Is Albert Verlinde eruit gewerkt door Erland Galjaard?

Het is in de lente van 2015 als tv-coryfee Albert Verlinde op kantoor zit bij RTL 4-zenderbaas Erland Galjaard om over de toekomst van RTL Boulevard te praten. De verhouding tussen de twee is nooit al te best geweest, maar tijdens die vergadering ging het helemáál mis. Toen Galjaard vertelde wat hij met Verlinde’s televisiekindje wilde gaan doen, ontstak de showkenner in woede en sloeg hij naar verluidt zelfs met zijn vuisten op tafel. Nu wordt duidelijk wat Galjaard precies van plan was.

Mei 2015

Weekend-baas Bart Ettekoven onthult dat het hommeles is tussen Galjaard en Verlinde. De RTL Boulevard-kijker loopt weg en wordt ouder en daarom wil Galjaard een andere koers gaan varen.

Verlinde is zo kwaad dat hij tijdens een overleg met zijn vuisten op tafel slaat. Hij besluit eventjes niet op te komen dagen bij RTL Boulevard en Winston Gerschtanowitz was solidair, aldus Ettekoven. “Hij heeft een paar dagen extra vrij genomen. Wij als kijkers mogen het niet weten.

Juli 2015

Verlinde zwijgt over het incident. Tot de zomer. Hij wilde niet direct ingaan op de clash met zijn baas, maar zei wel: “Ik zal er altijd voor blijven pleiten om RTL Boulevard in zijn originele staat te behouden. Het moet een mix zijn waar jong en oud naar kijkt.

RTL Boulevard heeft steeds vaker ‘moderne’ sterren in het programma zitten. “Ik heb er geen problemen mee dat er nu steeds meer jonge mensen als vloggers en bloggers de ruimte krijgen. Vijftien jaar geleden kende niemand Fiona Hering. De nieuwe generatie verwelkom ik dus met open armen.

Maar als iemand tegen me zegt dat we bepaalde onderwerpen niet meer doen, ben ik het daar niet mee eens. Als kijker moet je alles kunnen zien op het gebied van show, politiek, crime en internet. Alles wat ertoe doet. Zonder dat vooraf iets een taboe is.

December 2015

Galjaard en Verlinde liggen opnieuw in de clinch. Dit keer niet achter de coulissen, maar en plein public. De tv-baas van RTL roept in HP/DeTijd dat hij geen fan is van RTL Boulevard en dat hij niet altijd achter de inhoud van het programma staat. “Achter de schermen ben ik al jaren bezig het een bepaalde kant op te sturen”, zei Galjaard toen.

De kijker gaat steeds meer merken van zijn invloed, gaf hij aan. “Het leidt nu tot een nieuwe opzet: minder gossip. Urgenter. Je moet mensen tips geven, informatie, en vooruithelpen. Ook wat voeding betreft bijvoorbeeld.

Ondertussen uitte Galjaard ook nog eens kritiek op Winston Gerschtanowitz. “Ik mis soms de rol van een presentator die zich afvraagt: wat ís dit voor onzin?

Verlinde ergert zich dood aan Galjaard en besluit om te reageren in RTL Boulevard. “Ik denk dat het komt omdat hij net uit een ingewikkelde tijd komt met de toestand rond Wendy”, bitste hij.

Ik weet dat Erland af en toe moeite heeft met dingen die wij doen. Het is zijn goed recht om daar moeite mee te hebben en er iets over te zeggen. Ik denk niet dat hij de advertentie-inkomsten van de afgelopen 15 jaar gaat terugstorten. Ik denk niet dat dat het geval is eerlijk gezegd.

De showkenner verklapte dat Galjaard een ‘steeds positiever’ RTL wil. “Dat willen we bij Boulevard ook, maar bij ons zit er ook een vilein prikje tussendoor. Dat maakt het programma wel zo leuk.

Peter R. de Vries koos partij voor Verlinde. “Erland Galjaard zeer kritisch op Boulevard in HP/DeTijd. Pffff… Behalve als zijn vrouw Wendy haar tijdschrift moet promoten! Nepotisme!

Januari 2016

Terwijl Galjaard achter de schermen werkt aan het nieuwe RTL Boulevard, twijfelt Verlinde in Jinek of hij wel verder wil. Hij noemde een Boulevard-exit een serieuze optie. “Dat zou zomaar kunnen.

April 2016

Verlinde vertelt in de talkshow van Wilfred Genee dat hij zelfs een vertrek bij heel RTL niet uitsluit. “Maar dan moet het meer zijn omdat je denkt: eigenlijk heb ik ook al die jaren dát willen doen, laat ik daar eens op in zetten.

Ik weet bijvoorbeeld heel veel van cabaret en de entertainmentwereld. Daar kom je in RTL Boulevard niet aan toe. Ik zou het heel leuk vinden om portretten te maken of historische series, maar dan moet je bijna naar de Publieke Omroep.

Augustus 2016

Verlinde maakt zijn vertrek bij RTL Boulevard bekend. Over twee weken verhuist het programma naar het Leidseplein in Amsterdam en ‘op zo een moment verandert er van alles’, zegt hij.

Hij wordt opgevolgd door Luuk Ikink, bekend van de onderbroekenlol in RTL Late Night en onzinnige experimenten in Galileo. Volgens Evert Santegoeds verlegt Galjaard de focus van entertainment naar nieuwe media. Dat betekent minder showbizz en meer gekke internetfilmpjes en vloggers.

Het lijkt erop dat dit precies is wat Verlinde níet wilde. “Ik zal er altijd voor blijven pleiten om RTL Boulevard in zijn originele staat te behouden. Het moet een mix zijn waar jong en oud naar kijkt“, zei hij vorig jaar immers.

Verlinde beweert nu dat hij simpelweg toe is aan een nieuwe uitdaging, maar tv-recensent Angela de Jong van het AD vermoedt dat er meer aan de hand is: “Ergens tijdens zijn betoog bekroop me even het idee dat het misschien niet helemaal zijn eigen keuze is om te vertrekken.

Ook De Telegraaf zet er zijn vraagtekens bij. “Waarom hij juist nu vertrekt is onduidelijk. Publiek geheim is dat niet het bijzonder klikt tussen RTL-programmadirecteur Erland Galjaard en Verlinde.

Luuk Ikink vertelde vanochtend op Radio 538 dat hij al tijdens zijn laatste RTL Late Night op 1 juli wist dat hij Verlinde ging opvolgen. “Het was een beetje gek. We wilden het graag nog stilhouden. Albert was natuurlijk ook nog aan het nadenken over wat hij wilde in de toekomst. Daarom hebben we het niet verteld en dat maakt het wel een beetje gek.

Recentelijk liet Galjaard ook Irene Moors, RTL 4-gezicht vanaf het eerste uur, vallen als een baksteen. Wie niet in de gratie valt bij hem en zijn vrouw Wendy van Dijk, is de klos. Aanpappen met het duo is een betere tactiek, ontdekte Thijs Römer onlangs.

Lees ook:
Albert Verlinde na vijftien jaar weg bij RTL Boulevard (maandag)
‘Vertrek Albert Verlinde betekent einde RTL Boulevard’ (maandag)
Angela verwacht dat Albert haar RTL Live-collega wordt (maandag)
Albert Verlinde: ‘Ik ben gebeld door Mark Rutte’ (maandag)
Verbijsterend: ‘Luuk Ikink nieuwe Albert Verlinde’ (dinsdag)
Luuk Ikink wordt vaste co-presentator RTL Boulevard (dinsdag)
Luuk gaat Boulevard doen met Beau, Winston en Ruben (dinsdag)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen