Help Mijn Man Is Klusser verzwijgt autisme kandidaat

Geplaatst op vr 21 apr 2017 om 12:46

Het RTL 4-programma Help Mijn Man Is Klusser heeft het autisme van kandidaat Mees bewust verzwegen, zodat de kijker zijn reactie extra schandalig zou vinden. Dat zegt zijn vrouw Femke vandaag in het AD. Femke en Mees waren donderdag te zien in de RTL 4-show van John Williams en ‘klushork’ Mees reageerde nogal boos en ondankbaar. Volgens haar heeft RTL 4 zijn autisme bewust verzwegen. “Ik heb nog met John Williams over de mentale toestand van mijn man gesproken.”

Dat gesprekje is niet op tv gekomen. “Merkwaardig dat zo’n belangrijk fragment op de snijtafel van het programma is verdwenen. Als het er wel in had gezeten was er niks aan de hand geweest en had Nederland een positiever beeld gehad van mijn man. Nu wordt hij onterecht in een kwaad daglicht gesteld.

Femke vindt het niet netjes van zo’n grote tv-zender. “Wat RTL 4 heeft gedaan, is vervelend. Kennelijk zijn effect en kijkcijfers belangrijker dan de realiteit. Nu heb ik het gevoel dat de zender over onze rug aan het scoren is.”

Mensen met autisme reageren nou eenmaal wat anders dan anders, weet Femke. “Mees gaat alleen volledig op slot als hij wordt geconfronteerd met een overdosis prikkels. Dat laatste gebeurde toen het klusteam en John bij ons over de vloer kwamen. Toen iedereen weer weg was, keerde de rust terug en had ik mijn oude vertrouwde echtgenoot weer.”

Hoewel ze boos is op RTL 4, neemt ze geen stappen. “We hebben vooraf getekend dat ze alles hoe dan ook mochten uitzenden.”

Het NRC Handelsblad onthulde vorig jaar dat RTL 4 in veel gevallen niet correct omgaat met kandidaten van hulpshows. Sindsdien kijkt men met een ander oog naar de hulp-tv bij de zender.

Foto: RTL
40 Reacties op “Help Mijn Man Is Klusser verzwijgt autisme kandidaat”


 1. Alex

  Zou netjes zijn als RTL (namens de regisseur van dit programma) even haar excuses aanbiedt aan Femke.
  Al is het maar kort in Boulevard.

 2. Eelko

  Als je parnter autisme heeft en niet tegen plotselinge veranderingen kan, dan vind ik het erg debiel van deze mevrouw om zo’n tv ploeg in te schakelen.
  Ik denk dat die vrouw zo is geschrokken van de reacties en van haar man dat ze zo de borl thuis wil sussen.

 3. Jables

  Inderdaad heel bedenkelijk dat je je dan in zo’n geval opgeeft voor een programma waar de man altijd min of meer voor paal wordt gezet.

 4. Joke

  Het is gemakkelijk om nu RTL als boosdoener af te schilderen,maar wie geeft nou haar man op als ze weet dat dit zo heftig voor hem is,maar…haar huis is opgeknapt.Maar wat heeft ze die man aangedaan.

 5. b

  Niet slim om je dan op te geven maar RTL valt hierin ook een behoorlijk verwijt te maken. RTL had deze mensen moeten behoeden voor deze ellende en minstens in beeld tijdens de uitzending uitleg moeten geven over het autisme .

 6. Tedje

  Als je dit weet, waarom meld je je dan aan voor zo’n programma?? Ik vind dit eerder schandalig van Femke om haar man doelbewust in zo’n situatie terecht te laten komen…

 7. anonymous

  Deze man was echt geen autist.
  Zij probeert gewoon zijn gedrag goed te praten terwijl zij haar
  kinderen zou moeten pakken en wegwezen bij deze tiran.

 8. Kuut

  Dan kom je ná uitzending met zo’n verklaring?! Waarom geef je je dan op?!

 9. Jroen

  Als het echt genoemd is vind ik het onterecht dat RTL dit eruit heeft gehaald en terecht dat deze mevrouw dit nu meld. Maar daarin tegen had deze mevrouw dus niet RTL moeten mailen maar haar spullen moeten pakken na 12 jaar afwachten.

 10. piet

  De vrouw heeft groot gelijk dat ze klaagt. Ik wou dat hele zooitje van RTL al helemaal niet hebben voor zo’n klus. Ze maken het mooier als het in werkelijkheid is .

 11. G

  Waar twee “vechten” …….

 12. Meneer Kaktus

  Een leugen: John Williams maakt integere televisie. #hoestproestahumhaha

 13. Jantien de Groot

  Ik herkende meteen zijn gedrag als dat van een autist. En Femke, laat ze maar praten. Het ebt wel weer weg en jij en je man hebben in ieder geval een fijne keuken en badkamer eraan over gehouden. Ik hoop dat je man onderhand ook hartelijk om kan lachen.
  Iedereen weet dat RTL uit is op zoveel mogelijk bombarie. Stel je voor dat ze wel hadden verteld waarom jouw man zo reageert? Dan hadden ze nooit zo lekker kunnen rondvertellen in de voorstukjes “hoe heftig deze aflevering wel niet was” John zat nu zelfs pontificaal in Boulevard om dit nog eens goed te benadrukken. Alles voor de kijkcijfers!

 14. Jubbetje

  Dat verklaard een hoop en heb nu best wel medelijden mét die man
  RTL4 jullie moeten je schamen maar ja alles voor de kijkcijfers ik kots er van.

 15. Christiaan

  “Wat RTL4 heeft gedaan, is vervelend. Kennelijk zijn effect en kijkcijfers belangrijker dan de realiteit”. Beetje naïeve reactie want ja daar is het commerciele omroep altijd om te doen. Jammer natuurlijk dat er dan toch niet iemand bij een dergelijk programma is die de moed en het fatsoen heeft om zo een familie te beschermen. Maar ja alles voor de kijkcijfers dus we gaan er niets meer over horen in Boulevard of bij Humberto.

 16. Mark2

  Die man was ergens wel een eikel maar ik zag wel een aantal dingen dat ik zijn reacties snapte.
  Ineens heb je geen inspraak in hoe je je badkamer of keuken wil. Dat programma bepaalt alles. Gooi je al gekochte badkuip maar weg die je heel mooi vindt warnet programma heeft iets anders in gedachten. Die man had niets neer te Zeggen in wat hij mooi vindt. Hier gaat zo een programma compleet aan voorbij. Als je weet dat iemand autistisch is dan zou je (bij interesse in de mensen) kijken hoe je dat in dat geval aan pakt. Hier had men overduidelijk geen zin in. Rtl weeer op
  Z’n best!

 17. robbie

  RTL heeft hier de fout gemaakt zij zijn verantwoordelijk voor wat ze maken en uitzenden ook moeten ze de kandidaten in bescherming nemen ,alleen wegen de kijkcijfers zwaarder.

 18. Haha

  Juist goed dat ze het verzwegen. Gewoon normaal doen, walg er van als ze uit medelijden hun gedrag gaan aanpassen.

 19. Kaaskijker

  Youp van ’t Hek, kom er maar in! Slopen die handel. Die gladjakker van een Galjaard. Brrr!

 20. Mark

  Iedereen die aan dat soort programma’s meedoet is autistisch. Of het zijn tokkies, uitkeringstrekkers, werklozen, luie varkens, enz.

 21. Ahu

  Dacht dat die vrouw zelf hulp ingeroepen had, maar nu heeft een ander het gedaan…

 22. Ahu

  @Kuut, precies!

 23. Jozee

  Mijn eerste gedachte was: Hallo Jeugdzorg???? RTL bewijst hiermee wederom dat ze een groote bagger zender zijn. En die John Williams moet zich kapot schamen..

 24. Etui de P.

  @Ahu

  Helemaal niet precies! Je bent al net zo dom als die akKUUTte hersenstilstand. Lees:

  “Ik heb nog met John Williams over de mentale toestand van mijn man gesproken.”

  Dus jij en KUТ moeten beter lezen.

 25. anonymous

  Mevrouw heeft zelf programma ingeschakeld wetende dat haar
  man autist is.
  Als je man écht autist is, moet je dit juist niet doen.
  Ik geloof dat autisten verhaal niet.
  Haar man is gewoon agressief

 26. Elise1975

  Sorry maar om nu allemaal ineens RTL de schuld te geven is onzin.
  Als man echt autistisch is wat goed kan gezien bepaalde dingen die ik in het programma gezien heb, dan is het heel heel dom van Femke om het programma in te schakelen, want autist houdt van zijn eigen dingen, zijn eigen gangetje en verrassingen zijn taboe. Daarnaast weet ik niet of ze het niet hebben gemeld in het programma en of Femke het gezegd heeft, want over de kinderen deed ze ook vaag en praatte ze aardig omheen. En zei ze niet dat ook haar kinderen bepaald trekjes hebben die binnen het austisme spectrum vallen daar werd omheen gepraat dus wie weet is het bij de man ook niet echt duidelijk geweest.
  Daarnaast die echte diepe haat en woede aanvallen herken ik totaal niet als een autistisch trekje, totale paniek echt wel in dit soort situaties maar zo veel woede en haat echt niet. En ik ben zelf een persoon binnen het autische spectrum, dus weet waarover men praat.

 27. anna

  als je weet dat je man snel overprikkeld is, waarom stuur je dan een tv ploeg op hem af??

 28. Joop

  Tsja . Uitgangspunt van dit programma is dat mensen radeloos moeten zijn voordat zij een tv zender inschakelen . Helaas spelen ook mentale motieven hoe langer hoe meer een rol naast financiële . RTL zou dit wat beter moeten screenen anderzijds is echtgenote niet zo handig geweest om haar probleem een RTL probleem te laten worden. Dit had ze toch ook zelf kunnen oplossen !! Het zou het echtpaar sieren om de opbrengst van de nu verkochte gratis gekregen badkamerspullen te schenken aan een goed doel al is het maar om het zuiver te houden !!

 29. Dennis

  Dat er mensen nog naar dit programma kijken, is ook al 20 jaar op tv, iedere keer hetzelfde toneel stukje.

  Arme John Williams, hij krijgt maar geen kans om iets anders te gaan doen.
  Hij kan veel meer, maar Galjaard heeft de leiding, lijkt me een rot baas om voor te werken.

 30. imade2

  Mensen.. RTL heeft gewoon moeten vermelden dat deze kandidaat Autisme heeft.. that’s the freaking point.
  Wel lullig dat hier altijd blaming the victim plaats vind.. maarja.. anonimiteit is stoer he?

 31. Yoshi

  Was laatst toch een hele discussie over -Hulp TV???

  RTL = SHOW

 32. Peter030

  RTL is niet geïnteresseerd in de mensen die zich opgeven. Het gaat hun puur en alleen om de kijkcijfers. Hypocriete hut is het aan het worden. Het wordt tijd dat die Galjaard een andere baan gaat zoeken.

 33. Jantje

  Voor RTL zijn kandidaten gratis ‘materiaal’ om geld mee te verdienen.

  Ik heb het meest te doen met John wiliams die dit al jaren kots beu is maar moet van Galjaard. Gelukkig kan hij de verontwaardeling op de automatische piloot genereren en gelijktijdig dromen over een kwis of talkshow.

 34. gerdien

  Ik ben helemaal geen fan van die hypocriete hulpprogramma’s van RTL maar die mevrouw heeft wel zelf haar eigen man hiervoor opgegeven. En was het haar nou echt nooit eerder opgevallen dat al die falende klussers een of andere stoornis hebben? En het wordt nooit bij name genoemd.

 35. Anoniem

  Die man was niet barkie

 36. Sjaque de Draque

  Rtl moet eens leren zelf grenzen te stellen en mensen tegen zichzelf beschermen. Zeker als iemand autistisch is, gepest wordt, down heeft of minderjarig is. Je kunt als zender niet volhouden dat je integer bent als je mensen waarvan je kunt vermoeden dat ze wanhopig zijn of niet in staat om vantevoren t resultaat van zo’n uitzending in te schatten gewoonweg op zender gooit! Geloof mij: de kijker doorziet dit en haakt af. Dus stop hiermee en bedenkt eens iets positiefs RTL!!!!!

 37. Nemo

  Dan moet je je man nier opgeven… Nu niet achteraf gaan janken.

 38. Beau van Erven Ikink

  En dat allemaal onder aanvoering, en met goeddunken van Erland Galjaard. De man die al zijn vriendjes maar baantjes blijft bezorgen en zijn mond vol heeft over alle negativiteit op televisie. Met zijn eigen zender bovenaan in de lijst van het tentoonstellen van andermans ellende.

 39. Johnson

  @Etui de P: wat een naar figuur ben jij. Zij (en ik ook want ik ben het met ze eens) lezen prima, maar dat is verder totaal niet aan de orde. Ga je er van uit dat je man als autist zijnde niet kan omgaan met de situatie, dan geef je hem niet op voor dit programma. Simpel. Dan maakt het geen hol uit dat je “wel of niet een praatje met John gemaakt hebt” wat dan wel of niet geknipt is (wat desalniettemin een kwalijke zaak blijft, dat geef ik toe), JIJ bent dan degene die de fout in gaat door je man zo die kant op te pushen rechtstreeks de opnamen van een tv-programma in.

  En dat is een zeer kwalijke zaak. Wat ik me meer afvraag is hoe de quitclaims en dergelijke werken bij deze productie; normaliter dien je voor opname beiden een quitclaim te hebben ondertekend. Je kunt mij niet vertellen dat Fem die man vrijwillig heeft laten tekenen. Volgens mij is zij een zeer goed toneelspeelster en wilde zij gewoon een nieuwe badkamer over de rug van haar man.

 40. Ron

  Waarom trouw je met een autist en neem je kinderen met hem? Arme kinderen

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.