Slagter vreest voor telefoon in buurt van allochtonen

Jan Slagter let extra goed op zijn telefoon als er lichtgetinte mannen in de buurt lopen. Dat heeft de Omroep MAX-baas bekend op Radio 1. Slagter krijgt een onveiliger gevoel als er dit soort allochtone mensen in de buurt zijn. Het borrelt naar eigen zeggen onbewust in hem op. “Ik betrap mezelf er ook wel op dat als ik in een winkelstraat loop en ik zie een aantal lichtgebinte mannen om me heen lopen, dat ik ineens denk: waar is mijn telefoon? Ja, sorry. Dat denk ik dan op dat moment.”

De omroepbaas doet zijn uitspraken in reactie op de witte-mensen-zijn-racisten-documentaire van Wit Is Ook Een Kleur van Sunny Bergman. De docu viel hem erg tegen. “Toen ze begon met de documentaire wist ze al waar ze naartoe wilde. Dat zag je met het interview met die witte mensen op die boot. Van: dit is wie wij witte mensen zijn en daar gaan we het de rest van de documentaire over hebben.”

Bergman kwam op een gegeven moment zelfs met een historisch boek aan waarin iets stond over een blanke ‘negerkoning’. “Hoe oud is dat boek? Ze heeft dat boek 30 of 40 jaar geleden een keer gelezen. Het wordt al lang niet meer gemaakt. Het is kort door de bocht.”

Een ander voorbeeld was een donkere vriendin van Bergman die ooit een terrein opliep waar ‘verboden toegang’ stond en sindsdien denkt dat dat alleen voor donkere mensen geldt. “Ze is één keer teruggestuurd. Dat had mij ook kunnen overkomen. Dat vind ik geen argument om aan te tonen dat er onbewust racisme is.”

Er had meer in gezeten, vindt Slagter. “Ik vond het redelijk eenzijdig. Ze wilde ons iets vertellen. Als je op voorhand al stelling neemt – bij het eerste fragment wist ik al waar ze naar toe wilde – dan laat je me verder geen keuze. Dan ga ik me afvragen, terwijl dat misschien niet beoogd is met de documentaire, of het echt wel zo erg is.”

Soms is iemand anders behandelen op basis van kleur gewoon logica, aldus Slagter. “Ik was laatst op Schiphol en we waren de boel aan het inklaren. Er komen twintig mensen aanlopen en er was één gekleurde meneer bij en die werd er uitgehaald. Je kunt ook zeggen: misschien is het statistisch gezien te verklaren.

Foto: Omroep MAX

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen