Telegraaf over topsalarissen NPO: ‘Wereld graait doorrr’

Geplaatst op za 30 apr 2016 om 12:50

De NPO krijgt vandaag de wind van voren in De Telegraaf, de grootste krant van Nederland. ‘Wereld graait doorrr’, kopt de krant groot. ’BNN-VARA trekt knip voor nog twee grootverdieners’. De Telegraaf hekelt het feit dat BNN-VARA ‘ondanks de aanhoudende discussie over de megasalarissen in omroepland’ in 2015 toch twee nieuwe grootverdieners heeft aangetrokken. Het zijn allemaal graaiers, met DWDD-host Matthijs van Nieuwkerk voorop, is de teneur van het artikel.

Jaarlijks mag de NPO acht presentatoren toewijzen die een salaris boven de BPPO-norm van 217.710 euro mogen verdienen. In zowel 2014 als 2015 waren er zes presentatoren met een salaris boven deze norm, aldus de NPO: in beide jaren vier van BNN-VARA en twee van AvroTros.

In zowel 2014 als 2015 waren vier van de zes grootverdieners Matthijs van Nieuwkerk, Giel Beelen, Antoinette Hertsenberg en Ivo Niehe.

De andere twee grootverdieners waren in 2014 Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, maar zij doken in 2015 – het jaar van hun vertrek naar Radio 538 – nét onder de norm.

BNN-VARA heeft er niet voor gekozen om die twee uitzonderingsgevallen te laten vallen, maar in te ruilen voor twee nieuwe uitzonderingsgevallen: één met een salaris van 288.000 en één met een salaris van 344.900 euro. Die 288.000 euro hoort bij Gerard Ekdom, het andere salaris mogelijk bij Paul de Leeuw.

De omroep reageert in De Telegraaf: “Wij willen presentatoren aan ons binden die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de impact die we moeten willen hebben.

Als we in de toekomst mogelijkheden zien om het aantal uitzonderingen af te bouwen zonder in te leveren op de ontwikkeling, impact en het bereik zullen we die vanzelfsprekend serieus nemen.

Het Telegraaf-artikel over de topsalarissen bij de NPO kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: Salarisverhoging voor Matthijs van Nieuwkerk (gisteren)

Foto: Telegraaf
29 Reacties op “Telegraaf over topsalarissen NPO: ‘Wereld graait doorrr’”


 1. Sebas

  Als ik het goed begrijp mogen het er acht zijn? Waar maken we dan zo’n probleem van? Er mogen er zelfs nog twee bij. Gewoon niet zo zeiken allemaal.

 2. otto groeneveld

  Ja en terecht aandacht aan deze schoften. Want het zijn gewoon een stel misselijk authentieke graaiers waar je doodziek van wordt. Vergeet niet, er zijn nog steeds veel oudjes die hun laatste eurootjes bij elkaar leggen om hun lidmaatschap op de Farizeeër omroep te betalen. Ik kan je er zo naar toebrengen. 2 euro zakgeld voor de kleinkinderen en euro opzij voor de VARA. Wat houdt u zelf over oma?? Niets, ik hoef ook niets meer jongen. En te bedenken dat ook mijn ouders hun leven lang lid waren van dat stel farizeeërs en met blaadjes langs de deur voor de VARA. Ik moet kotsen van dat tuig.

 3. @ANONYMOUS 1

  neen…. de direkties en top bestuurders bij de telegraaf zitten natuurlijk op het minimum loon ,en hun vrouwen halen hun tampons bij de Llidle of de Aldi

  da`s logisch hè!

 4. frans

  Zo is het maar net, gewoon cashen voor de linkse kliek en dan weer gewoon zielig gaan doen

 5. gerd

  SEBAS niet zo zeuren. Voor dat geld wil ik ook wel gaan zeuren zoals een programma van DWDD. Dat programma stelt niks voor met die onsimpatieke kerel.

 6. Anoniem

  Verkeerd beieid en singnaal van de Vara directie . Met droge ogen niet te verkopen. Ekdom voor zoveel geld binnen halen. En Matthijs die helemaal op is en geen kwaliteit levert een half miljoen betalen? En wat dachten wij van Paul de Leeuw? Exclusief voor De Kwis en nog wat programma’s in de marge? In deze tijden van bezuinigingen is dit allemaal ondenkbaar. Zeker binnen een omroep als de Vara.

 7. Jantje

  Dit is gewoon NIET goed te praten. Er is geen enkel land waar ze minder belastinggeld over hebben voor een Premier dan voor een TV presentator. Het is bovendien ongelofelijk onrechtvaardig omdat er bij ander (semi) overheidsinstellingen ook ambtenaren zijn die bijzonder presteren maar die komen niet op TV. Deze uitzonderingregel slaat werkelijk nergens op.

  Daar komt ook nog eens bij dat deze presentatoren hun grote geld verdienen met hun eigen BV en klusjes in het land die ze alleen maar kunnen doen dankzij hun bekendheid.

  Ook het gevaar dat ze vertrekken naar de CO is kolder. Ze vertrekken helemaal niet want ze weten donders goed dat ze daar veel minder vrijheid hebben en een enorm hoog afbreukrisico. Dan kan van Nieuwkerk geen NPO3 Muzieknacht meer maken. Ekdom heeft helemaal geen zin om de computer de plaatjes te laten dicteren en Hertsenberg is een gruwel voor elke adverteerder.

 8. @ANONYMOUS 1

  @JANTJE omdat ze met haar programma dingen laat zien en horen wat adverteerders niet willen zien of horen
  daarom zijn ze zo blij met RTL, de kijkers waarvoor ze adverteren ,geloven toch alles

 9. otto groeneveld

  @Anonymous1, ben je werkelijk zo dom of speel je het? Nee Einstein, Telegraaf en soortgenoten doen daar niet schijnheilig over en geven gewoon toe dat zij graaien maar het gaat om de VARA. Heb je je ooit verdiept in deze omroep en zijn mensen? Daar gaat het om Einstein.

 10. @ANONYMOUS 1

  OOK HIER DOET SBS HET WEER

 11. Marc E. Putto

  Inderdaad Jantje, dat zeg je weer heel goed.

 12. Roekoe

  Weerprutser Marky Mark Prutto is jaloers.

 13. W.Timmer

  Wij weten het allemaal ook wel dat
  het bij de NPO wat minder kan wat
  de financiele zijde betreft voor som-
  mige acteurs.Maar wie schreeuwt
  het hards in Ned.over het misbruik,
  natuurlijk Tel. waar de grootste
  graaiers van het land zitten.Wat dan
  ook heel hard opvalt dat zij nooit of
  te nimmer wat aanmerken hebben
  over de comm. graaiers.Wij Ned.
  maar ook allemaal, brengen enorm
  veel in de lade, bij de comm.Het is
  diep en diep treurig, mensen die
  alleen van hun AOW-tje moeten le-
  ven veel bij moeten dragen aan het
  welzijn van de comm.Het wordt tijd
  dat daar ook eens openheid over ge-
  geven moet komen.Er zijn 10 tallen
  acteurs bij de comm. die meer dan
  1 millioen verdienen per jaar,dat
  schandaal is enorm veel groter dan
  wat er gebeurd bij de NPO!!!!

 14. Weg met de NPO

  Weg met de NPO!

 15. Koen

  NPO: Het Stinkt.

 16. kwaliteit moet soms betaald

  De simpele fans van de commerciële zenders kunnen met dit verhaaltje van de meest foute krant van Nederland weer hun domme frustratie uiten.

  Dat de foute telegraaf (vanaf 40-45) de spreekbuis kan zijn van de uiterst rechtse zijde van de VVD wat ook wel de de Dekker zijde wordt genoemd, is natuurlijk zo logisch als het maar zijn kan.

  Dat Kwalbert Verlinken als meest amorele en onethische presentator mensen te schande mag zetten en psychisch mag verminken voor een salaris van meer dan 1 miljoen daar hoort men in deze eveneens amorele krant niet over.

  Het is een geluk dat er nog een paar mensen zijn die de NPO kan behouden om de kwaliteit en de integriteit van de programma’s te waarborgen. Dat de VVD en andere graaiers bij de commerciële voor meer dan 500k de samenleving mag afzetten zelfs met veelvouden van dit bedrag daar gaat het nooit over.

  Dit zijn afleidingsmanoeuvres waar de commerciële droeftoeters aanhangers/medewerkers met alleen een financieel belang, en de liberale zakkenvullers van de VVD (zie hoeveel ambtsdragers van de VVD de afgelopen jaren zijn veroordeeld of om malversaties zijn weggestuurd) die bewust deze kleinigheid gebruiken om veel stof op te laten doen waaien.

  Het grootste deel van de Nederlandse kijkers is aanhanger van kwaliteit, inhoud en gedifferentieerdheid. Dat is iets waar de simpele kijker van de commerciële niets van begrijpen. Maar laten we dat maar zo houden. We kunnen blij zijn met de NPO als informant.

  Ik ben voor kwaliteit en dat kost dan soms iets meer dan een norm die bedacht is om grote graaiers zonder enige kwaliteit te kunnen beheersen.

 17. Graaf Volkert

  De krant van graaiend Nederland ( dubieuze bankiers, frauderende topmannen van woningstichtingen etc.) die het over graaien heeft. Het moet niet gekker worden.

 18. Jantje

  @ kwaliteit moet soms betaald Ik kijk zelden naar de CO. Ga eens in op mijn argumenten. Eisen we van de Premier en minister dan geen kwaliteit? En wat dacht je van kwaliteit van de redactie? De kwaliteit wordt van de laatste 3 ton echt niet beter.

  Overal gaan mensen tekeer tegen graaiers maar TV presentatoren en voetballers die nota bene ook nog van belastinggeld betaald worden (voetballers via gemeentelijke subsidie zoals FC Twente nu weer) vallen steeds buiten de discussie. Absurd gewoon.

 19. LD

  Er kijken teveel mensen naar en zevertegenwoordigen de Telegraaf mening niet. Laat die krant gewoon eerlijk zeggen dat het ze daarom gaat dan, dit is een lastercampagne die voordoet om over beloningen te gaan…. en mensen laten het zich gewoon weer aanpraten.

 20. Jelle

  Misschien verdient een minister wel te weinig in dit land. Maar even zonder gekheid: ik vind ook niet dat je het überhaupt moet willen als presentator of (helemaal als) bobo bij de NPO. Want anderhalve ton per jaar lijkt mij persoonlijk ook een meer dan prima salaris.

 21. TMG Website

  Erdogan kom hier!
  http://www.dumpert.nl/mediabase/6759889/d987955f/erdogan_kom_hier_.html

 22. Kaaskijker

  Je moet het verdienen. Elke dag waar maken dat je het waard bent. En Matthijs van Nieuwkerk trekt momenteel de dagelijkse kar op de NPO. Idem Giel Beelen op 3FM. Zonder hem zakt 3FM flink in de luistercijfers.

  De VARA moet wel alvast vooruitkijken voor wie het stokje ná MvN moet overnemen. En dat is niet Filemon Wesselink. Hmm… wie? Arjen Lubach kom ik zo op.

 23. Joop55

  Telegraaf krant van het PVV racistenvolk

 24. Bart

  Als een buitenlandse tv-dominee zulke bedragen krijgt dan moeten wij daarom lachen. Wat een raar land zeggen we dan met enig leedvermaak, maar als een presentator van onze staatsomroep dat krijgt dan zou dat normaal zijn?

 25. Joepie

  Wat een ongelofelijke reacties toch weer hiero…..én reaguurders kunnen niet lezen, of lezen bewust over bepaalde zaken heen…..
  Het geleuter over “ons” belastinggeld is inmiddels zo passé…pfffff……man man….
  Omroepgemachtigde (VARA in dit geval), vult uit EIGEN middelen (=contributie leden) het salaris aan van Van Nieuwkerk tot het bedrag wat het nu is!
  Dus wie dat niet bevalt….zegt simpelweg zijn lidmaatschap van desbetreffende omroep op…..zo simpel is het!!!
  Hou toch es op met dat gemier over “ons” belastinggeld….
  Wat denk je van die smeerpijp van Verlinde van Boulevard….????? Die strijkt per jaar 1 miljoen euro op via reclameboodschappen rond dat schmierige glijerige braak ouwewijve programma, om vervolgens schande te spreken over het salaris van iemand anders die er ook voor werkt.
  En waar komt dat miljoen per jaar vandaan denk je zelf?????
  Dat betaal JIJ via je boodschapjes die je in de winkelwagentje gooit….

 26. Joepie

  en met name een zekere “Otto Groenveld”, die hier regelmatig haar gal spuwt, is sowieso een ongelofelijke gefrustreerde teleurgestelde inwoonster en reaguurder op deze site…..jonge jonge jonge…..als het over de VARA gaat is ze direct in haar wiek geschoten….
  Maar ze is een typische Telegraaf lezeres…..ze kent slechts de helft van het verhaal en aannames neemt ze voor waar aan……

 27. AD

  Ben geen fan van deze krant, maar wat een geweldige kop……..

 28. otto groeneveld

  En weet je Joepie, waarom ik je een achterbakse lul vind?? Omdat je dondersgoed weet dat oude mensen die hun leven lang al lid zijn van de gore VARA hun lidmaatschap meenemen tot hun dood. En dan achterbaks gaan piepen ‘zeg je lidmaatschap toch op”. Deze mensen weten zelfs niet meer hoe je dat tegenwoordig doet. Achterbaks trut die je bent.

 29. Daan

  Of je nu een toptalent bent of niet zou voor de publieke omroep niet uit moeten maken. Je bent ambtenaar en voor ambtenaren gelden bijbehorende salarissen. Daarbij is toptalent ook maar een subjectief begrip. Bij Matthijs kun je nog zeggen dat hij ervoor zorgt dat NPO iedere avond direct al veel kijkers heeft. Maar waaron zou Paul tegenwoordig nog een toptalent zijn? En wat is er top aan Antoinette of Ivo? Als kijkcijfers het argument is zou eigenlijk Yvonne de bestverdienende moeten zijn, maar die staat er geheel niet tussen. Kortom: op dit moment is het een en al willekeur, dus zet ze allemaal onder het salaris van Mark Rutte.
  Het argument dat dit niet van belastinggeld gaat maar van lidmaatschap is niet zo goed doordacht. Iedere omroep maakt namelijk een sluitende begroting met zowel belastinggeld als lidmaatschap. Uit welk potje vervolgens het veel te hoge loon betaald wordt is niet relevant, aangezien het voorkomt dat er geld naar andere programma’s of presentatoren kan, of zelfs het lidmaatschapsgeld verlaagd kan worden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.