Barbara Barend: ‘VPRO wil ordinair scoren’

Barbara Barend vindt het net als haar vader Frits Barend onbegrijpelijk dat de VPRO activist Abou Jahjah heeft uitgenodigd voor de seizoensopener van Zomergasten, vanavond op NPO 2. Dat zegt de presentatrice op Twitter. Barend is zwaar teleurgesteld in de omroep. Jahjah wordt door veel mensen gezien als een antisemiet. “Vroeger werd je uitgenodigd bij Zomergasten als je wat voor maatschappij had betekend, een eerbetoon. In 2016 wil de VPRO ordinair scoren“, zegt ze. 

Het is een smet op het komende seizoen van Zomergasten, waarin ook Mark Rutte te gast is, stelt Barend. “Misschien kan ik beter zeggen: ‘In 2016 wil VPRO OOK ordinair scoren’. Anders doe ik andere gasten die eerbetoon wel verdienen te kort..

Barend is een groot voorstander van vrijheid van meningsuiting, maar die is niet in het geding als de VPRO Jahjah níet zou uitnodigen, aldus de journaliste. “Niemand neemt iemand vrijheid van meningsuiting uiting af, zo’n dom argument. Gaat om eerbetoon.

Een uitnodiging van Zomergasten is eervol en die eer moet je Jahjah niet gunnen, vindt Barend. “Constatering dat mooie programma Zomergasten uitnodigingenbeleid heeft aangepast van mensen die eerbetoon verdienen naar ook ordinair scoren.

Columnist Jan Dijkgraaf is het met Barend eens. Hij hoopt op lage kijkcijfers. “De VPRO verdient inderdaad de kijkcijfers niet, nu die ooit vrijzinnige omroep à la de NTR met College Tour (‘Goedenavond, meneer Holleeder!’) een kijkcijferhoer is geworden.

De Telegraaf noemt de uitnodiging van Jahjah in zijn hoofdredactioneel commentaar ‘een regelrechte schoffering van de Joodse gemeenschap’. “Wat een triest dieptepunt.

Zomergasten is om 20.15 uur te zien op NPO 2.

Lees ook alle andere artikelen over Jahjah in Zomergasten.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

De NPO-talkshows vertrekken uit Amsterdam. Een goede zaak?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen