Mark Rutte: ‘Kritiek DENK op media slaat nergens op’

Mark Rutte vindt de kritiek van DENK, de nieuwe politieke partij met onder meer tv-ster Sylvana Simons, op de Nederlandse media onterecht. Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Ook Rutte heeft meegekregen dat DENK de aanval op de media heeft geopend. “Het slaat natuurlijk nergens op. We hebben in Nederland de op een na meest vrije pers ter wereld. Hier zit een soort aanklacht in dat jullie prosecutors zijn en een straf opleggen“, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.

Het staat er in Nederland gelukkig goed voor met de persvrijheid, aldus Rutte. “Volgens mij is het land beter af omdat we goede onderzoeksjournalistiek hebben en goede journalisten. Er is een onafhankelijke, kritische pers. De verwijten slaan echt nergens op. Als je een keer kritiek hebt, bel je en zeg je: ‘Ik ben het niet met je stuk eens.’ Dan praat je het uit en is het ook klaar.”

DENK schopt tegen de gevestigde orde. “Dat vind ik allemaal niet zo interessant. Ik herken me daar allemaal niet in. Ik zet ook mijn vuilniszakken aan straat en als ik thuis te veel buren heb om piano te spelen, ga ik het op het Centraal Station doen. Uiteindelijk is dat het probleem niet. Laat ze.”

Wat ik verkeerd vind en dat beeld moeten ze niet zetten, is dat journalisten andere motieven hebben voor wat ze doen. Om de journalistiek weg te zetten als een collectief machtsbolwerk dat vanuit een gezamenlijk belang zowel rechter, OM als advocaat is, slaat nergens op.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen