Reformatorisch Dagblad vindt homoshirt ‘smakeloos’

Geplaatst op Tue 26 Jul 2016 om 17:56

Foto: SBSHet Reformatorisch Dagblad is niet blij met de T-shirts waarmee de HEMA Gay Pride viert. “HEMA zet rookworst en tompoes op smakeloos T-shirt“, kopt de bekrompen krant vandaag. Onder deze kop volgt een smakeloos interview van de krant met een woordvoerder van de HEMA. “Waarom deze actie?”, willen de doorgeslagen gereformeerden weten. “Tijdens grachtenparades treden deelnemers vaak half bloot op, in korte, strakke latexpakjes. Wil de HEMA zich daar mee afficheren?

Vervolgens gaat het Reformatorisch Dagblad nog een stapje verder. “Kunt u zich voorstellen dat mensen dit ranzig vinden?“, vraagt de interviewer. “De HEMA benadrukt er voor iedereen te zijn. Blijkbaar niet voor mensen die dit aanstootgevend vinden.

Daarop antwoordt de HEMA-persvoorlichter: “Ik kan niet voorkomen dat mensen dit aanstootgevend vinden.

Nou, toch wel. Door zo’n dubbel­zinnige actie niet te organiseren“, antwoordt de journalist.

Volgens de interviewer van het Reformatorisch Dagblad zit ‘de fatsoenlijke Nederlander’ hier niet op te wachten.

Op Twitter is met verbazing gereageerd op het krankzinnige interview. “Smakeloos? Het Reformatorisch Dagblad laat zien wat dat is“, zegt columniste Roos Schlikker.

Van Liempt Live-redacteur Marit van Leeuwen: “Weet je wat pas smakeloos is? Het Reformatorisch Dagblad.”

Stijn Bronzwaer, chef mediaredactie NRC: “Vreemde mengvorm van opinie en interview in het RD over ‘smakeloze’ HEMA-actie rond de Gay Pride.

Foto: HEMA
44 Reacties op “Reformatorisch Dagblad vindt homoshirt ‘smakeloos’”


 1. DOEI

  Ieder weldenkend mens snapt dat het smakeloos is.

 2. Graaf Volkert

  Ik vind Reformatorisch Dagblad achterhaald en achterlijk…

 3. imade

  Ik vind deze reclame campagne alleen maar goed!
  Homoseksualiteit is gewoon normaal.. kan je daar niet mee leven?
  Prima.. rot dan lekker op!

 4. Graaf Volkert

  Ach over een paar jaar heeft dat blad geen lezers meer. Dan is god ze allemaal komen halen.
  De moderne weldenkende mens neemt geen abonnement op dit soort intolerante, kortzichtige en fascistische blaadjes…

 5. Erik de Jager

  @Imade: Als je vindt dat er in Nederland geen ruimte mag zijn voor andere meningen.. Prima… rot dan maar lekker op!
  @Graaf Volkert: ben je kortzichtig als je dit smakeloos vindt? Goh, misschien moet je jezelf eens onder de loep nemen.

 6. Erik de Jager

  En verder: prima actie van de HEMA, heb er smakelijk om moeten lachen!

 7. Hepa

  Erik de jager, het is wel duidelijk dat jij wat anders doet met een Hema rookworst dan eten.

 8. DENK

  Right, HEMA. Een handjevol mensen vindt Zwarte Piet aanstootgevend en dan verbannen jullie hem gelijk uit jullie winkels. Maar als mensen dit aanstootgevend vinden dan moeten ze het maar gewoon accepteren.

 9. Siep

  Ja want in Genesis 3:32 staat te lezon U zult geen tompouces op uw shirt afbeelden noch rookworsten want zij zijn afgoden der sodomieten.

 10. De originele Kirth Gersen

  Ach ja, alle religieuzen zijn niet goed snik. Gelukkig blazen de gereformeerden niemand op, dus heb je er weinig last van verder.

 11. Han

  Fotograaf 10 punten. haha, en die vrouw ernaast. Hihiii

 12. [dannyºlinkers).nl

  Nee, gereformeerden zitten met hun ene vinger in een kind en met de andere wijzen ze anderen terecht.

 13. Anonymous

  En jij zit ook Danny Linkers, met je twee handen volop in de oplichterij!

 14. Rene

  Jammer dat deze shirts alleen bij HEMA Amsterdam te koop zijn. Leg ze in elke HEMA! Het Reformatorisch Dagblad heeft totaal geen humor en vindt alles wat een beetje anders of suggestief is al snel aanstootgevend. Wat hebben die mensen een zure, ouderwetse wereldvisie. Je zult als kind daarin opgevoed worden….

 15. Graaf Volkert

  Kirth Gersen, de originele.
  Precies. Men moet niet gaan doen alsof die refo’s zulke lieverdjes zijn.Vele kinderzieltjes beschadigd vroeger door dat ze er niet af konden blijven.
  Verder ook dezelfde denkbeelden als bijv. IS.
  Homo’s zouden ze het liefst ook van het dak gooien…
  Geen haar beter…

 16. Pietpiet

  Een van de weinig zinnige reacties komt van DENK. Inderdaad, als twee mensen zich gekwetst voelen door Zwarte Piet, wordt ‘ie verbannen. Die houding zou nu helemaal passen. Als het ‘gereformeerden’ betreft staat Nederland gelijk op de achterste benen. Alleen die term al, laat zien dat je er niks van begrijpt. Reformatorisch is niet per se gereformeerd. Dit artikel is pas smakeloos en verre van objectief als men een gerespecteerd dagblad ‘doorgeslagen’ en ‘smakeloos’ noemt. Is al aan de homo’s zelf gevraagd wat zij ervan vinden? En wat zouden we ervan vinden als er een worst en een … ehh pruim ofzo op dat T-shirt staan, om de seksuele losbandigheid te bevorderen? Dus als je dit smakeloos vindt kom je gelijk uit het jaar nul en moet je oprotten? Naar mijn idee zegt dit meer over de intellectuele én sociale capaciteiten van degene die het RD zo de grond in boort dan over het RD.

 17. Graaf Volkert

  Pietpiet. Je komt vast uit de kringen waarin men dit achterlijke blaadje leest?
  Je voelt je nogal in je wiek geschoten.
  Geloofsmalloten zijn geloofsmalloten. Welk naampje je het ook geeft.

 18. Pietpiet

  @ Graaf Volkert Nee, ik kom niet uit die kringen. En jouw reactie is veelzeggend: ‘wij’ tegen ‘zij’. Dat is wat in het verleden en tegenwoordig heel wat ellende heeft teweeggebracht en niet het ventileren van de mening van het RD, met alle respect.

 19. Graaf Volkert

  Pietpiet. Inderdaad, wij tegen zij zorgt voor heel wat ellende. Zij de moslims, wij de christenen, wij de refo’s tegen de ongelovigen.
  ‘Zondige’ homo’s versus de de streng gelovigen die menen dat dat tegen de wil van God is.
  Zorgt vandaag de dag nog voor veel ellende. Druk elkaar eens een keer geen stempel op en zie elkaar als mens. Kan een hele hoop gaan schelen.
  Irritant he, zomaar veroordeeld worden…

 20. Herbert

  @Graaf Volkert 23:40

  Vooral je laatste zin is briljant. Zal Pietpiet wel boven de pet gaan, maar dat doet er weinig aan af.

 21. Ano Nymous

  Eng. In Nederland zijn nog scholen volgens Reformatorische grondslag.
  Onderwijs hoort openbaar te zijn, los van elke gezindte.
  En dan wel het hardste roepen als er een Salafistische school komt.
  Die moet er ook niet komen, maar ook die enge refoscholen afschaffen dan. Anders is het meten met twee maten.

 22. Graaf Volkert

  Bedankt Herbert. Het mag eens gezegd worden toch?
  Ik walg van die hypocrisie van zulke lui. Veroordelen en verketteren mensen alleen al op hun geaardheid, maar zeg je iets over hun nou nou nou dan is de wereld te klein… Ben je niet van hun gezindte moeten ze niks van je hebben en ben je minderwaardig en gaan ze je bestrijden met allerlei drogredenen…

 23. Graaf Volkert

  Het geloof eindigt waar het verstand begint…

 24. Pietpiet

  @ Graaf Volkert en Herbert Zijn jullie klaar met elkaar te bevredigen? Dat shirtje zou jullie goed staan, trouwens! O nee, dit zijn overduidelijk twee namen voor hetzelfde IP-adres. Had het kunnen weten. Of is dit nu weer beledigend? Dat werkt zeker maar één kant op: beledigen mag alleen als het Graaf Volkert en zijn naamgenoot schikt. Dat is pas hypocriet! Maar dat zal je pet ook wel te boven gaan. Noem het gewoon weer een ‘drogreden’, ben je overal weer vanaf, en denk je weer serieus genomen te worden. Neem er nog eentje. Voor de administratie: ik had al gezegd dat ik het RD niet lees, word ik toch geschaard onder ‘zulke hypocriete lui’, alleen omdat ik zo’n shirtje ook smakeloos vind, meer niet. Ik zit gelijk in dezelfde groep met dat label opgeplakt: ‘hunnie’ hebben het gedaan. Doet me denken aan de ideeën van bepaalde mensen die gisteren ook weer een zogenaamd ‘schijnheilige’ priester hebben gedood en in de 2e WO met die redenering ook van alles dachten goed te praten. Hopelijk ben je tevreden met jezelf.

 25. Sally

  @Herbert

  Ik neem aan dat je met “briljant” ongelooflijk hypocriet bedoelt…

 26. Herbert

  Nee, met “briljant” bedoel ik “briljant”.

 27. Graaf Volkert

  Ach ach. Pietpiet gaat huiliehuilie. Tja, soms kunnen dingen hard aankomen he.
  Dan lees je misschien het RD niet, je komt wel over als iemand uit gelovige kringen. Je verdedigt ze in ieder geval.
  Iemand die in sprookjes gelooft, waar niks over gezegd mag worden.
  Nee, beledigen is voorbehouden aan die gelovigen die alles en iedereen beschimpt die niet in hun straatje past. Daar ga ik niet tussen zitten, maak je geen zorgen.

 28. Michel

  Bekrompen, onwetend en bevooroordeeld van het dagblad! Slechts 1 á 2 boten is met blood. Schandelijk dat zo’n dagblad zo stigmaterend is.

 29. Anonymous

  Ik moet toch eerlijk zeggen dat ik deze actie ook smakeloos vind. Niet geschokt, niet walgend, maar het is gewoon zo laag en plat.

 30. Bye bye

  Misschien kunnen homoseksuelen zich eens gedragen als jij en ik. Ze willen toch normaal gevonden worden, erbij horen?! Dat hele gay pride gedoe is smakeloos, net als deze actie. En nee, ik ben niet tegen homoseksualiteit.

 31. Anonymous

  Bye bye De discussie heb je heel mooi samengevat. Ik ben zelf samen met een man. Wij doen aan al die flauwekul niet mee en zijn nog steeds ons zelf zoals we ons ook gedroegen voor dat we er voor uit kwamen. Dat hele gaypride gedoe is een leuk feest maar werk averechts gezien het effect er van. Dat willen een heleboel mensen niet inzien. Ga nou eens op zoek naar andere middelen om er voor meer acceptatie te zorgen. Voor de rest hoef je niet thuis op zolder te gaan zitten maar ga wat meer op in het normale leven. Zoek ook vrienden (en ga uit) buiten die gemeenschap die dagelijks/wekelijks op zoekt. Je wilt toch geen stempel of in een hokje worden geplaatst? Waarom zoek je dan wel steeds dat hokje weer op? Het is goed dat er gaybars bestaan voor een periode in je leven maar je moet er niet je hele leven in blijven hangen. Word zielig en dan heb je toch dat etiketje op geplakt bij je zelf. Je aapt de rest na en bent niet meer je zelf. Terwijl je juist aan het strijden bent voor dat iedereen zich zelf moet kunnen zijn.

 32. A'dam

  @Anonymous 8:00

  Het probleem is niet zozeer de gaypride, maar het feit dat de media zo nodig juist die paar te naakte, leer dragende, aanstellerige homo’s moeten tonen.

 33. bob

  Fantastische campagne van de HEMA! Het Reformatorische Dagblad leeft nog in de middeleeuwen en ziet het liefst dat iedereen leeft zoals zij willen dat je leeft. Jammer dat het Reformatorisch Dagblad nooit schrijft over de incest bij de geestelijken. Of bijvoorbeeld elke dag even terugblikt in de geschiedenis hoeveel doden er zijn gevallen door het geloof. Ook leuk: de banden met de Nazi’s in de 40’s… Leve het geloof en gij zult sterven.

 34. Anonymous

  @A,dam Het is beide maar inderdaad de media speelt hier ook grote rol in.

 35. Michel

  @ Bye bye Haha jij doet alsof alle homo’s zo zijn. Homo’s die niet zo zijn daar merk je het niet aan en weet je het niet van. Ps er bestaan ook heel wat ordinaire hetero’s op deze aardbol.

 36. happy gay

  hema,,jullie slaan de plank volledig mis.Flikker op met die t-shirts.

  Ben zelf gay. Smakeloos dit.

  En die vette rookworst is niet prettig in je mond.

 37. Woodstock

  Zo, wat maken mensen van voor en tegen standers zich druk hier!

  Als Hema dit leuk vindt om te doen, laat ze. Niemand wordt verplicht het T-Shirt te kopen. Vindt je het tof, koop het en draag het desnoods elke dag. Als je het onsmakelijk vindt, laat je het liggen.

  En die reacties op de Gaypride vind ik persoonlijk ook niet allemaal rechtvaardig. Het is één feest per jaar, waarbij alle homo’s en lesbo’s de hele dag lekker hand in hand kinnen lopen, zonder verrot gescholden te worden. Ja, het is nog steeds nodig, blijkt, om je te laten zien. Want nog steeds hoor je overal mensen zeggen Ïk accepteer het, maar wil niet 2 mannen zien zoenen”. Dat is géén acceptatie.

  Zolang er mensen moeilijk blijven doen over homo’s en lesbo’s, is het nodig om voor gelijkheid op te komen en dat is het idee achter Garpride.

 38. Bep

  Ik vind het ook een rare actie van de Hema.Deze actie past niet bij de Hema doelgroep. Laat dit soort “geintjes”aan een gaybar over.De Hema is er voor iedereen!Vele ouderen,christenen en beschaafde mensen verwachten bij de Hema geen “dubbelzinnige” t-shirts.Ik vind het ordinair.

 39. jeroen

  @Woodstock: Amen! Hier ben ik het helemaal mee eens!

  Mensen in dit land hebben in allerlei soorten uithoeken veels te lange tenen. Waarom doet iedereen niet gewoon wat relaxter?

  – Ik ben homo en heb een vriend
  – Ik hou van de gaypride en gayfeesten
  – Ik hou net zo goed van een hetero festival met hetero vrienden!
  – Ik kan op steeds minder plekken mijn vriend een hand geven zonder te worden uitgescholden.

  Laat elkaar!!!! en als je iets niet bevalt dan loop je weg!

 40. Coeus

  Los van wat je vindt van wat de mening van het Reformatorisch Dagblad, is dit stukje op MC ook niet het meest journalistieke. De waarde-oordelen vliegen je om de oren: “bekrompen”, “smakeloos”, “doorgeslagen”, “krankzinnige interview”.

 41. robster

  @Bye bye Je doet net op “de homoseksueel” een soort algemeen iets is, allemaal hetzelfde zonder enige diversiteit. zo’n opmerking is beledigend, kortzichtig en dom. Er is onder homoseksuelen net zoveel verscheidenheid aan type mensen als onder hetero’s. Mensen over een kam scheren heeft nog nooit tot iets positiefs geleid.

  Een oprechte vraag Bye bye, hoe vaak heb je zelf de gaypride in Amsterdam bezocht? De laatste paar keren dat ik er was kon je de boten met halfnaakte mannen op 1 hand tellen namelijk. Het merendeel van de boten bestond uit instanties of verenigingen die vragen om verdraagzaamheid, acceptatie, een eind aan discriminatie en respect voor homoseksuelen, volledig gekleed en met een hele heldere boodschap. Defensie, een boot met homoseksuele vluchtelingen, jongeren die al op jonge leeftijd uit de kast komen, de politie, diverse politieke partijen, etc, etc. Dat de media steevast kiest voor de kleurrijke, schaars gekleedde mannen en die breed op de voorpagina plaatst is een andere discussie.

  Aan de andere kant mag je verdomde trots zijn dat je woont in een land waar jij je mening over je onvrede over dit fenomeen mag uiten en waar ook mensen in vrij weinig kleding op een boot zijn of haar seksualiteit mag vieren zonder meteen ter dood veroordeeld of opgesloten te worden. En zolang niet iedereen doordrongen is van dat feit en die vrijheden blijft een gaypride een essentieel onderdeel van deze samenleving!!!

 42. Ano Nymous

  Bladen als RD moeten misschien eerst de hand in eigen boezem steken en dan pas anderen de les lezen. Misschien komen we dan ergens.

 43. Panache

  @Woodstock

  Volgens onderzoek bleek ook dat de overgrote meerderheid van de mensen die twee mannen liever niet zien zoenen, ook niet graag een man en een vrouw publiekelijk zien zoenen. Maar om een of andere reden laten de media dat altijd handig weg…

 44. Anonymous

  @robstwr en Woodstock Blijft alleen nog de vraag. Werkt de Gaypride nou wel of werkt het averechts? Ik denk het tweede.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.