KWF niet blij met sigaretten-tsunami op Netflix

Geplaatst op di 22 nov 2016 om 15:00

KWF Kankerbestrijding vindt het zorgelijk dat er zo veel wordt gerookt in de dramaseries van Netflix. De organisatie probeert de hoeveelheid rokers in kaart te brengen. Dat zegt Fleur van Bladeren van KWF op Twitter. Van Bladeren reageert daarmee op een klacht van Frank du Mosch, die jarenlang programma’s maakte voor de NPO. “De tabaksindustrie heeft blijkbaar een nieuwe marketingstrategie. Bizar hoeveel er gerookt wordt in series van Netflix“, zegt de presentator.

Du Mosch merkt op dat het roken bijna in elke serie irrelevant is. “Bizar, roken in series waar het nergens op slaat qua tijdsbeeld, zoals Californication, House of C, Bloodline en Homeland.

Er moet bijna wel iets commercieels achter zitten, zegt hij. “Het is echt bizar hoeveel er gerookt wordt in Netflix series. Dat doet commerciële deals vermoeden.

Van Bladeren van het KWF maakt zich ook zorgen. “Ongelooflijk hè! We zijn het systematisch in kaart aan het brengen want het begint inderdaad op te vallen, en mij (ook) te irriteren.

Het is volgens Du Mosch tijd voor scherpere regelgeving. “De vraag is of Netflix zich aan dezelfde regels moet houden als de NPO als het gaat over in beeld brengen van rokers.

Van Bladeren: “Interessante vraag, waarschijnlijk niet. Nemen we mee! Dank.

Foto: Netflix
17 Reacties op “KWF niet blij met sigaretten-tsunami op Netflix”


 1. gtstfites

  maar ze vergeten voor het gemak dat roken smos ook relaxter staat voor de karakters net als soms irl!! ik rook zelf ook dus dat is mijn punt niet!!

 2. Nelis

  Wat een gezeur weer. Mensen drinken ook op Netflix, ze gebruiken drugs, geweld en ik heb zelfs een paar keer een moord gezien!
  Denken deze kleuters nu dat ik dat dan ook allemaal ga doen?
  Veel tv is voor volwassenen, die kunnen zelf wel nadenken en hebben geen betutteling of opgeheven vingertje van een paar wijsneuzen nodig.

 3. watiserdan

  Hij moet allemaal non Netflix series op lol naja 1 dan bloodline, rest zijn niet van Netflix.

  Maar goed moeilijk doen over roken in series maar niet moeilijk doen om al het geweld geschiet etc etc…

  oftewel gaat weer nergens om.

 4. Nelis

  Wat een gezeur weer. Mensen drinken ook op Netflix, ze gebruiken dr*gs, geweld en ik heb zelfs een paar keer een m**rd gezien!
  Denken deze kleuters nu dat ik dat dan ook allemaal ga doen?
  Veel tv is voor volwassenen, die kunnen zelf wel nadenken en hebben geen betutteling of opgeheven vingertje van een paar wijsneuzen nodig.

 5. Sjoerd

  @watiserdan, Jawel, House of Cards is ook van Netflix. Maar wel een interessante vraag, hoe zit het uberhaupt met buitenlandse series?

 6. ANONYMOUS

  In series wordt gerookt, er wordt gezopen, er worden drugs gebruikt, men vreet zich vol, so what? En dan heb ik het nog niet eens over extreem geweld en overdadig seksueel gedrag. Die series zijn niet voor kinderen maar voor volwassenen. Alle series en films maar boycotten dan? Fleur van Bladeren is wel erg wereldvreemd.

 7. Hell's Kells

  @gtstfites

  Roken is voor karakterloze watjes.

 8. Bye bye

  Maar ze inhaleren niet …

 9. Erik

  Pfffff, nu krijgen we dit gezeur weer.

  Zo is er altijd wel weer iets om je druk te maken. Het is ook nog een blank iemand te zien op de foto. Misschien iets voor Sylvana Simons? Pfffff….wat een land momenteel.

 10. Sylvia

  Zeik toch es niet zo

 11. IKZELF

  @Hell’s Kells
  16:14
  @gtstfites — Roken is voor karakterloze watjes.
  —————————————————————
  jij bent echt heilig en goed bezig , gezond en een ieder die rookt is een sukkel in jou ogen……… pppfff zielig ben je — E.O. er

 12. Hell's Kells

  @IKZELF

  Als ik jouw reactie zo lees krijg ik het idee dat roken niet alleen je lichaam aantast maar dat er o.a. psychisch ook van alles misgaat.

 13. Arie

  Wat is je beroep?

  Nou, ik tel sigaretjes op Netflix…. Hoe zielig wil je het hebben?

 14. really

  De KWF vindt het gewoon jammer dat het Netflix niet kan beïnvloeden en kan bespelen zoals ze dat bij de NPO doen. Get over it.

 15. Jawie

  Monkey see monkey do.
  Wie ontkent dat mensen televisie nadoen is dom en leeft in een sprookjeswereld. Het is propaganda-hulpmiddel nummer 1 overal ter wereld.
  Natuurlijk moeten sommige zaken minder of niet in beeld gebracht worden.
  Iemand voor een kinderserie met het maken van een molotovcocktail in 4 verschillende key-scenes? Nee, natuurlijk niet.

 16. Anoniem

  Als KWF Netflix hier op wil aanspreken moeten ze wel hun feiten juist hebben. Van Californication, House of Cards, Bloodline en Homeland, zijn alleen House Of Cards en Bloodline Netflix-series. Die andere twee zijn eigenlijk van Showtime (concurrent van HBO in de VS), dus Netflix koopt die alleen aan. Daarnaast, de series waarin er gerookt wordt zijn niet voor kinderen. Als je zo’n serie kijkt als volwassen persoon mag je er toch van uitgaan dat die toch zelf al weet dat roken niet goed voor je is. En ook, wat wil KWF dat Netflix doet? Alle sigaretten er digitaal eruit halen voor de Nederlandse markt? Ondoenlijk! En dit alles zeg ik als tegenstander van roken.

 17. Awn

  Wat een gezei k zeg

  Alles moet maar kunnen en geaccepteerd worden
  En overal moet begrip voor bestaan

  Behalve voor rokers

  Laat die mensen g odverd omme lekker doen waar ze zin in hebben
  En niet onder het mom van gezondheid elk jaar de kosten verhogen om toch weer even de staatskast te spekken en tegelijkertijd dat geld uitgeven aan anti rook campagnes

  Ook die kinder reclame met die slechte comediant komt men keel uit

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.