Derden verdienen geld aan illegale NPO-uploads

Geplaatst op vr 28 apr 2017 om 12:44

Het beleid van de NPO is nog altijd om populaire nieuwe media als YouTube links te laten liggen. Toch zijn er tal van populaire NPO-fragmenten te vinden op het videoplatform met koppen als ‘Eva Jinek boos op Jules Deelder’. Die beelden worden echter niet door de tv-makers verspreid, maar door derden die de beelden illegaal uploaden, maar wel verdienen aan de reclames. De Volkskrant ging op onderzoek uit en stuitte onder meer op een mbo-student die dit als bijbaantje doet.

De mbo-student vertelt hoe hij het spraakmakende interview van Eva Jinek met Patricia Paay zag en zich realiseerde dat de NPO dit niet op YouTube zou gaan zetten. Hij downloadde de beelden en zette die op YouTube met de kop ‘Sekstape Patricia Paay gelekt’.

Het interview werd uiteindelijk meer dan 400.000 keer aangeklikt op YouTube. “Met wat een paar minuten werk is, verdient hij 150 euro aan advertentie-inkomsten”, legt de Volkskrant uit.

Op die manier zijn veel en veel meer NPO-beleden te zien op YouTube. “Alles bij elkaar gaat het waarschijnlijk om miljoenen views en dus om duizenden euro’s die de omroepen mislopen”, aldus de Volkskrant.

Rachid Finge, woordvoerder van YouTube Nederland, laat weten: “Het is niet de bedoeling dat derden op YouTube geld verdienen met NPO-materiaal.

Finge wijst op YouTube’s systeem om auteursrechteninbreuk tegen te gaan. Dat werkt echter alleen als omroepen zelf hun materiaal daarin uploaden, zodat de dienst illegale uploads kan herkennen. Een omroep die daarvan gebruikmaakt is de VPRO.

De Volkskrant vindt dat de NPO achterloopt. Zo is het interview met koning Willem-Alexander ook nog niet op YouTube te zien, al zal die mogelijk wel verschijnen op het kanaal van het Koninklijk Huis zelf.

Want wat dat betreft is het Hof moderner dan de NPO: van de bijzetting van Prins Claus (690.000 views) tot de verloving van Willem-Alexander en Maxima (300.000 views), het staat integraal op YouTube.

Het Volkskrant-artikel ‘Hoe de NPO geld misloopt door duizenden YouTube-views’ kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: YouTube
16 Reacties op “Derden verdienen geld aan illegale NPO-uploads”


 1. De Clubarts

  De Volkskrant is weer eens het schoothondje van de NPO. Deze MBO’er biedt een service aan die de starre, ouderwetse NPO laat liggen. Over vijf jaar lachen we om de term ‘illegaal’ in verband met beeldmateriaal dat reeds is uitgezonden.

  Uitgezonden betekent dat het beeldmateriaal de wereld is ingestuurd. Het is absurd te denken dat als je iets openbaar maakt, je er nog steeds rechten over hebt en een heksenjacht kunt opzetten tegen goedbedoelende burgers.

  De NPO vecht samen met de Volkskrant een achterhoedegevecht.

 2. esther

  @ De Clubarts: dus volgens jou is muziek ook rechtenvrij? Praat toch geen poep man.

 3. Arend Hiller

  We moeten die vara graaiers maar eens doorlichten met die tonnen die ze binnen graaien.

 4. Arend Hiller

  Bah , esther , wat gebruik je vieze typisch linkse NPO scheldwoorden. Toch zal de npo moeten indammen want er wordt streng op bezuinigd de komende jaren. Maak je poepgat maar nat ,op zijn zuur links gezegd.

 5. Jeroen

  @ esther
  Het verschil tussen muziek en beelden van de NPO is er wel degelijk: muziek wordt commercieel geexploiteerd; de beelden van de NPO zijn door ons, belastingbetalers, al betaald.

 6. Ellen

  Vind het een goede service. Je moet flash hebben en allerlei cookies accepteren voordat je een video kan bekijken bij de NPO. Dat is niet meer van deze tijd. HTML5 is de standaard geworden en aangezien wij al betaald hebben voor die programma`s mogen ze de herhalingen wel eens langer en toegankelijker aanbieden.

 7. anoniem

  Alle smoezen worden uit de kast getrokken om gebruikers van internet en sociale media te onderwerpen aan overheid en bedrijfsleven..

  Erich Honecker zou er zijn vingers bij aflikken!

 8. Jantje

  De NPO moet eindelijk zijn archieven eens te beschikking stellen. Zelfs op betaal diensten als NLZiet zit nog een lemiet van 1 jaar history. Maar waarom staan niet alle journaals en actualiteitenrubrieken online? Die zijn al lang gedigitaliseerd. Belangrijk archief materiaal voor studie of intersse. Allemaal betaald uit belasting inkomsten. En hoe eens op met dat gezeik over auteursrechten. Voor nieuws en actualiteiten geldt dat niet en een enkel fragment dat er tussendoor glipt kan geen probleem zijn.

 9. Arnoud Tempelman

  Geart van der Pol zuigt de helft van het verhaal in de Volkskrant uit zijn duim.

  MBO-student verdient 150 euro door interview van Jinek met Patricia Paay te kopiëren en uploaden naar Youtube waar het 400.000 keer wordt aangeklikt. Op bijgaande foto is te zien dat de video niet meer dan 19.276 keer is gezien. Het kanaal is niet meer online, meldt de Volkskrant. Dutch Fap is echter nog steeds prima te vinden (veel opgeklopt eiwit, weinig fapbaars), alleen is het interview verwijderd vanachter de clickbait.

  Facts checken Volkskrant, zeker bij stagaires en freelance storytellers!!!!

 10. Arnoud Tempelman

  Veel kabaal trouwens over 150 gemiste euri.

 11. toxilogic

  Achterhoede gevechten bij de NPO, en maar vasthouden aan achterhaalde ideeen. Bij Ziggo is het niet veel beter moet je internet explorer 11 gebruiken als je wat wilt zien omdat Chrome en Mozilla microsofts Silverlight wat Ziggo nog steeds gebruikt zien als een bron van ellende. Krijg je al een jaar het bericht na een oplossing wordt nog gezocht doei, zeg gewoon dat mensen je app moeten installeren.

 12. yupidd

  Hoezo illegaal, immers horen wij belasting betalers van npo gewoon rechthebbende tezijn.

 13. Kees

  Even een quote uit het artikel;

  “Een documentaire van Linda Hakeboom over rapper Lil’ Kleine trekt op YouTube zelfs meer kijkers dan op televisie en NPO.nl bij elkaar. ‘Ik vind het allemaal best hoor. Als maker wil ik gewoon dat mensen het zien, op welke manier maakt mij niet uit. Youtube is een concurrerend platform, weet ik, maar moeten we niet altijd gaan voor een zo’n breed mogelijk aanbod?’, twitterde ze daar over. Alles bij elkaar gaat het waarschijnlijk om miljoenen views en dus om duizenden euro’s die de omroepen mislopen.”

  hier wringt de schoen want als de NPO zichzelf zou toestaan wél inkomsten te genereren uit deze content zou het zichzelf wellicht (meer) kunnen bedruipen. Maar nee, blijf maar lekker willen dat men op welke manier dan ook je meuk kijkt, de factuur is toch al verstuurd en de productiecoke is toch al op, Varaneus met je rode wijntanden om 15:00 op een dinsdag…

 14. Arnoud Tempelman

  AdSense betaalt ruwweg 1 euro per duizend views. Interview van Jinek met Paay had 19.000 views, mede dankzij misleidende suggestie dat op Youtube ook de gouden regenboog van Paay te bewonderen zou zijn. NPO heeft 19 euro aan inkomsten gemist.

 15. F'iscadel

  Een MBO-er is geen student, maar een scholier!!!

 16. Joost

  @F’iscadel Ja zo willen mensen die een hogere opleiding het graag horen maar iemand op het MBO is natuurlijk gewoon ook een student.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.