Voetbal Inside kapotgeschreven na hypocriete actie

Het RTL 7-programma Voetbal Inside is deze week kapotgeschreven in de media nadat boegbeelden Wilfred Genee, René van der Gijp, Johan Derksen en Jan Boskamp hand in hand poseerden tegen homogeweld. Dat is te lezen in de kiosk. Het regende direct na de actie felle kritiek op sociale media, omdat Voetbal Inside nou niet bepaald bijdraagt aan de emancipatie van homo’s. Ook in de reguliere media is men kritisch. De Volkskrant vindt Voetbal Inside zelfs de mediaflop van de week.

De RTL 7-sterren kwamen met het statement dat ze homogeweld veroordelen. “Dat zal ongetwijfeld kloppen. Maar welke opvatting over homoseksualiteit droegen zij zelf ook alweer uit?”, aldus Volkrant-journalist Haro Kraak, die daarop alle ellendige homo-uitspraken van de VI-heren op een rij zet.

Parool-columnist Karin Spaink vond de hand-in-hand-actie van Barbara Barend in eerste instantie heel mooi. “Maar toen daarna het doorgaans uiterst homofobe (en dito seksistische) viertal van Voetbal Inside zichzelf op het podium hees om elkaar in de handjes te knijpen met hoe goed ze bezig waren, vond ik de hele actie ineens ronduit onsmakelijk.

Ook Trouw-recensent Renate van der Bas herinnert haar lezers aan de vele homo-onvriendelijke uitspraken in Voetbal Inside. “Maar nu stonden ook zij daar hand-in-hand, vóór de homo’s. Ik hoop dat die solidariteit niet wegebt na deze week.

Trouw-journaliste Seada Nourhussen heeft zich ook al verbaasd: “Zelfs de openlijk homofobe René van der Gijp ging met zijn collega’s van het hypermasculiene en patriarchale programma ‘Voetbal Inside’, waar ze nooit vies zijn van een potje seksisme, homofobie en racisme, hand in hand op de foto.

Heel opmerkelijk, vindt Nourhussen. “Zijn blinde deelname aan de actie legt de verraderlijkheid ervan bloot: solidariteit is mooi, maar kan ook oppervlakkig zijn. De voetbalanalisten leggen geen verband tussen de vele grappen die ze bij VI maken ten koste van homo’s, en geweld.

Parool-journaliste Marjolijn de Cocq vond de foto van Voetbal Inside een ‘smetje’ op de hand-in-hand-actie.

En de Betrouwbare Mannetjes vandaag in de Volkskrant: “Hoewel de eensgezindheid hartverwarmend was, gingen onze gedachten vooral uit naar mannen als de hetero Kees van der Staaij en de boys van Voetbal Inside. Dat krampachtige gedoe. Moet toch vreselijk zijn, je louter vanwege sociale druk gedwongen voelen je anders te gedragen dan je eigenlijk zou willen.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen