RTL 4-debat en Diana Matroos volledig afgekraakt

RTL 4 en presentatrice Diana Matroos worden in de media volledig afgeslacht vanwege het Carrédebat dat zondag te zien was bij de commerciële zender. Het AD pakt uit met een fel opiniestuk waarin wordt gesteld dat RTL Nieuws de journalistiek ‘een heel slechte dienst heeft bewezen’ en op sociale media uiten tal van prominenten forse kritiek, waaronder radiomiljonair Coen Swijnenberg, NOS-verslaggever Xander van der Wulp, tv-maker Rutger Castricum en cabaretier Guido Weijers.

Door het format van het Carrédebat overheerste de vorm in plaats van de inhoud en Matroos liet politici in haar een-op-eengesprekjes nauwelijks uitpraten, luidt de kritiek.

Van de reguliere media is het AD het felst. “Je kunt de nabeschouwing proberen door te komen, je kunt ook dit even lezen“, twitterde AD-baas Hans Nijenhuis, verwijzend naar een opiniestuk in zijn krant van Den Haag-watcher Frank Poorthuis waarin RTL 4 en Matroos compleet worden afgeserveerd.

Poorthuis vond het debat ‘een schande’. “Je zult mij nooit horen over het verschil tussen de publieke zenders en de commerciëlen. Maar RTL heeft vanavond de journalistiek wel een heel slechte dienst bewezen.”

RTL 4 was gewoon vergeten een debat te organiseren, zegt Poorthuis, die zich eraan ergerde dat politici steeds maar 45 seconden de tijd kregen. “Journalistiek is kennelijk gekke vragen stellen en die dan maar half laten beantwoorden.”

Diana Matroos

Veel kritiek spitst zich toe op Diana Matroos. Tijdens de eerste een-op-eengesprekjes, met onder meer Lodewijk Asscher en Henk Krol, was ze extreem streng, maar na het reclame was ze opeens poeslief tegen politici als Alexander Pechtold en Mark Rutte.

Henk Krol had de applaudisserende menigte op zijn hand door fel in te gaan tegen Matroos. Toen hij haar niet kon horen vanwege het applaus, zei hij pestend: “Ik kan haar even niet verstaan, dat vindt u niet erg hè?

AD’s Frank Poorthuis zegt daarover: “Die mevrouw, die Diana Matroos, bij wie de heren en mevrouw allemaal moesten langskomen om zogenaamd moeilijke vragen te beantwoorden, die mevrouw die kennelijk graag een nieuwe Mariëlle Tweebeeke wilde worden, die mevrouw die zich had voorgenomen iedereen maximaal 15 seconden aan het woord te laten, die mevrouw kon tegen Henk Krol niet op. Die liet haar alle hoeken van haar afgepaste vierkantje op het toneel zien.”

Ook De Telegraaf, NRC Handelsblad en de Volkskrant wijzen op haar optreden. “Diana Matroos leek niet echt geïnteresseerd in de antwoorden“, stelt De Telegraaf. En NRC: “Ze liet bijvoorbeeld Lodewijk Asscher nauwelijks uitpraten, waarna ze het gesprek midden in een antwoord plots beëindigde.

Sociale media

Ook op sociale media gaat men volledig los op Matroos. “Mensen, Diana Matroos is natuurlijk gewoon van hogerhand opdragen deze zogenaamde spannende ‘interview’ techniek door te drammen“, zei Maurice Wijnen. En Patty Brard: “Niets zo irritant als drammen om het drammen.

Actrice Hadewych Minis: “Stel geen vragen als je geen antwoord wilt.” Acteur Loek Peters: “Mevrouw Matroos mag als ze stellingen wil hebben zelf een partij beginnen.

NRC-baas Peter Vandermeersch: “Het zou fijn zijn indien een politicus die een vraag krijgt, ook kan antwoorden.

Radiomiljonair Coen Swijnenberg: “Ze kan eens beginnen met iemand uit laten praten.

Standje van de baas

Het viel iedereen op dat Matroos na het reclameblok ineens poeslief was. Xander van der Wulp van de NOS: “Het verschil in aanpak van Matroos aan het begin van de uitzending tegenover het eind van de uitzending lijkt me dubieus.

Volgens Van der Wulp heeft ze in de pauze kritiek gehad van haar baas. Cabaretier Guido Weijers denkt dat ook: “Ik denk Diana Matroos halverwege de avond wat aanwijzingen heeft gekregen om gas terug te nemen.

Nieuwsuur-ster Eelco Bosch van Rosenthal noemt dat ‘bizar’.

Radio-dj Martijn Muijs: “De koers van Diana Matroos is vanavond sneller gedraaid dan bij een gemiddelde politieke partij.” 

NPO 3-ster Arjen Lubach cynisch: “Diana Matroos duidelijke winnaar Carrédebat.

Coen Swijnenberg: “De twitterstream staat daar duidelijk open. Kan niet anders.

Marc Belinfante, chef politiek bij EenVandaag: “Denk dat Matroos een stevige regie aanwijzing heeft gehad. Ze is plots veel rustiger.

SBS 6-ster Evelien de Bruijn: “Ik zou nu die rode loper ook wel weer op durven.”

Radio-dj Rick van Velthuysen: “Sociale media wordt achter de schermen bij Carré Debat duidelijk gevolgd en het lijkt erop dat iemand Diana Matroos heeft gereset.

Ook LINDA.tv-ster Antoinnette Scheulderman en politiek deskundige Wouke van Scherrenburg denken dat Matroos in de reclame is toegesproken. Dat is niet eerlijk tegenover de politici die vóór de break zaten, vindt NOS’er Mustafa Marghadi.

EO-ster Tijs van den Brink is het eens met Marghadi: “Ik vind dat Asscher opnieuw mag, vind je niet?

En Georgina Verbaan wilde Marianne Thieme graag in de herkansing zien: “Matroos had Thieme net ook wel even wat normale vragen kunnen stellen. Op een normale toon.

Remko Theulings van EenVandaag denkt dat dit format zijn langste tijd heeft gehad en DWDD-bekendheid Sywert van Lienden zegt: “Slechtste verkiezingsdebat in jaren helaas. Met dank aan onder andere Diana Matroos. Wat een bende heeft RTL er dit jaar van gemaakt met de twee debatten.

Volgens Francisco van Jole is RTL ‘de grootste verliezer’ en tv-kenner Marcel Peereboom Voller: “Inhoud volledig ondergeschikt gemaakt aan het format. Daar moet de kiezer het dan mee doen.

Reactie Matroos

NRC-redacteur Annemarie Kas sprak Matroos aan na de uitzending. “Net Diana Matroos in de wandelgangen van Carré gevraagd hoe ze het zelf vond gaan. Wilde ze liever (nog?) niks over zeggen.

Rutger Castricum kreeg wél een reactie: “Zojuist spraken we met Diana Matroos: ‘Ik merkte ineens aan het publiek dat het anders moest.’

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen