NPO 1 pakt uit met depressief gala op Blue Monday

Geplaatst op vr 30 dec 2016 om 12:55

NPO 1 staat op maandag 23 januari op een bijzondere manier stil bij Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Het station komt op die dag om tien uur ’s avonds met het Depressiegala, gepresenteerd door Anita Witzier. Dat heeft KRO-NCRV laten weten. Artiesten als Mike Boddé, René van der Gijp, Martine Sandifort en The Voice Kids-winnaar Laura van Kaam vertellen op deze avond hun persoonlijke ervaringen en vragen daarmee aandacht voor depressie.

Met de televisiepremière van het Depressiegala willen de makers het taboe op depressie wegnemen zodat mensen erover durven praten. “Praten is de belangrijkste stap”, benadrukt Witzier. “Want pas dan kunnen we de signalen van een depressie op tijd herkennen en er wat aan doen.

Van der Kaam onthulde kort geleden via Facebook dat ze met depressie kampt. Haar coach en ‘tante’ Karin Bloemen – zelf een ervaringsdeskundige – zoekt haar op voor een eerlijk gesprek over hun demonen. Ook de andere BN’ers vertellen hoe zij er uiteindelijk ervoor kozen om hun ziekte te delen met hun omgeving.

Het Depressiegala is een initiatief van de Mental Health Foundation die door middel van meer openheid over depressie het taboe wil terugdringen. “Praten over een depressie moet net zo normaal worden als praten over lichamelijke klachten”, vindt psychiater en voorzitter van de stichting Bram Bakker.

Het Depressiegala vindt plaats op maandag 16 januari in Theater Amsterdam. De uitzending is een week later: maandag 23 januari om 22.00 uur op NPO 1.

Foto: KRO-NCRV
6 Reacties op “NPO 1 pakt uit met depressief gala op Blue Monday”


 1. Ans

  Mooi initiatief. Zoveel mensen hebben hier last van.

 2. Anoniem

  Heel belangrijk.

 3. Net Niet

  Dit is geen taboe voor ons!
  Jammer om iemand een depressie aan te praten op dat de zogenaamde “Blue Monday”. Alsof iemand extra last heeft op deze verzonnen dag.
  Ja, als je het zo brengt in de media denken mensen dat ze echt last hebben!

  Een depressie gun je uiteraard niemand en misschien is dit programma prima voor slachtoffers.
  Wij slaan het over want we kijken al jaren naar Voetbal Inside, ook op maandag 23 januari, waar de verhalen over depressie van o.a. René van der Gijp al meerdere malen zijn verteld.
  Jaja, Voetbal Inside is meer dan alleen voetbal kantine/café praat.

 4. Truus Tuinboon

  Gezellig!

 5. Sjaak

  Van die Witzier word ik wel depressief. Goede keuze.

 6. mel de vries

  Anita Witzgier spreekt over een welvaartsziekte. Dat is nou net wat een depressie niét is. Waarschijnlijk is ze in de war ment mensen die depressief zijn. Depressief zijn is geen ziekte. Toch worden er tegenwoordig volop anti-depressiva voor uitgedeeld. Dat mag je een welvaartsziekte noemen.
  Een depressie daarentegen is wél een ziekte. Hier moet je een aanleg voor hebben. Er spelen zich processen af in je hersenen waardoor je de ziekte niet of moeilijk kunt keren. Welvaart speelt daar (meestal) helemaal geen rol in.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.