NPO met documentaire over boze witte man

De NPO brengt in december een documentaire van Sunny Bergman op tv over de boze witte man. Ze wil weten waarom ‘zo veel witte mensen boos en verongelijkt zijn nu vanzelfsprekendheid van de blanke dominantie steeds meer ter discussie komt te staan’. Dat heeft de VPRO laten weten. Bergman vindt de tijd rijp voor deze docu. “Gedurende de laatste twee jaar – sinds ik mij actief en publiekelijk inzet voor de strijd tegen racisme in Nederland – kom ik veel boze witte mensen tegen.”

Het maakte haar nieuwsgierig. “Met mijn film Wit is ook een kleur wil ik onderzoeken waar de boosheid en verontwaardiging van witte mensen vandaan komt als het gaat over racisme.”

In 2014 probeerde Bergman met haar NPO-docu Zwart Als Roet al een nationaal gesprek op gang te brengen over dagelijks racisme en ‘white privilege’. “Deze film gaat door waar Zwart als Roet eindigde.”

Ze wil aantonen dat witte mensen niet superieur zijn. “Doordat de wereldgeschiedenis altijd is beschreven vanuit een Westers, wit, eurocentrisch perspectief nemen we aan dat dit een neutrale objectieve blik is. Terwijl deze blik natuurlijk ook gekleurd is.”

Door te denken dat je zelf neutraal bent – en andere groepen dat niet zouden kunnen zijn – plaats je jezelf als groep al boven andere groepen. Bovendien hebben we op allerlei subtiele en minder subtiele manieren aangeleerd dat wit superieur is.”

Uiteindelijk zullen we de morele en culturele verhevenheid die witte mensen met zich meedragen ter discussie moeten stellen; het witte superioriteitsdenken is uiteindelijk een handicap. En bewustzijn is de eerste stap naar verandering.

De documentaire, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van CoBO, is op 18 december om 21.05 uur te zien op NPO 2.

De boze witte man is dit seizoen ook een belangrijk thema in de talkshow van Jeroen Pauw, vertelde de presentator onlangs.

Foto: VPRO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen