NOS betreurt wegknippen ‘islamitisch extremisme’

De NOS betreurt dat ze een belangrijke uitspraak van de Britse premier Theresa May zondagavond heeft weggeknipt uit het Achtuurjournaal. Dat laat de omroep blijken in een persbericht. Het Achtuurjournaal van zondag kreeg veel kritiek omdat een belangrijke passage uit May’s speech werd weggelaten. Het gaat om het moment waarop zij de aanslag in Londen ‘islamitisch extremisme’ noemt. Veel critici zijn blij dat ze het beestje bij de naam noemt, maar de NOS zond het niet uit.

De politiek correcte berichtgeving van de NOS veroorzaakte een stortvloed aan reacties. “Na de aanslag op Tower Bridge in Londen kregen we vragen waarom in het NOS Achtuurjournaal van zondag 4 mei jongstleden onvoldoende expliciet wordt verwezen naar de islamitische achtergrond van de aanslagplegers“, aldus de omroep zelf.

Het had beter gekund, zegt de NOS nu. “Het was beter geweest als de quote van de Britse premier May over ‘islamitisch extremisme’ in de uitzending was meegenomen. Maar dat neemt niet weg dat uit het geheel van de berichtgeving en uit de context meer dan duidelijk is gemaakt dat het hier gaat om aanslagplegers die zich laten inspireren door de islam. Daar kan geen twijfel over bestaan.”

De NOS voert geen agenda bij de journalistieke keuzes die we maken. Wij trachten niets te verhullen en niets te vergroten, onze richtlijn is om zaken bij de naam te noemen.”

GeenStijl-ster Bart Nijman denkt dat de NOS hier helemaal niets van leert. Vanochtend werd bekend dat de derde aanslagpleger een Marokkaan uit Italië is, maar de NOS noemt hem een Italiaan (zie onderstaand). “De struisvogelende Staatsomroep strikes again“, zegt hij.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen