Derden verdienen geld aan illegale NPO-uploads

Het beleid van de NPO is nog altijd om populaire nieuwe media als YouTube links te laten liggen. Toch zijn er tal van populaire NPO-fragmenten te vinden op het videoplatform met koppen als ‘Eva Jinek boos op Jules Deelder’. Die beelden worden echter niet door de tv-makers verspreid, maar door derden die de beelden illegaal uploaden, maar wel verdienen aan de reclames. De Volkskrant ging op onderzoek uit en stuitte onder meer op een mbo-student die dit als bijbaantje doet.

De mbo-student vertelt hoe hij het spraakmakende interview van Eva Jinek met Patricia Paay zag en zich realiseerde dat de NPO dit niet op YouTube zou gaan zetten. Hij downloadde de beelden en zette die op YouTube met de kop ‘Sekstape Patricia Paay gelekt’.

Het interview werd uiteindelijk meer dan 400.000 keer aangeklikt op YouTube. “Met wat een paar minuten werk is, verdient hij 150 euro aan advertentie-inkomsten”, legt de Volkskrant uit.

Op die manier zijn veel en veel meer NPO-beleden te zien op YouTube. “Alles bij elkaar gaat het waarschijnlijk om miljoenen views en dus om duizenden euro’s die de omroepen mislopen”, aldus de Volkskrant.

Rachid Finge, woordvoerder van YouTube Nederland, laat weten: “Het is niet de bedoeling dat derden op YouTube geld verdienen met NPO-materiaal.

Finge wijst op YouTube’s systeem om auteursrechteninbreuk tegen te gaan. Dat werkt echter alleen als omroepen zelf hun materiaal daarin uploaden, zodat de dienst illegale uploads kan herkennen. Een omroep die daarvan gebruikmaakt is de VPRO.

De Volkskrant vindt dat de NPO achterloopt. Zo is het interview met koning Willem-Alexander ook nog niet op YouTube te zien, al zal die mogelijk wel verschijnen op het kanaal van het Koninklijk Huis zelf.

Want wat dat betreft is het Hof moderner dan de NPO: van de bijzetting van Prins Claus (690.000 views) tot de verloving van Willem-Alexander en Maxima (300.000 views), het staat integraal op YouTube.

Het Volkskrant-artikel ‘Hoe de NPO geld misloopt door duizenden YouTube-views’ kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: YouTube

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen