DWDD-ster Fidan Ekiz verbindt zich aan goed doel

Bijna elk goed doel heeft er wel één of een aantal: bekende ambassadeurs. KWF Kankerbestrijding had er al vier, maar er komt een vijfde bij: DWDD-bekendheid Fidan Ekiz. Dat heeft de organisatie laten weten. Ekiz sluit zich aan bij de andere vier ‘Vrienden van KWF’: zwemkampioen Maarten van der Weijden, SBS- presentatrice Mirella van Markus, soapacteur Ruud Feltkamp en presentator Roelof Hemmen. Ze is speciaal uitgekozen vanwege haar Turkse achtergrond.

Er bestaan volgens KWF nog te grote verschillen tussen allochtonen en autochtone Nederlanders als het gaat om het omgaan met kanker. “Religieuze opvattingen over ziekte en zorg, taalbarrières en cultuurverschillen zorgen voor een taboe onder allochtonen.

Ekiz moet dit onderwerp bespreekbaar maken bij de doelgroep. “De komende jaren zal een groeiend deel van de kankerpatiënten in Nederland – met name in de grote steden – van allochtone afkomst zijn. Bij het omgaan met kanker en de rol van de Nederlandse gezondheidszorg speelt het gebrek aan kennis bij allochtonen over het lichaam, de ziekte zélf en mogelijkheden van genezing een grote rol.

Zelf laat Ekiz weten: “Door openlijk over kanker te praten, te vertellen wat de ziekte inhoudt hoop ik dat ik kan bijdragen om de ziekte bespreekbaar te maken.”

Foto: KWF/YouTube

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen