets kwalitatiefs, gaat het bij RTL Z precies andersom. “Ik denk dat we nog een tijdje moeten blijven met aankoop, want dat doet het nou eenmaal goed en is gewenst door de doelgroep. We gaan online dingen proberen en daar kunnen we dan eventueel een programma van maken.”

Toch nog ambities

Louwerens’ ambities zijn niet compleet verdwenen. “Wat ik nog heel graag zou willen is iets over politiek. Het verbaast me enorm dat het enige wat je hebt Buitenhof is. Als je daar een keer kucht, word je de studio uitgehaald. Het is een prachtig programma, maar ik zou dolgraag een soort VI over politiek willen hebben. De presentator moet een goede journalist zijn. Het moet wel een mooie mix zijn van jong en oud en links en rechts georiënteerd. Ik zie het voor me als dat je vrijdagmiddag om zes uur in Nieuwspoort zit met een biertje erbij en daar staat een camera op.”

Het zou logisch zijn om Frits Wester er neer te zetten, maar het mogen ook mensen van andere omroepen zijn. Je wil niet alleen mensen van hetzelfde clubje. Ik zou het dolgraag nog eens doen op Z. Misschien kunnen we eerst kijken of het online werkt.”

RTL Z van de buis?

Blijft RTL Z wel bestaan? “Je hebt doelen. Er zit in Luxemburg ergens een boekhouder en die kijkt naar de marktaandelen en die zet dan een vinkje of we er nog aan voldoen. De percentages die wij moeten halen, halen we. Je kunt een klein aantal kijkers hebben, maar dan wel in de juiste doelgroep.”

Toch moet Louwerens toegeven: de glans is er wel van af. “Het heeft wel wat minder allure en dat is voor mij wat minder leuk, omdat het het werk wat makkelijker maakt. We moeten nu vooral goede documentaires aankopen.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen