VPRO zet Zomergasten met Jahjah door

Geplaatst op vr 29 jul 2016 om 13:28

Dyab Abou Jahjah zit zondag gewoon in de seizoensopener van Zomergasten, ondanks de hevige protesten. Dat heeft de VPRO laten weten aan De Telegraaf. Jahjah wordt door veel Joden gezien als antisemiet. Een Joodse actiegroep heeft vandaag een protestadvertentie geplaatst in de krant en Frits Barend vindt dat de VPRO aan Joodje pesten doet. Maar, zo laat VPRO TV-hoofdredacteur Karen de Bock weten: “Voor ons zijn dit geen redenen om de uitzending op te schorten.

Belangenorganisatie Federatief Joods Nederland heeft aangifte gedaan tegen de VPRO wegens het ’verspreiden van haat en ondersteunen van terrorisme’. “Door de VPRO is geen strafbaar feit gepleegd, dus we zien de aangifte met vertrouwen tegemoet“, zegt De Bock.

Ze begrijpt dat de kwestie gevoelig ligt. “Je belandt in het Israël-debat. De Joodse minderheid heeft het moeilijk in Nederland en dat vind ik verschrikkelijk. Maar wij willen horen wat Jahjah daarvan vindt, hoe hij daarop reageert.”

Misschien doet hij verwerpelijke uitspraken, maar die worden door meerdere mensen gedaan. Dat kun je negeren, maar je kan ook bekijken waar deze vandaan komen.

Juist een programma als Zomergasten is volgens De Bock geschikt om die uitspraken te leren zien in de context van de persoonlijke geschiedenis van de gast.

Lees ook STER weigert anti-Zomergasten-reclamespotje (vandaag) en alle andere artikelen over Jahjah in Zomergasten.
14 Reacties op “VPRO zet Zomergasten met Jahjah door”


 1. snuifje

  Afkomstig uit een cultuur waar je hand wordt afgehakt als je een appel steelt. Vervolgens in het Westen van alle vrijheden gebruik maken maar wel alles wat Westers is verketteren. En wij geven zo’n enge meneer een podium. Wakker worden, niet doen!

 2. voormalig VPRO-lid

  Jahjah zegt een gevoel van victorie te voelen toen de Twin Towers neergingen
  Jahjah was blij met de dood van Theo van Gogh
  Jahjah noemde Saddam Hoessein een martelaar
  Jahjah vond elke dode Nederlandse soldaat in Irak een overwinning
  En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Frits Barend heeft helemaal gelijk en Karen de Bok is een hypocriete trut. Door deze antisemiet een volle avond een kritiekloos podium te bieden (want interviewer is kritiekloos journalist uit Iran) bereikt de 90-jarige VPRO haar complete dieptepunt. Compleet krankzinnig en schandalig om deze Arabische haatzaaier een tv-avond aan te bieden.

  Waar zijn de interne protesten van VPRO-medewerkers? Waarom grijpt het bestuur niet in? Zijn jullie allemaal gehersenspoeld? Ooit was dit een omroep met vrijzinnige geesten en het tegenovergestelde van religieuze fanatici. En nu buigen jullie daarvoor. Waarom? Bang voor jullie baantjes? Geen eigen mening meer? Alles voor de kijkcijfers?

  Jullie zijn een grote schande en verdienen het om in de toekomst te worden opgeheven.

 3. Den Draaiert Joost

  Hij valt door deze uitzending alleen nog maar meer door de mand. Ik wil dat wel zien.

 4. J.O.

  http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/rtv/26305519/___Programma-baas_Avrotros_naar_SBS___.html

 5. Anoniem

  Waar blijven de Sylvana’s en de Bn-ertjes. Als het om zwarte Piet gaat staan ze vooraan in de rij om te protesteren. Nu deze gruwel een podium krijgt hoor je niet veel.

 6. Sonja

  Vrijheid van meningsuiting is voor mij heilig; ik vind Jahjah niet echt een foutfiguur. Ik mag hem véél meer dan Sylvana Simons.

 7. mark

  VPRO laat zich gebruiken, het is een omroep zonder ruggengraat.

 8. Herald

  Het zegt veel dat de VPRO geen gehoord geeft aan alle opzeggingen, maling heeft aan de kritiek vanuit de samenleving, lak heeft aan de bezorgdheid en voeding geeft aan haat door dit walgelijke figuur een podium te bieden.

 9. Anoniem

  Zo ziet u maar weer:
  onze verkapte commerciële belastingomroep heeft overal maling aan.

 10. Wigwam

  Lijkt mij een hele lastige klus voor debutantpresentator Thomas Erdbrink. Ik had hem een wat minder controversiële gast gegund.

 11. Els

  De VPRO kickt gewoon op zichzelf. Kijk ons eens bijzonder zijn. Ik denk dat de champagnekurken knalden bij alle mediaophef en bij die aangifte.

 12. Ron de Weijze

  typisch vpro
  jullie eigen gelijkheid die ken ik nu wel
  dit is niet progressief maar regressief-agressief
  wees eens wat zelf-kritischer in plaats van dit altijd bij anderen te leggen

 13. Koen

  Ze waren zeker bang voor lage kijkcijfers!

 14. Menno Rottenberg

  Hoop oprecht op een grote rel rondom die zomergast die door de VPRO zijn antisemitische platform krijgt en met hun man uit Teheran de vooral media technische begeiding georganiseerd heeft. Foute boel dus Wat een land leven wij met zo een omroep die niet openstaat voor de debat over eht waarom van dit voor een minderheid als de joodse gemeenschap neit mis te verstane aanval.
  Nooit meer is nooit meer dus gaat het maar door, iedere keer, Bah.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.