Özcan Akyol uit angst voor Turkije niet in talkshows

Özcan Akyol slaat uitnodigingen van talkshows om te praten over het Turkse regime af, omdat hij vreest voor consequenties. Dat schrijft de columnist met Turkse achtergrond vandaag in het AD. De aanhouding van collega-columnist Ebru Umar in Turkije heeft Akyol laten schrikken. Het is hét bewijs dat de lange arm van Ankara bestaat, stelt hij in de krant. “Dat is ook de reden dat ik als Nederlandse schrijver met Turkse ouders de afgelopen weken terughoudend in de media was.

Er was bij tv-makers veel interesse naar het geluid van Akyol. “Verschillende talkshows, van De Wereld Draait Door tot Pauw en RTL Late Night, hebben me vanaf het incident met de Duitse satiricus Jan Böhmermann herhaaldelijk gebeld om het een en ander toe te lichten – zoals ik in het verleden altijd deed. Maar ik durfde niet meer.

Of dat laf is? “Ik zou het eerder pragmatisch noemen, want deze zomer ga ik weer naar Turkije“, aldus de journalist, die zijn vakantie al heeft betaald ‘vóór de Turkse pogrom tegen buitenlandse criticasters was begonnen’.

Akyol, die naar eigen zeggen niet zo veel met zijn Turkse identiteit heeft, wordt nu al regelmatig ‘puur uit pesterij’ aangehouden door de Turkse douane.

Hij wil de situatie niet verergeren met tv-optredens. “Dat de angst voor Erdogans inlichtingendienst niet onterecht is heeft het treurigstemmende voorval met Ebru Umar wel bewezen.

Umar is dinsdag teruggekeerd in Nederland na ruim twee weken te zijn vastgehouden. Ze heeft naar eigen zeggen geen behoefte om ooit nog naar Turkije te gaan.

De AD-column van Akyol kunt u lezen via Blendle.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen