Thomas Erdbrink verdedigt Jahjah in Zomergasten

Geplaatst op wo 27 jul 2016 om 16:01

Thomas Erdbrink blijft achter de keuze voor Abou Jahjah als Zomergast staan. Dat vertelt de presentator van Zomergasten 2016 op Radio 1. Critici vinden het belachelijk dat de VPRO een podium biedt aan ‘zo iemand’. Wat zijn komst interessant maakt, is dat een heleboel mensen denken zoals hem, meent Erdbrink. “Zomergasten is bij uitstek een programma om een andere mening te leren kennen. Vervolgens kan de kijker zelf beslissen wat hij van die mening vindt.

Onder andere de Joodse gemeenschap beschouwt Jahjah als antisemiet. Zij zijn dan ook niet blij met het podium wat hem geboden wordt.

Kritiek van mensen die vanaf minuut één tegen een gast zijn, kun je nooit pareren, aldus Erdbrink. “Ik kan alleen proberen zo eerlijk en open mogelijk een gesprek te voeren.

Abou Jahjah is aankomende zondag de eerste gast van Zomergasten 2016. De bekendste gast van het komende seizoen is minister-president Mark Rutte. Hij zit op 4 september in de seizoensfinale.

Lees ook: Aantal VPRO-leden daalt met 0,03 procent door Jahjah (deze maand)
11 Reacties op “Thomas Erdbrink verdedigt Jahjah in Zomergasten”


 1. Zetteke

  Zoals “hij”

 2. Meneer Kaktus

  Vraag volgend seizoen Robert M. Kunnen we 3 uur naar hem luisteren en dan beslissen wat we van zijn mening vinden. Belachelijk.

 3. Jantje

  Ik vind hem geen foutfiguur.

 4. Den Draaiert Joost

  Geef deze mensen een podium, dan het publiek zijn eigen conclusie trekken ipv die van de zogenaamde ‘opiniemakers’ klakkeloos over te nemen.

 5. Anoniem

  Geert Wilders had een van de gasten moeten zijn.

 6. Ad

  Weer prachtig samenspel tussen Radio1 en Zomergasten om het programma nog eens extra in de picture te zetten.

 7. Pjotr

  Thomas Erdbrink met zijn ietwat hysterische hoge vrouwenstem woont in Iran, Iran haat o.a. de Joden intens net als Abou Jahjah die daarnaast ook het westen haat. ‘Het zijn twee vieze billen in één broek.’

 8. Pjotr

  Thomas Erdbrink, ik citeer:

  “Ja, er zijn nare regels. Ja, er is veel verboden. Ja, strenge oude ayatollah’s maken de dienst uit. Maar laat ons daar nou niet te moeilijk over doen. Dat doen de Iraniërs ook niet, want die zijn net als wij en doen al die leuke dingen gewoon toch, maar dan lekker stiekem. Haha!”

  De benauwende, grimmige kanten, de terreur en de onvrijheid van de shariadictatuur waarin Erdbrink woont, worden in de serie amper belicht, maar daar schijnt het Nederlandse publiek ook geen behoefte aan te hebben. Het is opmerkelijk: de met toestemming van het dictatoriale regime gefilmde verhalen treffen in Nederland een wildenthousiast publiek dat bij Erdbrink inmiddels uit de hand eet. Jubelende recensies en vele prijzen vielen hem en de redactie ten deel. Hij heeft nu een Onze Man-rubriek in de Volkskrant en als kers op de taart is hij dit jaar ook nog eens zes lange avonden de presentator van Zomergast

  Thomas Erdbrink vindt het allemaal prima wat er gebeurt in Iran en andere Arabische landen. Kritiekloos als hij is wuift hij alles wat vreselijk fout is als een aal in een emmer met snot weg.

  En dan gaat deze vooringenomen glibber zomergasten presenteren en dan ook nog als gast een zuivere Jodenhater drie uur lang een podium bieden?

 9. mark

  Zeg je abo van de VPRO op, dat heb ik al een tijd geleden.

 10. mark

  + gedaan.

 11. Claire

  Ik heb Erdbrink ook nooit de schandelijke misstanden in Iran (zoals onder andere het executeren van homo’s) nooit expliciet horen veroordelen. Erdbrink is een slapjanus, een laffe slapjanus wel te verstaan.
  Waar het om gaat slapjanus Erdbrink, is dat Iran een militaristische, gewelddadige, islamitische dictatuur is – elk intern afwijkend geluid wordt uitgemoord, en extern wordt de regio bedreigd.

  Uiteraard ga ik niet kijken naar zomergasten en heb ik mijn lidmaatschap opgezegd.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.