Sywert krijgt strontkar over zich heen na Sylvana-tweet

DWDD-bekendheid Sywert van Lienden krijgt een hoop narigheid over zich heen op Twitter vanwege een tweet die hij heeft geplaatst over Sylvana Simons. Dat is te volgen op het sociale medium. Van Lienden reageerde op Twitter op een filmpje van de Volkskrant, waarin de drek die Simons over zich heen krijgt op een rijtje wordt gezet. “Natuurlijk, ze zegt wel eens iets doms, maar ze is niet de enige“, is te horen in de video, waarna de DWDD-blunder van Van Lienden in beeld wordt gebracht.

Van Lienden hekelt het filmpje, waarin ook de veelbesproken lynchfoto’s van Simons voorbijkomen. “A) waarom zit ik in dit filmpje? en B) waarom klink ik als een smurf en verdraait VK mijn stem? Is dat bewust?

Volgens Van Lienden ziet de Volkskrant in zijn DWDD-blunder het bewijs dat witte mensen wél fouten kunnen maken zonder bedreigd te worden. “Volgende keer misschien eerst even vragen of inderdaad enkel Sylvana bedreigingen krijgt als ze wat doms zegt op tv?

Van Lienden stelt dat hij óók werd bedreigd, ondanks dat hij wit is. “Er zit een suggestie in dat kleur tot bedreigingen leidt. Klopt niet.

Gaat erom: mensen die domme dingen zeggen op tv krijgen (zware) bedreigingen. Suggestie in het filmpje dat ik daar geen last van zou hebben en Sylvana wel is onjuist.

Volgens Van Lienden zijn de lynchfoto’s van Simons wel degelijk racistisch, maar de kritiek die zij krijgt op ‘domme uitspraken’, zoals de Volkskrant het noemt, níet. Dat formuleerde hij overigens wel wat onduidelijk.

Vervolgens kreeg Van Lienden veel boze twitteraars over zich heen, die hem voor racist uitmaken. Volgens hen praat Van Lienden de lynchfoto’s van Simons goed. Daar kan Van Lienden met zijn pet niet bij: “Dat is het bizarre: mensen interpreteren dat met plezier verkeerd.

Van Lienden kreeg zo veel nare reacties, dat hij zijn Twitter-account op slot heeft gegooid: “Met baby op komst geen zin in mensen aan m’n deur. Been there, done that.

De reacties op Van Lienden zijn niet mis. “Je bent ’n verachtelijk serpent, Sywert”, zegt Bob. En Karin: “Praat je nou die shit goed? Echt?

Je ontpopt je met de dag steeds racistischer”, zegt Kaya. En Jasper: “Als ik het zo zwaar had als Sywert was ik al lang van een brug gesprongen.

Van Lienden krijgt regelmatig het verwijt populistisch en niet goed geïnformeerd te zijn sinds zijn blunder in DWDD. Hij overwoog zelfs om te stoppen met zijn tv-optredens.

Lees ook: Sywert van Lienden woest op NRC Handelsblad (juli)

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen