Islamoloog woest op EO: ‘Tijs, ik ben je bitch niet’

Islamoloog Anne Dijk, een tot de islam bekeerde domineesdochter, is woest op Tijs van den Brink en de makers van zijn EO-programma Tijs en de Ramadan. Dat laat ze weten in een open brief op de website NieuwWij. Van den Brink ging maandag in de eerste aflevering van zijn programma op bezoek bij Dijk, omdat hij wilde weten hoe hij het best kan omgaan met moslims. Het advies van de licht geërgerde Dijk was om nederig te zijn als hij gevoelige onderwerpen als terrorisme bespreekt. 

Vanwege een negatieve ervaring met de EO in het verleden, heeft Dijk voorafgaand aan haar drie uur durende gesprek met Van den Brink concrete afspraken gemaakt met de EO. “Een van de concrete en voornaamste afspraken was dat het niet over mijn persoon zou gaan. Dat vind ik namelijk niet interessant en het is niet mijn werk. Ik ben immers islamoloog.

Van den Brink stipte echter uiteraard wel even aan dat Dijk een bekeerde domineesdochter is, maar daar is Dijk woest over. “Het ging al snel mis bij de voice-over, waar Tijs mij tegen de afspraak in niet introduceert als religiewetenschapper en islamoloog, maar als ‘bekeerd en dochter van een dominee’. Ik vind dat best persoonlijk en volledig overbodig.

Haar uitspraak dat je moslims ‘nederig of op zijn minst gelijkwaardig’ moet benaderen, leverde veel kritiek op. “Een van de terechte Facebook spreekbolletjes vroeg waarom ik zo fel reageerde, maar die persoon weet natuurlijk niet dat we al twee uur fel hadden gedebatteerd over geweld.

Al haar inhoudelijke islamologische input is uit het programma geknipt, terwijl er later wel een extremistische imam aan bod komt, aldus Dijk. “Hij is nota bene uit een moskee ontslagen en ook uit zijn ambt ontzet is vanwege een veroordeling.”

Goh, is het dan echt te genuanceerd wat ik zeg over de islam? Misschien zelfs te positief? Is het te gevaarlijk voor de EO-christenen om de werkelijke nuance te horen? En dat uit de mond van een religiewetenschapper en islamoloog die bekeerd is? Is er soms een te grote angst voor bekering? Waarom wil de EO mijn inhoudelijke kant constant weghalen en me reduceren tot domineesdochter?

Dijk zou nog meewerken aan opnames voor de derde aflevering, maar denkt daar nu van af te zien. “Ik besteed mijn tijd met liefde aan allerlei initiatieven voor dialoog en vrede, maar ik moet bijna een Bitch worden, in beeld, om te zorgen dat mijn rechten gewaarborgd worden.”

De christelijke dominante witte man bepaalt vervolgens wel wat er in de uitzending komt, en wat niet, en excuseert zich dan achteraf met het argument van ‘tijd, knippen en plakken’. Ach, de patriarchale cultuur is natuurlijk ook nooit weg geweest. Maar Tijs, ik ben je bitch niet“, besluit ze haar brief.

Foto: EO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen