Angela de Jong: ‘Linkse elite domineert DWDD en Pauw’

Tv-recensent Angela de Jong sluit zich vandaag in een groot artikel op pagina drie van het AD aan bij de kritiek op de linkse signatuur van de actualiteitenprogramma’s van de NPO. Dat is te lezen in de kiosk. De suggestie van Matthijs van Nieuwkerk dat de NPO de bezorgde burger tevreden kan stellen met iets meer Frans Bauer, was voor De Jong de druppel. “Pats, weer zo’n vooroordeel. Als je van Frans Bauer bent dan ben je natuurlijk laagopgeleid en stem je PVV.

Het is wel érg suggestief van Van Nieuwkerk, vindt De Jong. “Vooruit, dan geven we hem een programmaatje erbij en klaar weer. Maar zo eenduidig is het natuurlijk niet.”

De Jong zelf is óók een bezorgde burger. Ze zit echter niet te wachten op Bananasplit, maar op een andere gastenlijst van de talkshows op NPO 1. “Omdat ik me zelden in de discussies daar herken.

Ze neemt het gesprek in Pauw over de boycot van Zwarte Piet door RTL als voorbeeld. VVD-leider Halbe Zijlstra was de enige aan tafel die er tegen was.

Hij vertegenwoordigt de mening van meer dan tachtig procent van de Nederlanders, maar werd aan tafel bijna gelyncht, aldus De Jong. “Is het dan vreemd dat die overgrote meerderheid zich niet meer vertegenwoordigd voelt door de tv en politiek in dit land?

Ze noemt ook de DWDD-uitzendingen na de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de VS. De gasten struikelden over elkaar van verbazing. “Terwijl: voor wie Jensen kiest voor Amerika heeft gekeken, was die overwinning (…) helemaal niet zo verrassend.

En dan was er nog de veelbesproken Pauw van afgelopen vrijdag, waarin Alexander Pechtold in gesprek ging met bezorgde burgers. “Ik zag ze denken: och, die gekkies.

Het is tijd voor een frisse wind, vindt De Jong. Dat kan door een nieuwe talkshow van rechtse signatuur, maar ook door het gastenbeleid van DWDD en Pauw eens onder de loep te nemen, stelt ze.

En daar heeft Frans Bauer helemaal niets mee te maken.

De AD-column ‘Gewone Nederlanders aan tafel svp’ van Angela de Jong kunt u lezen via Blendle.

Lees alles over de NPO-rel die NPO-baas Shula Rijxman heeft veroorzaakt:
Shula Rijxman: ‘Publieke omroep gaat leren van Trump’ (maandag)
Jort Kelder wil gewone volk aan woord laten bij NPO (maandag)
‘Den Haag moet NPO op matje roepen na Trump’ (maandag)
Catherine Keyl: ‘Pechtold in Pauw tenenkrommend’ (maandag)
RTL’er Koen de Regt ergert zich aan Shula Rijxman (maandag)
Matthijs van Nieuwkerk ziet sleutelrol voor Frans Bauer (dinsdag)
Jan Roos wil af van vorstelijk betaalde dj’s bij NPO (dinsdag)
Jeroen Pauw ergert zich aan Thierry Baudet (dinsdag)
‘NPO infantiliseert uit angst voor elite-stempel’ (dinsdag)
Ebru Umar wil 06-nummer Shula Rijxman openbaren (dinsdag)
‘NPO-sterren moeten verplicht politiek kleur bekennen’ (woensdag)

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen