Sywert krijgt strontkar over zich heen na Sylvana-tweet

Geplaatst op Tue 22 Nov 2016 om 11:36

DWDD-bekendheid Sywert van Lienden krijgt een hoop narigheid over zich heen op Twitter vanwege een tweet die hij heeft geplaatst over Sylvana Simons. Dat is te volgen op het sociale medium. Van Lienden reageerde op Twitter op een filmpje van de Volkskrant, waarin de drek die Simons over zich heen krijgt op een rijtje wordt gezet. “Natuurlijk, ze zegt wel eens iets doms, maar ze is niet de enige“, is te horen in de video, waarna de DWDD-blunder van Van Lienden in beeld wordt gebracht.

Van Lienden hekelt het filmpje, waarin ook de veelbesproken lynchfoto’s van Simons voorbijkomen. “A) waarom zit ik in dit filmpje? en B) waarom klink ik als een smurf en verdraait VK mijn stem? Is dat bewust?

Volgens Van Lienden ziet de Volkskrant in zijn DWDD-blunder het bewijs dat witte mensen wél fouten kunnen maken zonder bedreigd te worden. “Volgende keer misschien eerst even vragen of inderdaad enkel Sylvana bedreigingen krijgt als ze wat doms zegt op tv?

Van Lienden stelt dat hij óók werd bedreigd, ondanks dat hij wit is. “Er zit een suggestie in dat kleur tot bedreigingen leidt. Klopt niet.

Gaat erom: mensen die domme dingen zeggen op tv krijgen (zware) bedreigingen. Suggestie in het filmpje dat ik daar geen last van zou hebben en Sylvana wel is onjuist.

Volgens Van Lienden zijn de lynchfoto’s van Simons wel degelijk racistisch, maar de kritiek die zij krijgt op ‘domme uitspraken’, zoals de Volkskrant het noemt, níet. Dat formuleerde hij overigens wel wat onduidelijk.

Vervolgens kreeg Van Lienden veel boze twitteraars over zich heen, die hem voor racist uitmaken. Volgens hen praat Van Lienden de lynchfoto’s van Simons goed. Daar kan Van Lienden met zijn pet niet bij: “Dat is het bizarre: mensen interpreteren dat met plezier verkeerd.

Van Lienden kreeg zo veel nare reacties, dat hij zijn Twitter-account op slot heeft gegooid: “Met baby op komst geen zin in mensen aan m’n deur. Been there, done that.

De reacties op Van Lienden zijn niet mis. “Je bent ‘n verachtelijk serpent, Sywert”, zegt Bob. En Karin: “Praat je nou die shit goed? Echt?

Je ontpopt je met de dag steeds racistischer”, zegt Kaya. En Jasper: “Als ik het zo zwaar had als Sywert was ik al lang van een brug gesprongen.

Van Lienden krijgt regelmatig het verwijt populistisch en niet goed geïnformeerd te zijn sinds zijn blunder in DWDD. Hij overwoog zelfs om te stoppen met zijn tv-optredens.

Lees ook: Sywert van Lienden woest op NRC Handelsblad (juli)

Foto: VARA
17 Reacties op “Sywert krijgt strontkar over zich heen na Sylvana-tweet”


 1. Alex

  Bestaat er ook een Adblock voor Sylvana Simons “nieuws”?

 2. Sally

  “Witte mensen”?

 3. David

  Dat mensen uberhaupt elkaar zo de maat willen nemen. Leven en laten leven. Hilarisch dat mensen op twitter iemand anders in de wielen gaan rijden. Je moet er maar zin in hebben. Zó vermoeiend allemaal…

 4. Walter

  Dat mensen tegenwoordig schuimbekkend reageren op ieder fout woord of zin (bijv. in de media), is voor mij een belangrijke reden om geen sociale media te nemen (ook al ben ik geen BN’er).
  Je hoeft maar chocolademousse te zeggen, en sociale media en Twitter ”ontploft” door mensen, die één week later weer alles zijn vergeten.

 5. johan d

  ach twitter, het rioolputje van de maatschappij

 6. Theo

  DWDD-bekendheid is wel een mooi scheldwoord geworden.

 7. Anonymous

  Shit, wat een dom t0kkievolk weer op Twitter.

 8. Stephan Du Bois

  Sywert treft geen enkele blaam, zijn tweets zijn duidelijk. Het probleem zit bij de mensen die hem (vaak bewust) verkeerd interpreteren. Het enige doel is beschadiging.

 9. Al Mïjn Reactïes Worden Vastgehouden enz...

  Wie is Sywert van Lienden? Ik ken hem niet, maar hij heeft wel een enge kop.

 10. Anonymous

  @Stephan Helemaal juist!

 11. Local Hero

  Sywert is juist in deze. Twitter is waardeloos.

 12. Castor

  Duidelijk te zien dat de rotte appels aan beide kanten van het spectrum zitten .

 13. hans

  Blank, beste journalist, niet wit.

 14. Sjaak

  Sywerts twitter is nu ook afgeschermd

 15. ANONYMOUS

  Twitter is zo verleden tijd …

 16. Kaaskijker

  Sywert heeft gelijk. Op Twitter barst het van fanatci die met plezier iemand misinterpreteren. Puur voor de hetze. Dat soort mensen hadden al bedacht dat ze Sywert niet moeste, ze zochten alleen nog een reden hem onder de zoden te stoppen.

  De haat tegen Sylvana is vooral omdat ze geen sociaal onrecht aan de kaak stelt maar wel slachtofferschap uitvent. Terwijl ze toch echt jarenlang de wind mee had. Nu is ze een uitgekakte BN’er die geen contract meer kreeg bij enige omroep, haar politieke roeping wordt daarom al vanaf het begin argwanend bekeken.

 17. fransw

  Twitter is zoooo uit de tijd

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.