SBS wijt lagere CL-cijfers mede aan ongunstige loting

De kijkcijfers van de Champions League zijn dit seizoen wat lager vanwege een ongunstige loting en achterblijvende prestaties van Nederlandse clubs. Dat stelt SBS in reactie op de uitspraken van NOS-baas Jan de Jong, die stelt dat de cijfers zijn ‘ingestort’ sinds de verhuizing naar SBS. “Het eerste seizoen na het vertrek bij de NOS is de Champions League gemiddeld béter bekeken, dus het ‘instorten’ heeft kennelijk niets te maken met die verandering“, stelt SBS echter.

De Champions League zit nu twee seizoenen bij SBS: vorig seizoen waren de wedstrijden te zien op SBS 6 en dit seizoen op zusterzender Veronica. Bij SBS 6 trok het toernooi net iets meer kijkers dan in het laatste seizoen bij de NOS.

Bij Veronica zijn de kijkcijfers wél lager, erkent SBS. “Het huidige seizoen wordt tot nu toe gemiddeld wel minder goed bekeken dan het vorige seizoen. PSV heeft het vorig jaar sportief gezien heel goed gedaan maar was dit seizoen niet succesvol, dat scheelt gewoon veel kijkers.”

Hoe groter de Nederlandse invloed, hoe meer mensen er kijken. “Vorig jaar deed naast PSV ook Manchester United mee met Louis van Gaal, Memphis en Blind. Ajax trekt overigens weer meer kijkers dan PSV en de Amsterdammers deden de laatste twee jaar niet mee in de Champions League, wel de laatste drie seizoenen die door de NOS werden uitgezonden.

Daarnaast was de loting dit seizoen niet in het voordeel van SBS, stelt de commerciële zender. “De in Nederland populairste buitenlandse clubs zoals Barcelona moesten telkens op dezelfde avond spelen als PSV. Op de overige speelavonden bleven clubs over die minder kijkers trekken en dat haalt het gemiddelde van dit seizoen ook omlaag.”

Bovendien kan men nu ook live via internet kijken, benadrukt SBS. “Een deel van de kijkers volgt overigens de livestream bij NU.nl, maar dat telt niet mee bij de genoemde kijkcijfers.”

Kortom: de invloed van de loting en de Nederlandse prestaties op de kijkcijfers is enorm. “Laten we hopen dat de Nederlandse clubs het volgend jaar beter doen en kijken wat er dan gebeurt met de kijkcijfers.

Lees ook: ‘Versnippering oorzaak lage kijkcijfers voetbal Veronica’ (zondag)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ziet u André Hazes jr. ook graag met Gordon mee emigreren naar Dubai?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen