Matthijs heeft topsalaris bij VARA te danken aan RTL

Geplaatst op Tue 01 Mar 2016 om 14:10

Foto: VARAMatthijs van Nieuwkerk heeft zijn salaris bij de VARA flink omhoog gekregen toen RTL in 2011 concrete interesse in hem toonde. Dat bekende de DWDD-ster maandag in het programma Wat Gaat Er Nu Door Je Heen. Van Nieuwkerk zit nu op 570.591 euro per jaar. “Het is een optelsom van een aantal zaken, waardoor je tot zo’n salaris komt. Er is bijvoorbeeld interesse van de overkant en zij willen je iets betalen. Dan ga je met elkaar om tafel en ga je kijken of je er uit kan komen.”

RTL-baas Erland Galjaard onthulde eerder dat hij Van Nieuwkerk 1 miljoen euro per jaar bood. Van Nieuwkerk nu: “Zij bieden een bepaald bedrag, dat ik bij de Publieke Omroep nooit kan verdienen. Dan ga je naar de Publieke Omroep terug en dan zeg je: ‘Als jullie me dit willen betalen, dan ga ik door met De Wereld Draait Door.’ Natuurlijk speelt geld in de onderhandelingen een rol. Altijd een beetje.

Van Nieuwkerk durfde een overstap naar RTL uiteindelijk niet aan. “Ze boden meer dan genoeg, maar er waren te veel redenen om toch bij De Wereld Draait Door te blijven. Ik voel me er thuis, ik mag er doen wat ik wil en het heeft al succes. Ik werk met ontzettend veel plezier bij de Publieke Omroep en ben blij met dit salaris.

Als de VARA zijn salaris níet had opgeschroefd, had hij waarschijnlijk wél voor RTL gegaan. “Als ze hadden gezegd dat ik de Balkenendenorm zou gaan verdienen, dan had ik absoluut naar de commerciële omroep gegaan.

De presentator baalt er niet van dat er zo veel kritiek is op zijn salaris. “Dat doet me niets meer, nee. Het is natuurlijk raar dat je salaris in de krant staat. Over het algemeen is dat iets wat je voor jezelf houdt.

Mijn salaris wordt semi-publiek betaald, dus ik vind het helemaal terecht dat daar openheid van zaken over wordt gegeven. Ik ben de best betaalde bij de Publieke Omroep. Dat vind ik niet zo gek.”

RTL 4 wilde Van Nieuwkerk destijds hebben voor het tijdslot 22.30 tot 23.30 uur. Uiteindelijk ging RTL met Humberto Tan in zee.
19 Reacties op “Matthijs heeft topsalaris bij VARA te danken aan RTL”


 1. Boris

  Wel eerlijk.

 2. Anonymous

  Albert Verlinde verdient bijna een miljoen toen. Dan is wat Van Nieuwkerk verdient een schijntje. En van Nieuwkerk zit er elke dag en Verlinde vaker niet dan wel.

  Bovendien: wat een gezeur. Het is gewoon de beste presentator van Nederland. Misschien niet de beste interviewer, maar met kop en schouders de beste presentator/gastheer/’drager’ van een formule.

 3. Anouk

  Zullen wel weer zure reacties op komen, maar wie zou zijn positie niet zo uitonderhandelen?
  MvN heeft gewoon slim zaken gedaan, en nog geen eens gekozen voor het grote geld anders was hij wel gegaan.

 4. Anonymous

  toen = toch.

 5. Anouk

  Overigens krijgt Antoinette Hertsenberg tegen de 400.000… (!) en wat presteert die nou? Beetje zuur kijken tegen gasten en filmpjes door collega’s laten maken en zij inspreken.
  http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/3248607/2012/04/30/10-presentatoren-Publieke-Omroep-verdienen-nog-boven-de-norm.dhtml

 6. mark

  Toch blijft het een grote kwal want ik zie hem wel eens en dan is hij niet de man die je op tv ziet.

 7. Erik

  Dit weet Genee toch uit zo’n man te trekken, prima programma. Toen Matthijs aan Wilfred vroeg wat hij verdiende stond hij wel met zijn bek vol tanden haha.

 8. mark

  Ontzettend ingenomen met zichzelf, en om zich heen kijken of iedereen wel in de gaten heeft dat de grote Matthijs er ook is.

 9. robb

  Hij brengt ook heel veel geld in het laatje door de reclame blokken rond zijn programma.

 10. magere marc

  Alsof mensen dit niet niet wisten. Het gezanik over zijn salaris was, is en blijft hypocriet. Hetzelfde geldt trouwens voor de bedragen die gasten ontvangen.

 11. H.I. De Waarheid

  Wat ik verdien, dat krijg ik toch niet!

 12. Paul

  Draait alleen maar om geld op tv ,al dat bulk gezeur en gedram en herhalingstroep rotzooi en reclame rotzooi .
  Met hun mega salarissen.

 13. Chiel

  @Anouk, ze doet ook redactie van twee programma’s.

 14. Cico

  DWDD vind ik verschrikkelijk kut: slechte interviews, alles met autocue, altijd dezelfde talking heads, artiesten krijgen 30 sec playtime en het is een groot reclameblok. Maar dat is maar mijn miezerige mening. Want het is al jarenlang een enorm populair programma, een goed salaris voor het centrale figuur is niet raar.

 15. Yoshi

  Oprotten met die torenhoge salarissen!
  1 programma presenteren en dan zoveel verdienen?

 16. max

  belachelijk salaris toch? En dat voor een BNér op tv, hoe simpel kan het zijn. Wedden dat hij ook nog de overstap naar RTL gaat maken? Brrr linkse rakkers….

 17. Anonymous

  Vroeger stemde je als graaier VVD, nu kun je met opgeheven hoofd VARA stemmen.

 18. Siep

  iedere dag 1,5miljoen kijkers trekken is uitzonderlijk in TV land en dus hoort daar een uitzonderlijk salaris bij. Dan kiest hij ook voor de Publieke met bijna 50% minder salaris en nog zijn hier zeurkousen die ongetwijfeld allemaal tegen RTL hadden gezegd “nee ik verdien liever 180.000 geef dat miljoen maar aan natuurmonumenten.. #not

 19. max

  Ja triest he @Siep dat iedereen daarover valt! Denk es na man!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.