VPRO zet Zomergasten met Jahjah door

Dyab Abou Jahjah zit zondag gewoon in de seizoensopener van Zomergasten, ondanks de hevige protesten. Dat heeft de VPRO laten weten aan De Telegraaf. Jahjah wordt door veel Joden gezien als antisemiet. Een Joodse actiegroep heeft vandaag een protestadvertentie geplaatst in de krant en Frits Barend vindt dat de VPRO aan Joodje pesten doet. Maar, zo laat VPRO TV-hoofdredacteur Karen de Bock weten: “Voor ons zijn dit geen redenen om de uitzending op te schorten.

Belangenorganisatie Federatief Joods Nederland heeft aangifte gedaan tegen de VPRO wegens het ’verspreiden van haat en ondersteunen van terrorisme’. “Door de VPRO is geen strafbaar feit gepleegd, dus we zien de aangifte met vertrouwen tegemoet“, zegt De Bock.

Ze begrijpt dat de kwestie gevoelig ligt. “Je belandt in het Israël-debat. De Joodse minderheid heeft het moeilijk in Nederland en dat vind ik verschrikkelijk. Maar wij willen horen wat Jahjah daarvan vindt, hoe hij daarop reageert.”

Misschien doet hij verwerpelijke uitspraken, maar die worden door meerdere mensen gedaan. Dat kun je negeren, maar je kan ook bekijken waar deze vandaan komen.

Juist een programma als Zomergasten is volgens De Bock geschikt om die uitspraken te leren zien in de context van de persoonlijke geschiedenis van de gast.

Lees ook STER weigert anti-Zomergasten-reclamespotje (vandaag) en alle andere artikelen over Jahjah in Zomergasten.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen