Alle gasten Zomergasten 2016 zijn bekend

De VPRO heeft vanochtend de zesde en laatste Zomergast van dit jaar bekendgemaakt: activist en publicist Dyab Abou Jahjah. Hij zit op 31 juli in de seizoensopener van de VPRO-talkshow met de nieuwe gastheer Thomas Erdbrink. Dat heeft de omroep laten weten. Na Abou Jahjah zijn de volgende personen achtereenvolgens te gast in het programma: Arjen Lubach, Hedy d’Ancona, Griet Op de Beeck, Andrea Maier en Mark Rutte. Vooral Rutte zal veel kijkers trekken.

Erdbrink is blij met de laatst bekendgemaakt Zomergast. “Dyab Abou Jahjah is een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België. Sommigen vinden hem een radicaal of zelfs een antisemiet, anderen, in het bijzonder kinderen van moslimimmigranten, zien in hem een voorbeeld.”

Dit jaar wil hij Jahjah zelfbenoemde burgerrechtenbeweging, Movement X, naar Nederland brengen. “Hij waarschuwt voor grote problemen in Europese steden als niet iedereen, allochtoon en autochtoon, gezamenlijk streeft naar ‘echte’ gelijkheid. Maar tijdens de aanslagen op 11 september kon hij zijn vreugde niet onderdrukken. Wie is Abou Jahjah?

Abou Jahjah heeft zin in zijn Zomergastenavond. “Ik wil de kijker meenemen van oost naar west, de werelden waar ikzelf ook tussen schipper. Ik wil op onderzoek naar de kracht van taal, muziek, poëzie en retoriek en hoe die in te zetten in de strijd voor rechtvaardigheid.”

Ik hoop dat de kijker inzicht krijgt in mijn ideeën en idealen en schuw daarbij een beetje discussie niet. Bovenal wil ik dat de kijker plezier beleeft aan de fragmenten en het gesprek.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

De NPO-talkshows vertrekken uit Amsterdam. Een goede zaak?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen