Barbara Barend: ‘VPRO wil ordinair scoren’

Geplaatst op zo 31 jul 2016 om 9:52

Barbara Barend vindt het net als haar vader Frits Barend onbegrijpelijk dat de VPRO activist Abou Jahjah heeft uitgenodigd voor de seizoensopener van Zomergasten, vanavond op NPO 2. Dat zegt de presentatrice op Twitter. Barend is zwaar teleurgesteld in de omroep. Jahjah wordt door veel mensen gezien als een antisemiet. “Vroeger werd je uitgenodigd bij Zomergasten als je wat voor maatschappij had betekend, een eerbetoon. In 2016 wil de VPRO ordinair scoren“, zegt ze. 

Het is een smet op het komende seizoen van Zomergasten, waarin ook Mark Rutte te gast is, stelt Barend. “Misschien kan ik beter zeggen: ‘In 2016 wil VPRO OOK ordinair scoren’. Anders doe ik andere gasten die eerbetoon wel verdienen te kort..

Barend is een groot voorstander van vrijheid van meningsuiting, maar die is niet in het geding als de VPRO Jahjah níet zou uitnodigen, aldus de journaliste. “Niemand neemt iemand vrijheid van meningsuiting uiting af, zo’n dom argument. Gaat om eerbetoon.

Een uitnodiging van Zomergasten is eervol en die eer moet je Jahjah niet gunnen, vindt Barend. “Constatering dat mooie programma Zomergasten uitnodigingenbeleid heeft aangepast van mensen die eerbetoon verdienen naar ook ordinair scoren.

Columnist Jan Dijkgraaf is het met Barend eens. Hij hoopt op lage kijkcijfers. “De VPRO verdient inderdaad de kijkcijfers niet, nu die ooit vrijzinnige omroep à la de NTR met College Tour (‘Goedenavond, meneer Holleeder!’) een kijkcijferhoer is geworden.

De Telegraaf noemt de uitnodiging van Jahjah in zijn hoofdredactioneel commentaar ‘een regelrechte schoffering van de Joodse gemeenschap’. “Wat een triest dieptepunt.

Zomergasten is om 20.15 uur te zien op NPO 2.

Lees ook alle andere artikelen over Jahjah in Zomergasten.
53 Reacties op “Barbara Barend: ‘VPRO wil ordinair scoren’”


 1. Henkers

  Holleeder heeft mensen vermoord. Jahjah heeft een discutabele mening. Niet echt vergelijkingsmateriaal.

 2. John

  Iedereen heeft het recht om gehoord te worden, Barbara Barend en aanhang zijn om te schamen, morgen hebben we het recht om een mening te geven als de uitzending geweest is!!! Joden OPHOUDEN met de slachtofferrol…

 3. c. van Meel

  @john, helemaal mee eens.

  Joden in Nederland zouden eens moeten nadenken over het gedrag van israel, schrijf dit nooit met hoofdletter, want op dubieuze wijze ontstaan.

  En nee, ik ben geen antisemiet, onder de Arabische landen is ook genoeg te doen, maar dat geeft israel nog niet de goedkeuring om land te bezetten, met verwerpelijke kolonies er in.

  Tijd om die slachtoffer rol eens af te gooien, het zijn zij die nu slachtoffers maken en hebben dus niks geleerd van WO II.

 4. BRAAK

  Je schrijft je eigen voorletter ook niet met een hoofdletter, dus wat dat betreft…

 5. Anoniem

  @Henkers

  Dat heeft meer met zijn lafheid te maken dan met pacifisme. Iedereen kent van hem de foto met een Kalasjnikov en hij was bij Hamas te bang om deel te nemen.Barbara Barend en een mening .Zo. Normaal plaats ze alleen advertorials .

 6. Anoniem

  Vroeger hadden we een avondje AVRO nu een avondje antisemitisme.

  Bedankt VPRO, Karen de Bok, Stan van Engelen, Jurgen van Uden en Thomas Erdbrink. Dit komt in rood op jullie CV.

 7. Jasper V

  Helemaal mee eens, mensen als JahJah moet je geen podium geven voor hun verderfelijke inzichten.

 8. Jasper V

  Ik schrijf zijn naam bewust verkeerd met tweemaal een hoofdletter. Dat zal hem leren…

 9. Anoniem

  En altijd over een ander , maar dat zal wel in de familie zitten, Riool rat,ten.

 10. Anoniem

  Iedereen mag zijn mening geven in dit land, ook als
  die mening nou eens een keer anti joods is.

 11. Jantje

  Ik heb niet zo veel met de familie Barend (vaak betweterig) maar hier ben ik het 100% eens. Ook de analyse dat het puur voor de kijkcijfers en het scoren is klopt. Daarom zit hij er ook als eerste gast van de serie.

  De VPRO begaat hier dezelfde historische fout als Holleder bij collegetour. De tegenargumenten zijn ook identiek. Deze man mag best aan het woord maar dit is volstrekt het VERKEERDE programma.

  In zomer gasten zitten normaal gasten die iets GEPRESTEERD hebben op hun vakgebied wat ze kunnen over dragen. Neen, dan hoef je het nog niet met alles eens te zijn maar er heeft nooit iemand gezeten die in complotten gelooft en dat is vanavond wel het geval. Je hebt meningen maar je hebt ook nog eens KWALITEIT van meningen.

  Het is te hopen dat er vandaag geen aanslag wordt gepleegd want dan kan Frans Klein morgen komen uitleggen waarom de NPO Nieuwsuur heeft ingeruild voor een eerbetoon aan Islam redicalist. Ik ben benieuwd hoe dat gaat vallen

 12. Al Mijn Reacties Worden Vastgehouden enz...

  De publieke omroep is er toch voor álle Nederlanders? Dus ook voor de antisemieten? Die betalen ook mee aan de P.O.

 13. HoiJoeri

  Maar het is niet zo alsof Rutte daar niet zit om ordinair te scoren.

 14. Walter

  Wel zeiken én dan toch vanavond gaan kijken. Lekker schijnheilig.

 15. aammehoela

  Ik kijk nooit Zomergasten, dus vanavond ook niet. Wel hoop ik dat zijn aantijgingen voldoende gepareerd zullen worden. Misschien ook niet, bewust dan, om duidelijk te maken wat voor een gevaar deze persoon is die zijn anti-Joods geluid in een “goed gestoken verhaal” weet te presenteren. Je kunt je inderdaad wel afvragen of deze gast niet beter in een van de komende 3 zondagen had kunnen komen, immers de Olympische Spelen…………….. Toch kijkcijfers belangrijk…………

 16. Al Mijn Reacties Worden Vastgehouden enz...

  Óók antisemieten hebben het recht om hun mening te verkondigen!

 17. Arie

  ZOALS IK ELDERS SCHREEF:

  ABOU JAJA-

  Hij is iemand die stond te juichen toen op 9/11 – 3000 mensen in Amerika werden vermoord door moslim terroristen;
  iemand die stelt dat: zelfmoordenaars, die talloze onschuldigen de dood in joegen,schitterende daden waren;
  iemand die vindt: dat moslim martelaren die aanslagen plegen, waarbij weer veel mensen doodgaan schitterende daden noemt:

  Heeft die recht op een mening in ons vrije Nederland te verkondigen ?
  Hoe blind moet je voor zo’n mening zijn?

  Deze man zou Europa, c.q. Nederland niet eens in mogen komen, we hebben teveel van dit soort verblinde religie gekken.,

  De VPRO moest zich schamen om met ons belasting geld zo’n moslim fascist een podium te geven en daarvoor geld uit te geven.
  Nu vind ik die NPO helemaal onnodig.Laten ze hun eigen broek maar ophouden.

  Wat zijn we als land diep weggezonken. Om verdrietig van te worden.

 18. Hansie Hansie

  Arie, schreeuw niet zo met je hoofdletters. Als iemand zo om aandacht vraagt, lees ik meteen niet meer verder.

 19. rakker

  Barbara Barend is een aardig en genuanceerd mens.

  Ik ben het volledig met haar stelling eens dat een moslim fascist niet zijn preken op de Nederlandse TV mag houden.

  Foute omroep die VPRO.

  @ Arie: helemaal met je eens!

 20. arie

  @hansie/hansie.

  Kan ik het helpen dat jij alleen maar hoofdletters kan lezen ?

  Weer zo’n OLO figuur.

 21. Hansie Hansie

  @andere arie 13:07

  Degene die moeite met lezen heeft ben jij blijkbaar.

 22. Dilara Sneijder

  Een beetje verfrissende VPRO had Damian van der Vaart uitgenodigd.

 23. Claire

  @ c. van Meel
  Even wat relevante informatie voor u als eenvoudig mens met het denkniveau van een (lege) vuilniszak.

  U maakt een paar foutjes. Joden hebben wel degelijk recht op dat land omdat ze vanuit de oude historie nauw met het land verweven zijn. Wat dacht u dat de Klaagmuur was? De overblijfselen van de 2e(!) Joodse Tempel die in 70 BC door de Romeinen werd verwoest. Zij leefden en leven dus al veel langer op dat land dan de islam die pas in 700 AD opkwam. De Palestijnen als zodanig zijn niet eens een echt volk. Ze hebben zichzelf ergens in de jaren 60 tot volk uitgeroepen en zijn een samenraapsel van Jordaniërs, Syriërs en wat lokale woestijnstammen. Het Ottomaanse rijk is tot stand gekomen door verovering en heeft als zodanig dus geen bestaansrecht, behalve dan in de islamitische gebieden misschien. Die vergelijking gaat dus mank.

  Sinds 2015 hebben er in Israél 45 aanslagen plaats gevonden met ram-auto’s ( voitures-bélier, bron Le Causeur.fr)maar het aantal slachtoffers valt in het niet bij de ene aanslag kortgeleden in Nice. De Israëlische bevolking , al dan niet seculiere joden, Arabieren zowel moslim als christelijk, Druzen etc, hebben de wil en de kunde te riposteren bij een aanslag. Vliegveld Ben Gurion is het best beveiligde vliegveld ter wereld en vliegveld Charles de Gaulle heeft via de Israëliers dezelfde beveiliging inmiddels.De puissant rijke Hamas leiders zwelgend in geld en goederen ( 1200 miljonairs) hebben er belang bij dat het conflict voort suddert opdat zij hun rijkdommen kunnen blijven aanvullen. De economische ( Egypte) en militaire ( Israël) tunnels zijn een goudmijn voor deze figuren. Liever dan scholen, huizen en ziekenhuizen blijft men deze tunnels graven en bouwen. Bijna-raak meldt al , UNRWA zorgt voor 1.5 miljoen Palestijnen in de vorm van voedsel. onderdak en onderwijs hetgeen inhoudt dat per saldo Hamas voor slechts 400.000 mensen moet zorgen. NGO’s betaald uit door de gewone Nederlander opgebrachte belastinggeld ijveren voor een BDS van Israël en bevinden zich hiermede volledig op buitenlands politiek terrein met goedkeuring van de Ploumens onder ons.
  ICCO, Cordaid, Oxfam Novib , Pax Cristi behoren tot de clubs der ellendelingen die Israël ondermijnen en per saldo indirect het streven van Hamas , statutair uit zijnde op de vernietiging van Israël, ondersteunen. Voeg daaraan toe de Drie van Den Haag , van Agt, Andriessen en van den Broek met hun The Rights Forum ( the Reichs (?) Forum en het beeld is compleet.

 24. Opaultje

  Ah; eerst pappie, nu zijn bijzonder le-lij-ke dochteR…HELP!!!!!

 25. 114

  lelijke vrouw

 26. Mohammed

  @ Opaultje
  Ze is mooier dan jouw eng*kind (HELP!!!!) en daarnaast zoveel intelligenter, sukkel, Laffe jodenh*ter die je bent :-)

  Je familie van uitsluitend niet betekenisvolle losers was waarschijnlijk fout in de oorlog, dat zie je vaak terug bij actuele laffe Jodenh*ters zoals jij, het is de bekende combinatie van d*mheid en j*loezie omdat ze zelf falen c.q. hebben gefaald in hun armetierige leventje. Het hobbelt van uitkering naar uitkering.

  @ 114

  Kijk eens wat er naast je zit als je weer de hele avond naar de TV zit te staren LOL
  Als ze mooie roepen moet jij zeker niet achterom kijken LOL

 27. echtwaar

  Barbera Barend heeft volkomen gelijk. Ik ga niet kijken naar die af te keuren u0itzending van die zwaar af te keuren Abou Jahjah. Anmenooitniet!

 28. Joop van Deelen

  het is met de joden net als Erdogan, zodra het hen uitkomt dan geldt opeens de wet (wel of niet). Joden hebben altijd wel wat te zeuren. Wat in woII is gebeurd valt nooit te rechtvaardigen, maar heb vaak het idee dat zij constant de holocaust erbij halen om hun verontwaardiging te laten blijken. Vindt dat een beetje lijkenpikkerij. De Barendjes zijn er heel goed in op dat gevoel in te spelen. Eerst oordelen over vanavond, van mij hoeft dat ook niet, maar dat is de democratie. (niet zoals het jou uitkomt, Barbara en Frits en cs.)

 29. mark

  Vrees de Abou Jahjah’s die altijd weer babbelen over respect.

 30. Jip

  Altijd weer dat ordinair scoren van de VPRO. Houdt het dan nooit op!?

 31. Anoniem

  KIJK nou maar eerst………

 32. Anoniem

  Gegoogled Caire???

 33. Viets

  @Anonymous 18.51

  Googel zelf eens even hoe je ‘gegoogeld’ schrijft.

 34. Andrew

  ik blijf het maar zeggen; hij is geen foutfiguur…..

 35. Pierre Cul

  Ik meen me te herinneren dat Linda de Mol ook te gast was. Wat heeft zij dan voor de maatschappij gedaan behalve voor de lokale botoxindustrie dan?

 36. Niels

  We hebben hier vrijheid van meningsuiting dus Barbara moet haar mond houden!

 37. J

  NIEUWE THRILLER SERIE VAN ENDEMOL VOOR RTL4:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1049672168449792&substory_index=0&id=894100210673656

  Daarnaast dus op komst:
  – Centraal Medisch Centrum (najaar ’16)
  – Zwarte Tulp 2 (najaar ’16)
  – All-in Kitchen (RTL5, najaar ’16)
  – Weemoedt (RTL5, voorjaar ’17)
  – Familie Kruys 3 (voorjaar ’17)
  – Nieuwe Buren 2 (voorjaar ’17)
  – Moordvrouw 6 (voorjaar ’17)
  – Odds (2017)
  – Meisje van Plezier (najaar ’17)
  – Thriller serie (2017)

 38. Maarten

  Joodse Barbara: kweek een dikke olifantenhuid net als de meeste moslims hier in Nederland.

 39. A.Zijn

  @J Goed speurwerk!

 40. Polak

  Nederlanders hebben gewoon een aanleg voor antisemitisme en racisme.

 41. Kuch

  @Polak
  Komt door lijers als jij.

  @Niels
  Contradictio in terminis.

 42. Theo

  ….moslims kunnen beter tegen kritiek dan joden. Dat merk ik op internet maar ook privé en op mijn werk.

 43. Theo

  ….moslims kunnen beter tegen kritiek dan j0den. Dat merk ik op internet maar ook privé en op mijn werk.

 44. Lies

  Je vader zei hetzelfde en ik ben het deels met jullie oneens maar vooral eens. Opvattingen van deze zomergast verdienen geen platform simpelweg omdat ze onze samenleving niet respecteren en indoctrineren. Wat dat betreft zijn we alles vergeten, onze eigen geschiedenis in 1940 – 1945.
  We zijn vergeten dat de mening van een antisemiet genegeerd moet worden.

 45. Anoniem

  Antisemitisch Nederland is gewoon jaloers dat veel J-o-d-e-n het beter doen dan Henk en Ingrid.

 46. remco

  @Anonymous zondag 31 juli 2016 om 22:26
  Dat klopt gewoon niet. Dat gedoe over de slimme jood is een mythe!

 47. Anoniem

  Ik vind het gezeur over dit wel een beetje overdreven hoor. Ik hoor jullie en de fam. Barend nooit over wat er dagelijks allemaal om ons heen gebeurd. Een hoop gezeur op de regering, op Sylvana, op de rechtssysteem, op de politie, over vluchtelingen en ga zo maar door. Een hoop gezeur maar niemand doet iets. Net als toen WO2 er aan kwam. Deed ook niemand iets. Ten tijde van die oorlog deed er ook bijna niemand iets. Alleen maar bezig het eigen hachje te redden. Nederlanders zijn kudde volk (niet allemaal maar een groot gedeelte wel). Dat waren ze toen en dat zijn ze nu nog. De afgelopen 2 weken is de kudde op tekenfilmfiguurtjes aan het jagen met de mobiele telefoon.

 48. Barend Barbara

  Je zeurt zelf.

 49. Bart

  Sonja wou altijd scoren, Frits wou samen scoren, Barabara praat graag over mensen die scoren. Niets nieuws onder de zon.
  Was het een spraakmakende uitzending of veel gedoe om weinig?

 50. Claire

  Nederlanders zijn een bang en vooral een laf volk. Ze laten alles gebeuren en doen niets, helemaal niets. Dat weten criminele Marokkanen bijvoorbeeld heel goed en lachen Nederlanders uit vanwege hun bange laffe gedrag ( ik vind Marokkanen trouwens nog laffer, maar dat is een andere discussie).

  Ik wens Nederland alle goeds toe, ze krijgen wat ze verdienen waarvoor ze jarenlang hebben weggekeken (en dat nog steeds doen omdat ze laf en bang zijn)

  Sterkte!

 51. Van Dale

  Claire, leer eens Nederlands.

 52. c. van Meel

  Claire
  zondag 31 juli 2016 om 14:29

  Ik zal het even simpel uitleggen, weg gegaan is plaats vergaan.
  Ooit gehoord van migratie?, ik zal beginnen met Ierland, Wales, Schotland en Engeland, ga je terug in de tijd, dan bleken daar andere mensen te wonen.
  Het zelfde geldt voor mensen uit Bretagne en Normandië en zo kan ik nog wel even door gaan.
  Het Europese volk wordt gedefinieerd, misschien moeilijk woord voor jou, als Kaukasisch en komt uit, https://www.wikiwand.com/nl/Transkaukasi%C3%AB
  Door allerlei volksverhuizingen, door de eeuwen heen blijkt dat we allemaal ergens anders vandaan komen.
  Dus in het kort gezegd, komen we allemaal ergens anders vandaan.

  Op de keper beschouwd zijn joden geen volk, net als mensen die een ander geloof belijden.
  Als jij zegt dat alle joden uit de regio van israel komen, vergeet dan niet het christendom in dezelfde streek is ontstaan.
  Ooit gehoord van christenen die zitten te zeuren dat ze ook een eigen land willen?.

  En over wat je verder schrijft, de onderdrukking van Arabieren (Palestijnen),
  legitimeert wat zij doen, het zijn vrijheid strijders en geen terroristen.
  Het is door de joodse lobby dat israel kan bestaan.
  Europa en de VS veroordelen ook de kolonies in bezette gebieden, maar zijn te schijterig om daar nu eens iets tegen te gaan doen.
  Het is, al 75 jaar, de schaamte over de holocaust.
  Nou daar mag wel eens een einde aankomen hoor, de meesten van ons zijn allemaal na de oorlog geboren en je moet niet stil staan, maar vooruit kijken.

  Over vliegvelden gesproken, herinner je je de Bijlmer ramp nog?.
  Niks kwam naar buiten, mannen in witte pakken, dus er mocht niks aan het licht komen.
  Verder worden alle aankomende en vertrekkend vliegtuigen op Schiphol gecontroleerd, maar niet die van israel, is dat niet wat vreemd?.

  Ik zou zeggen wordt eens wakker of ga in dat niet gelegitimeerde land wonen.

 53. Kidminnesota

  Fantastische televisie en was het grotendeels eens met Jahjah, die over kwam als uiterst sympathiek en kwtsbaar mens. Van het gemekker van de Barends’ trek ik me al jaren niks aan, en wie het echte verhaal over israel en de Palestijnen wil weten raad ik aan het boek te lezen dat Dries van Agt hierover onlangs heeft geschreven.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.