NPO beweert: ‘Jeroen Pauw kiest zelf voor zomerstop’

Foto: RTLFrans Klein, tv-directeur van de NPO, verbaast zich erover dat Jeroen Pauw klaagt over de vroege zomerstop van zijn NPO 1-talkshow Pauw. Dat heeft hij laten blijken op Radio 1. Pauw en De Wereld Draait Door gingen vrijdag op een drie maanden durende zomervakantie. Wel héél vroeg, vindt Pauw. Maar Klein zegt: “Het is geen ordinaire geldkwestie. Ik heb met Jeroen Pauw wel eens gesproken in het verleden of hij het hele jaar door zou willen met de talkshow en toen was het antwoord gewoon ‘nee’.

Dat Pauw nu op Twitter klaagt over de zomerstop, vindt Klein heel erg vreemd. “We hebben wel degelijk in het verleden dat soort gesprekken gehad. Het argument was toen: ‘We moeten ons kunnen opladen en we moeten mensen ook niet overladen met hetzelfde.’”

Zelfs minister Plasterk klaagt over de vroege zomerstop. Maar volgens Klein is er niet veel veranderd. “DWDD stoppen we doorgaans in de derde week van mei. Dat is sinds jaar en dag zo.

Geen Jinek

Wat wél anders is, is dat NPO 1 dit jaar niet kiest voor een zomerse late night-show met Eva Jinek. NPO 1 gaat zich op de sportzomer richten. “We weten ook dat het publiek daar enorm op zit te wachten.”

Voor nieuws en opinie moet men maar naar het Journaal kijken, vindt Klein. “Als het gaat om de nieuwsvoorziening en de opinievorming, hebben we continuïteit met drie dagelijkse rubrieken die het hele jaar doorgaan: Nieuwsuur op NPO 2, EenVandaag en natuurlijk het onovertroffen Journaal.”

‘Pauw toe aan break’

Op de vraag waarom Pauw niet stopt als de sportzomer begint – over een week of drie – antwoordt Klein: “Het belangrijkste is dat we dat soort formules fris willen houden. We hebben er 160 afleveringen op zitten. Soms lees je ook wel dat mensen een beetje praatmoe zijn op televisie. De makers kunnen een goede break gebruiken.”

Klein vindt de lange zomervakantie van DWDD en Pauw zo gek nog niet. “Het probleem met creativiteit is dat je je wel degelijk op moet laden en je fris moet houden als het gaat om programmavernieuwing.”

RTL gaat wél door

Toch gaat RTL Late Night wel de hele zomer door. “Zeker, maar hij had ook wel een break rond de jaarwisseling. Iedereen kiest zijn eigen ritme. Het belangrijkste is dat wij zo lang als het kan en zo lang als het sterk en fris blijft de programmaformules in de lucht houden.”

Natuurlijk zijn we aan het kijken of we de late night langer kunnen doorzetten, maar bij zo’n massieve sportzomer hebben we besloten om daar vooral de juiste energie en aandacht aan te schenken.”

‘NPO zit niet stil’

En laten we niet vergeten dat er echt nog een keur aan nieuwe programmering is in de zomer, die ook over opinievorming gaat: Kijken in de ziel, Zomergasten, Hollandse Zaken, documentaires op 2, Vreemde Tralies. Er komt hartstikke veel aan komende zomer. De discussie wordt erg eenzijdig gevoerd. Het gaat alleen over de talkshows.”

Lees ook: Pauw en redactie klagen over vroege zomerstop (vandaag)

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen