‘NPO infantiliseert uit angst voor elite-stempel’

Bert Wagendorp vreest dat de NPO infantiliseert uit angst om te worden aangezien voor elitair. Dat schrijft de bekende Volkskrant-columnist vandaag in de krant. NPO-baas Shula Rijxman liet maandag weten dat ze wil leren van de Trump-verrassing door beter te luisteren naar de teleurgestelde in ons eigen land. Jeroen Pauw deed vrijdag vast een voorzetje door die teleurgestelde burgers aan het woord te laten in Pauw. Wagendorp vraagt zich echter af of dat wel zo nodig is.

Volgens Wagendorp wordt de stem van het volk namelijk al genoeg gehoord bij de NPO. “Volgens mij klinkt de vox populi op Rijxmans publieke omroep sinds Fortuyn krachtiger dan ooit – als het al niet de overheersende stem is geworden.

Het NOS Journaal is tegenwoordig wel heel erg Hart van Nederland, vindt hij. “Het onderwerp kan zo ingewikkeld niet zijn, of er trekt vanuit het Mediapark een verslaggever naar de dichtstbijzijnde markt om daar aan willekeurige voorbijgangers te vragen wat ze ervan vinden.

De voorbijgangers kramen niet veel intellectueels uit, meent hij. “De antwoorden kom je dan vaak later weer tegen bij DWDD of in andere programma’s met lollige items over mensen die menen dat China in Scandinavië ligt.

Ik vermoed dat ook de infantilisering van het Journaal is voortgekomen uit de diepe angst te worden aangezien voor elitair”, klaagt hij.

Thijs Römer roept op Twitter ‘hulde!’ over deze column en ook Cornald Maas kan zich er wel in vinden: “Eens met Bert Wagendorp. De niet-hoogopgeleide kosmopolitische Nederlander komt in allerlei programma’s bij de NPO al zeer aan bod.

Toevallig heeft Ton Verlind, oud-directeur van de KRO, vandaag in een open brief een geluid laten horen dat op een belangrijk punt verschilt van dat van Wagendorp.

Verlind vindt dat de mening van het volk weliswaar aan bod komt bij de NPO, maar dan op de verkeerde manier, namelijk door te voxpoppen, het op straat interviewen van gewone mensen, wat ook door Wagendorp wordt aangehaald.

Sinds de moord op Pim Fortuyn ontdekte de publieke omroep het gewone volk“, aldus Verlind. “Het kreeg een uitlaatklep in de vorm van vox populi. Dat werd zelfs een serieus en steeds weer terugkerend element in het Journaal. Mensen zonder kennis van zaken, onweersproken onzin laten spuien is iets anders dan oprecht op zoek gaan naar dat wat de gewone man beweegt.

Voxpoppen is te gemakzuchtig, vindt Verlind. “Pas als je werkelijk probeert te doorgronden wat hun angsten zijn en speurt naar oplossingen, ook al passen die niet in je eigen wereldbeeld, dan pas neem je ze serieus.

Vox populi als genre om het ‘gewone volk’ te horen getuigt van gebrek aan respect voor de wijsheid, die in de massa te vinden is als je echt diep graaft.

WNL-baas Bert Huisjes en journalist Wierd Duk pleiten al enige tijd voor een lange talkshow met gewone mensen over actuele onderwerpen, naar Duits voorbeeld.

De Volkskrant-column van Wagendorp kunt u lezen via Blendle. De open brief van Verlind leest u op de website van The Post Online.

Foto: VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen