‘BN’ers hebben geen idee wat in provincie speelt’

Özcan Akyol hekelt de brief van ruim honderd BN’ers aan omroep NTR, waarmee zij proberen af te dwingen dat het Sinterklaasjournaal afscheid neemt van Zwarte Piet. Dat schrijft de columnist vandaag in het AD. Akyol vindt de insteek van de brief – Zwarte Piet is racistisch en moet weg – verkeerd en weigerde daarom zijn medewerking. “Het is een vechtpartij in de bovenlaag van de samenleving, waarbij de periferie van Nederland, alles wat niet Randstad is, voor het gemak wordt genegeerd.

Hij vindt Zwarte Piet ook een ‘racistische karikatuur’, maar ziet bij de meeste voorstanders geen racistische bedoelingen. “Het probleem is voor velen niet invoelbaar. Het enige wat ze meekrijgen, is dat een paar, op het oog bloeddorstige strijders hun feest willen afpakken.

Met name mensen in de provincie voelen dat zo, aldus Akyol. In het westen – waar de discussie volop gevoerd wordt – wonen veel mensen met een kleur, maar: “In het noorden, oosten en zuiden kijken de mensen verweesd naar de dagelijkse talkshows, die altijd militante extremen bij elkaar brengen, zodat de discussie alleen maar kan exploderen.

De kloof tussen het geschetste beeld op televisie en de realiteit in kleine provinciesteden is onnoemelijk groot. Mensen zijn zich van geen kwaad bewust, toch worden ze gebrandmerkt als racisten. Ik heb de brief daarom niet ondertekend.”

De AD-column van Özcan Akyol kunt u lezen via Blendle.

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen