NPO met documentaire over boze witte man

Geplaatst op Wed 21 Sep 2016 om 13:31

De NPO brengt in december een documentaire van Sunny Bergman op tv over de boze witte man. Ze wil weten waarom ‘zo veel witte mensen boos en verongelijkt zijn nu vanzelfsprekendheid van de blanke dominantie steeds meer ter discussie komt te staan’. Dat heeft de VPRO laten weten. Bergman vindt de tijd rijp voor deze docu. “Gedurende de laatste twee jaar – sinds ik mij actief en publiekelijk inzet voor de strijd tegen racisme in Nederland – kom ik veel boze witte mensen tegen.”

Het maakte haar nieuwsgierig. “Met mijn film Wit is ook een kleur wil ik onderzoeken waar de boosheid en verontwaardiging van witte mensen vandaan komt als het gaat over racisme.”

In 2014 probeerde Bergman met haar NPO-docu Zwart Als Roet al een nationaal gesprek op gang te brengen over dagelijks racisme en ‘white privilege’. “Deze film gaat door waar Zwart als Roet eindigde.”

Ze wil aantonen dat witte mensen niet superieur zijn. “Doordat de wereldgeschiedenis altijd is beschreven vanuit een Westers, wit, eurocentrisch perspectief nemen we aan dat dit een neutrale objectieve blik is. Terwijl deze blik natuurlijk ook gekleurd is.”

Door te denken dat je zelf neutraal bent – en andere groepen dat niet zouden kunnen zijn – plaats je jezelf als groep al boven andere groepen. Bovendien hebben we op allerlei subtiele en minder subtiele manieren aangeleerd dat wit superieur is.”

Uiteindelijk zullen we de morele en culturele verhevenheid die witte mensen met zich meedragen ter discussie moeten stellen; het witte superioriteitsdenken is uiteindelijk een handicap. En bewustzijn is de eerste stap naar verandering.

De documentaire, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van CoBO, is op 18 december om 21.05 uur te zien op NPO 2.

De boze witte man is dit seizoen ook een belangrijk thema in de talkshow van Jeroen Pauw, vertelde de presentator onlangs.

Foto: VPRO
61 Reacties op “NPO met documentaire over boze witte man”


 1. De beste stuurman

  Waarom heeft deze volksopmenner niet verplicht TBS?

 2. Anonymous

  Het lijkt me duidelijk:
  Bergman komt uit een ei.

 3. Martini

  Dag Sunny, ik zou beginnen bij de universiteit van York. Waar je studeerde. Begin vooral in Engeland, waar niet alleen de witte mens boos is, maar ze dat ook nog op elkaar zijn. De verschillende standen die nog steeds in gevoel aanwezig zijn. Heb ik er nog eentje voor je: hoe het komt dat de moslimwereld, als ze niet bezig zijn met zich gediscrimineerd te voelen, al duizenden jaren sterk verdeeld is in soennieten en sjiieten. Soms tot het hatelijke toe. Of iets anders: hoe in échte multiculti landen als Suriname de Hindoestanen bijvoorbeeld al decennialang aan de kant worden gezet. Succes ermee!

 4. Oinkoink

  Tegenwoordig is een blanke man het grote kwaad

  Het is toch te ongelovelijk voor woorden

  Iedereen en alles behalve blanke mannen zijn zielig en verdienen begrip

 5. Peter

  Sunny bergman is natuurlijk een vrouw die ook helemaal dweept met types als bijvoorbeeld Ajouad el Miloudi en zichzelf alleen in een relatie/huwelijk zien met een gekleurd/islamitisch medemens.
  Blank is is slecht, gekleurd is goed.

 6. b

  Bergman snapt niet waar al die boze witte mensen vandaan komen , ik ook niet want ik ken er geen een. Zij vind alles discriminatie en dat is best sneu voor haar want kan mij niet voorstellen dat dit land bevolkt is door een grote meerderheid van boze discriminerende witte mensen . Onzin. Blijkbaar scheert Bergman het Amsterdamse met de rest van dit land over een kam . Ik heb tenminste geen last van een wit superieur gevoel . Waarom zou ik. Natuurlijk zijn er bepaalde eencelligen die dit wel beweren en voor hen zou deze docu dan zijn . Best duur dus om Bergman haar hobby te laten uitvoeren voor een dergelijk klein publiek .Zonde van het geld . Ga de wereld verbeteren Sunny en begin bij jezelf.

 7. Henk

  Snap er niks van , ben wit en helemaal niet boos. Ik ben gek op zwarte Piet, maar dat mag niet.

 8. Walter

  Zij maakt mij echt boos met haar onzin. Dieptepunt is dat deze schreeuwlelijk al deze aandacht krijgt. Zij ”acteert” een blanke in een zwart lichaam. Van haar krijg ik echt kromme tenen. Bah!

 9. Tiw

  @walter

  Precies zon anouk figuur

  Als een Stereotype donkere vrouw gedragen
  Zoveel mogelijk kids van zoveel mogelijk mannen en zo snel mogelijk weer single worden en natuurlijk klagen over de blanke mab

  Kijk maar eens alle reclames en mode advertenties van tegenwoordig
  Alles is een negroide man met een blanke vrouw
  Verder zijn doutzen kroes en kim kardashian natuurlijk grote voorbeelden voor onzekere domme meisjes en die zijn natuurlijk getrouwd met ??

  Dus dievinden dan ook maar dat ze een donkere man moeten
  En dan huilen als die vreemdgaat of verdwijnt na datie er zwanger heeft gemaakt wat verdomd vaak voorkomt

  Maar hey de blanke man he
  Die is echt slecht

 10. De originele Kirth Gersen

  De Westerse seculiere cultuur is dan ook superieur, Sunny. Noem eens een Islamitisch land waar je graag zou willen wonen? Afrika, waarvan het overgrote deel een failed state is?

 11. voormalig VPRO-lid

  Waarom laat de VPRO zich gijzelen door dit soort labiele verwarde vrouwtjes?? Sunny heeft er mede voor gezorgd dat antisemiet abou jahjah zijn eigen tv-avond kreeg in Zomergasten.

  Sunny is categorie Anja Meulenbelt. Vrouwen die een (schijn-)huwelijk aangaan met een Palestijnse terrorist en zelfs na mishandeling en scheiding NOOIT zullen toegeven dat er (grote) nadelen zijn aan een multiculturele samenleving.

  VPRO, het was mooi maar nu is het voorbij.

 12. De originele Kirth Gersen

  Geeft ook de kleur en politieke positie van de PO weer. Denk je dat je een bijdrage van Cobo krijgt als je een docu wil maken over de ellende in de Islamitische wereld voor vrouwen/homo’s/andersdenkenden?
  Trutjes als Sunny kunnen alleen hier dit soort docu’s maken. In 75% van de wereld, waar geen boze blanke mannen zijn zou ze met een kopvod thuis zitten en haar mond moeten houden. Als ik een boze witte man ben, dan is Sunny een domme witte vrouw.

 13. Anonymous

  Dit is een vrouw die walgt van haar eigen blanke huidskleur en walgt van de blanke medemens.

  Sunny’s Pietendocu zorgt voor ledenleegloop VPRO

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/09/de_zwarte_pieten_topics_liggen_weer_in_de_winkel.html

 14. magere marc

  Omdat, ‘witte’, ik gebruik voor de gelegenheid even jouw stompzinnige terminologie sunny, mensen op social media eigenlijk gewoon chimpansees zonder haar zijn. En daarnaast omdat de normale mens (wit, bruin, zwart, geel, kunnen er nog meer smaken in de bullshitmeter?) niet altijd het geduld, de tijd, en de zin hebben om jouw nooit aflatende nonsens te pareren, sunny.

 15. magere marc

  Als toch alles gemodereerd moet worden haal dan even die komma na Omdat weg. Alvast bedankt.

 16. Donnaa

  Voor witte mannen reageren jullie behoorlijk boos.

 17. rick

  Ook leuk, dit is wat ze van plan is:
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/08/nponieuw_de_witte_schuld_omdat_het_moet.html

 18. rick

  Vooralsnog lijkt het me dan logisch dat een donkere documentairemaker deze docu gaat maken.
  Als we uit gaan van ‘blanke dominantie’ is Sunny daar evenwel onderdeel van met de witste omroep van Nederland de Vpro.

  Zouden de inwoners van Kenia ook klagen over zwarte dominantie?

 19. Zika

  Als er iemand boos en verongelijkt is, is het Sunny wel met haar anti-ZPclub.

 20. Anonymous

  Kleurlingen dienen gewoon onder de duim gehouden te worden, anders wordt het een zooitje.

 21. Anonymous

  Volgens mij is mevrouw Bergman zelf racistisch bezig

 22. Rick242

  Kan daar het woord hetero aan toegevoegd worden? Boze witte hetero man. Het is inderdaad bijna grappig te zien dat men het zelf niet ziet. Kijk bijvoorbeeld om maar eens in de mediawereld te blijven naar bijv 3FM daar is 100% van de DJ’s blank, 99% hetero en ruim 80% man. Goede afspiegeling van de maatschappij en als dat ter discussie gesteld wordt reageren ze allemaal verongelijkt.

 23. Anonymous

  @ Rick242

  Kleurlingen en allochtonen spreken geen ABN en dus zijn ze, terecht, ondervertegenwoordigd.

 24. De Clubarts

  Als je een documentaire maakt waarin je enkel witte mensen interviewt, dan is je documentaire een uiting van racisme.

  Racisme is overigens het inzoomen op het ras van iemand of een bevolkingsgroep. Sunny Bergman wil racisme wegnemen met haar werk, maar is zelf juist racistisch bezig.

 25. Donnaa

  Racisme is niet het inzoomen op ras of bevolkingsgroep.
  Het is het discrimineren op grond van iemands ras.

 26. Anonymous

  Alleen uit oogpunt van journalistieke pluriformiteit zou het leuk zijn als ook een PVV”er ,Martin Bosma bijv.,een programma mag maken .Of denken ze bij de NPO dat belastinggeld alleen mensen met SP,GL,D66 of PVDA denkbeelden toebehoort . Tot nu toe beslaan programma’s van de NPO alleen het linkse of gelovige spectrum.

 27. Spook

  Dit is een nieuwe trend

  Naast alle irritante overdreven feministen tegenwoordig die denken dat naakt op
  Het internet staan voor likes iets met feminisme te maken heeft

  Is de anti witte haat en dan vooral tegen witte mannen een doorgaand feit

  Ik snap niet precies waar ik dit als wit persoon aan verdient heb ?
  Maar ik ben niet van plan mezelf naar benede te laten praten door de acties van andere waar ik persoonlijk niks mee te maken heb

  Ik begin deze trend behoorlijk zat te worden namelijk

 28. Jelle

  Ik kan me goed voorstellen dat ze veel boze witte mensen tegenkomt. Mij haalt ze in ieder geval het bloed onder de nagels vandaan.

 29. DENK

  @Donnaa

  Racisme is gewoon onderscheid maken tussen rassen, vaak op een negatieve manier. En dat is precies wat Sunny doet.

  En welke “witte mannen” heb je het over?

 30. Lvs2015

  Heerlijk weer die verborgen vooroordelen van Sunny die als je goed leest in haar uitleg is te vinden. De drogreden tieren weer welig.Vooral als ze aangeeft niet te begrijpen waarom men zo verongelijkt is. Eerst: Hoe zou jij het vinden als typisch als militante Sylvana Simons of een Quincy Gario al leugens aangrijpen om hun militante gedachtengoed te verspreiden.Nl.dat zwarte Piet racistisch is en de geniddelde blanke man of vrouw zich te weinig bekommert om de gemiddelde kleurling in NL.Dat de gemiddelde autochtoon bewust allochtonen schoffeer terwijl de aangehaalde voorbeelden incidenten zijn maar gebracht worden alsof er hier Amerikaanse toestanden plaatsvinden van de have and have not. Want dat is dus de kern van dit alles nl: Een Sylvana Simons en een Quincy Gario gebruiken de Amerikaanse misstanden om vooral om vermengd met hun persoonlijke incidentele ervaringen als excuus om de gemiddelde autochtoon in NL als een racist neer te zetten. Ze vergeten 1 ding: NL is niet Amerika.In NL is er een sociaal vagnet,is er altijd wel een vorm van hulp,financieel of geestelijke hulp,begrip/luisterend oor.In Amerika niet.Daar word je aan je lot overgelaten. Dus hoe zou jij het vinden als jij als gemiddelde autochtoon altijd open minded en begripvol jegens andere culturen bent geweeweest en ineens moet je horen dat ondanks dat je toch een racist bent.Nou…dan ben je het zat,spuugzat zeker als je ziet hoe dan dik betaalde BN’ers in de media dan ook nog oproepen meehuilen en nog meer begrip en tollerantie van jou vragen m.a.w.meegaan in de leufens die tot dan over je uitgespuugd worden terwijl de nuance van de militanten ver te zoeken is.Maw de leugen moet blijven regeren en de waarheid….daar hebben wij het niet over. Eigenlijk moet de doc.gaan over het onrecht,de leugen dat de gemiddelde autochtoon zoals een Sylvana Simons of een Quincy Gario uit.Dat is de kern.Weet je dat dan hoeft er geen doc.gemaakt worden over de boze autochtoon.Als nog meer begrip en tollerantie van de autochtoon gevraagd wordt alleen maar om de onterechte beschuldigingen en haat jegens autochtonen voorrang te blijven geven dan mag je op zijn minst van de ‘haters’ vragen hun valse beschuldigingen in te trekken,helemaal als die dus nergens op gebasseerd zijn.

 31. Donnaa

  Ha DENK,
  Dan hebben we een andere opvatting over wat racisme betekent.

  Die witte mannen, tja dat was een aanname, excuus, vond sommige reacties zo defensief overkomen.

 32. Hank

  Grappig dat mensen die opbouwende kritiek hebben op de samenleving op deze manier in een hoek gezet worden. Alsof blanke mannen ziek zijn. Praat lekker iemand anders deze onzin aan.

 33. lvs2015

  @DENK jullie hebben zeker een klacht ingediend waardoor mijn eerder geschreven stuk is weggehaald en waarin ik de leugens van Sylvana Simons en een Quincy Gario ontleedde. Vwb jullie bijdrage hier stel ik voor dat jullie je militante gedachtengoed laten varen,bijbehorende militante types afstoten en met een openminded gedachtengoed je bijdrage aan de Nederlandse maatschappij geeft i.p.v.te misbruiken om je eigen agenda van verdeel en heers vorm te geven. Autochtonen zijn in Nederland in de basis helemaal niet racistisch.Het wordt wel zo gebracht en uitvergroot dankzij de veelal linkse media die altijd al een misselijke rol in dit soort zaken hebben gespeeld op grond van journalistieke interesse terwijl het puur en alleen om de sensatie gaat en bijbehorende kijkcijfers.

 34. Anonymous

  Goed nieuws:
  600 asieleisers hoogstwaarschijnlijk verdronken.
  Daar moet op gedronken worden!

 35. Anonymous

  @woensdag 21 september 2016 om 18:12

  Ben je wel lekker ?

 36. Anonymous

  Het is vandaag een feestdag!

 37. Anonymous

  Het zijn er maar 30. Helaas.

 38. DENK

  @DONNAA

  Blijkbaar. Maar mijn opvatting is in ieder geval gebaseerd op wat het woord werkelijk betekent. Maar zelfs volgens jouw beperkte opvatting is Sunny een racist, want ze maakt een documentaire waarin ze alle blanke mannen over één kam scheert.

 39. Anonymous

  Vind het altijd opvallend dat dit soort documentairemakers altijd iets gaan “onderzoeken” terwijl ze al een duidelijke mening hebben over het onderwerp en dat ook de hele documentaire door ventileren.

 40. Daan

  Op zich is het prima dat Sunny een beetje de weg kwijt is en om de een of andere reden boos is op de witte man. Dat is haar goed recht in onze vrije maatschappij. Wat echter zorgelijker is, is dat de zender NPO en omroep VPRO haar de ruimte biedt om opnieuw met een onzindocumentaire te komen. De witte man is niet boos (tenminste ik ken er werkelijk geen 1). De witte man is ook niet rascistisch (een enkele uitzondering daargelaten natuurlijk, want dommerikken heb je overal). De witte man voelt zich ook niet superieur. Met de witte man is eigenlijk niet zoveel mis. Sterker nog, aan de poorten van de continenten van de witte man is het zelfs dringen geblazen om op “bezoek” te komen en te blijven bij de witte man.
  Kortom VPRO: geef Sunny niet de ruimte om tweespalt te creeeren in de samenleving, want dat lijkt haar enige doel.

 41. Anonymous

  In de wereld van Sunny zijn er alleen maar boze witte mensen en geen boze zwarte mensen. Lieve Sunny, Ik ben wit en niet boos en ook niet bang. Ik wil alleen dat iedereen die hier in Nederland woont of wil komen wonen zich aanpast aan onze normen, waarden, regels en tradities. En een van die tradities is Zwarte Piet. Waar je ook ter wereld gaat wonen. Of je nou wit, zwart, grijs, blauw of paars bent dan zal je moeten aanpassen aan de al het door mij eerder genoemde in dat land. Kun je dat als mens in Nederland niet. Dan moet je op zoek gaan naar een land waar de normen, waarden, regels en tradities wel naar jou zin zijn.

 42. herman de Groot

  Ze wil gewoon een zwarte P**mel in zich. geef dat gewoon toe. Witmensen schijnen niet zo goed te zijn in bed…

 43. Anonymous

  Ze wil juist een witte, maar geen witte wil haar.
  Vandaar haar wraakdocu’tje.

 44. toxilogic

  @ Herman , mijn idee , het zoveelste blondje dat zich op deze manier probeert te legitimeren voor haar voorliefde voor zwarte mannen. Volkomen verblind voor de realiteit. Ga eens kijken in Kongo of Nigeria daar lopen er miljoenen rond, probleem is alleen dat ze daar al 50 jaar zichzelf mogen regeren en een korrupte puinhoop dat ze er daar van maken. Ben geen lid van de VPRO maar als ik het was zou ik mijn lidmaatschap opzeggen , dat ze zo’n dwaze kut geld geven, ga lekker naar Afrika Sunny en val ons niet lastig.

 45. Zaszanorkz

  Geweldig! Weer zo’n links policor programma waar de blanke medemensen zal worden neergezet als boze domme racisten en uiteraard automatisch allemaal pvv stemmers zijn.

  Maar de herfst doet zijn intrede en het sinterklaasfeest komt er weer aan dus moet er weer ingestampt worden hoe kwaadaardig blanken zijn. RTL4 was op de zondagen al begonnen.

  Ik ken maar weinig centrum/rechtse mensen die bezig zijn met zwart, wit of getint. Ze willen alleen dat ze eigen cultuur kunnen behouden en het andere niet opgedrongen krijgen. Daar vechten ze voor.
  Gek genoeg zie ik dat linkse mensen juist vaker bezig zijn met hokjes verdeling van wit, zwart en getint. Het is zo beetje hun hobby. Het programma van Mevr Bergman bewijst het weer dat links net zo goed in hokjes denkt. Het lijkt soms net dat juist de linkse policor rassenrellen probeert uit te lokken.

 46. Joepie

  Heerlijk die verongelijkte reacties van al die boze witte mannen (en vrouwen) hier. Ik zou zeggen: Ga vooral kijken en herken jezelf!

 47. Anonymous

  Joepie, geen hond kijkt hierna.
  En terecht.

 48. Bettina Wertheimer

  Wanneer komt er eens een documentaire over het morele superioriteitscomplex van mevrouw Bergman?

 49. Gefrituuerde kip

  Die hoer heeft alles te danken aan witte mannen. Je auto, je computer, je medicijnen, echt alles dus fuck YouTube. Pleur naar Afrika of SA

 50. Cas van ' t Klavervee

  Sunny Bergman is natuurlijk een volledig mislukt en daardoor zeer bozig creatuur.
  Absurd dat dit hypocriete onwezen een podium krijgt, desalniettemin zullen de kijkcijfers nihil zijn. Wie zit er nu op de opgeheven wijsvinger van dit Schlechtmensch te wachten?

 51. Dominee Bonk

  En gaat die gekke Sunny Bergman nu ook een reportage maken over boze witte vrouwen die verkracht zijn door negers? Of moet dat eerst bij haar gebeuren?

 52. Paul Witteman

  Sunny, misandrie, Bergman, de stereotype linkse weg-met-ons debiel. Loopt weg met de vrouwenonderdrukkende moslimman, daar hoor je niemand over. Met het morele gelijk aan haar zijde trekt ze ten strijde tegen luchtkastelen en waandenkbeelden. De witte hardwerkende man heeft dit land opgebouwd, deal with it. Ze ziet het liefste alles wat “wit” van de wereld verdwijnen. Over rassendiscriminatie gesproken. Deze gek kan wat mij betreft emigreren naar Saoedie Arabie, daar weten ze wel raad met dit witmens.

 53. Bas

  Wanneer gaat Sunny Bergman op.zoek naar de boze zwarte medemens? Dat is wat ik vooral zie in onze samenleving. O wacht, alleen blanken kunnen boos en extremistisch zijn natuurlijk. Waar komt die culturele zelfhaat bij wereldvreemde policor figuren als Sunny toch vandaan vraag je je af. Kijken naar deze misplaatste opvoed tv doe ik niet.

 54. Gret

  Waar gaat dit over ???????????????? Sunny, wat weet je over discriminatie? Volgens mij niet veel. Ik wil je aanraden om je echt in het onderwerp en in de vele studies hierover te verdiepen, voordat je nog meer onzin gaat uitkramen. Jouw visie op discriminatie is nogal dom en kortzichtig. Je loopt te zoeken en te zeuren. Ik ben een Nederlandse “witte” vrouw met respect voor mijn medemens. Kleur, levensovertuiging, sexuele geaardheid, en wat nog meer doet er niet toe.

 55. Hj

  Zo, dat wijf is gestoord. Er was NIETS aan de hand op racismegebied, totdat figuren als Quincy, Sunny en Sylvana hun bek open trokken. Door dit soort figuren ga je racisme haten. Het woord dan alleen. Er is niets aan de hand en dat haat Sunny. Ze wil zo graag racisme, dat ze het zelf maar bedenkt. En racisme tegenover blabke mensen is toch ook racisme?

 56. Peet Em

  en hoeveel overheidssubsidie heeft dit project ons weer gekost?

 57. Vliegende Hond

  Zoals Hj hierboven schrijft:

  ‘Er was NIETS aan de hand op racismegebied, totdat figuren als Quincy, Sunny en Sylvana hun bek open trokken.’

  Dit is ZO waar.

  Overigens zie ik net zo veel boze donkere/getinte mannen als boze witte mannen. Een verschil is wel dat de laatsten zich niet zo snel opblazen of mensen neersteken of hun automatische geweren op mensen leegschieten.

 58. Anonymous

  Scheer je nu donkere mensen en Arabieren over 1 kam?

 59. Ed

  Het is een gotspe dat dit mens subsidie ontvangt van het belastinggeld waar ik (zo`n verwerpelijke blanke man) voor werk.

 60. Anonymous

  Vervelend wicht dat de kijker vooral wil sturen in haar documentaires. Het woord object¡v¡te¡t kent ze niet!

 61. Koops

  En straks een vervolg met de stereotype-middenoosterling met totaal gebrek aan zelfreflectie, die elk probleem standaard bij de andere legt. (..) En niet vergeten het superioriteitsgevoel van arabieren ten opzichte van vooral donkere mensen.
  En daarna over de zoektocht over waarom de toleratie en acceptance tegenover homo’s en senioren zo afgenomen is de afgelopen decennia.
  En tenslotte hoe het komt dat Chinezen en Indo’s wel goed integreren in Nederland terwijl andere groepen

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.