Boosheid over nieuw uitzendtijdstip Pauw/Jinek

Foto: RTLAchter de schermen bij Pauw en Jinek is er boosheid ontstaan over de nieuwe late-avondprogrammering van NPO 1. De NPO is een belangrijke belofte niet nagekomen. Dat heeft een ingewijde laten weten. NPO 1 begon deze week met een experiment waarbij Pauw/Jinek een stuk vroeger begint, zodat er op de extra late avond ruimte is voor de nieuwe talkshow van Paul de Leeuw. Zowel Pauw als Jinek vonden het prima om voor dat experiment tijdelijk te verhuizen van 23.00 naar 22.30 uur.

Hoewel de kijker al jarenlang een vaste afspraak heeft met Pauw/Jinek om 23.00 uur, en vaste afspraken erg belangrijk zijn in de wereld van lineaire televisie, gingen Pauw-omroep BNN/VARA en Jinek-omroep KRO/NCRV toch akkoord met het voorstel van de NPO om Pauw/Jinek deze zomer om 22.30 uur uitzenden.

Mensen die elke avond Pauw kijken zullen deze week echter gemerkt hebben dat er van een vast uitzendtijdstip geen sprake is: de aanvangstijden variëren van 22.10 uur op maandag tot 22.30 uur vanavond.

Minder kijkers voor Pauw

Door deze variërende aanvangstijd is de kijker de weg kwijt en dat heeft effect op de kijkcijfers: tot nu toe kijken er deze week gemiddeld 758.000 mensen naar Pauw. En dat terwijl het Pauw-gemiddelde dit seizoen tot nu toe op 845.000 kijkers ligt en er vorige week van maandag tot en met donderdag gemiddeld 841.000 mensen keken.

Die kijkcijferdaling is meer mensen opgevallen. “Als ik me niet vergis heeft verplaatsing Pauw (vroeger) tot gevolg dat Pauw en RTL Late Night elkaar nu weer naderen, qua kijkcijfers“, twitterde Cornald Maas bijvoorbeeld gisteren.

Jinek, dat aankomende maandag begint, staat hetzelfde lot te wachten: op maandag begint de talkshow om 22.08 uur en op vrijdag om 22.32 uur. Voor de makers is dat balen, omdat er zo geen vaste afspraak gemaakt kan worden met de kijker.

Kans voor Paul de Leeuw

Jeroen Pauw maakte er deze week in zijn talkshow geen geheim van dat hij niet blij is met het variërende uitzendtijdstip. Hij maakte er al een aantal keer een opmerking over. En die irritatie leeft ook achter de schermen, zowel bij Pauw als bij Jinek.

De grote ergernis is dus dat Pauw/Jinek niet vast om 22.30 uur begint, zoals de NPO beloofde, maar ergens tussen 22.00 en 22.30 uur. En dat heeft allemaal te maken met het feit dat NPO’s tv-baas Frans Klein per se een nieuwe kans wilde creëren voor Paul de Leeuw.

De Leeuw is sinds deze week elke werkdag te zien met Lekker Laat, ná Pauw/Jinek, maar daardoor verviel het budget om de doordeweekse prime-timeprogrammering aan te vullen, zodat Pauw/Jinek elke avond om 22.30 uur had kunnen beginnen.

Funest

Achter de schermen heerst er onrust en ongenoegen. Betrokkenen noemen het ‘funest’ voor de herkenbaarheid van de programmering en stellen dat Kleins ambities met Paul de Leeuw nu ten koste lijken te gaan van de hele opbouw van de NPO 1-avond. De talkshow van De Leeuw is immers ook niet het succes waar op gehoopt werd.

Ná deze week is De Leeuws programma Lekker Laat nog drie weken te zien op NPO 1. In juli lijkt de situatie voor Jinek te verbeteren: dan wordt het programma voorafgegaan door De Avondetappe, dat dit jaar op prime time uitzendt. Daardoor staat Jinek elke avond om 22.23 uur in de schema’s.

RTL Late Night, de voornaamste concurrent van Jinek/Pauw, wordt in juli omgedoopt tot RTL Summer Night en zendt dan elke avond uit van 21.30 tot 23.00 uur, gevolgd door een extra editie van RTL Boulevard.

Foto: BNN-VARA/KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen