EO onthult kosten van Downers: 48.000 euro per jaar

Geplaatst op di 22 mrt 2016 om 14:07

Het EO-programma De Laatste Downer heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten uitzoeken wat de zorgkosten zijn voor een persoon met het syndroom van Down. Het gaat om 48.000 euro per jaar. Dat meldt de EO in een persbericht. De Laatste Downer besteedt morgen in zijn uitzending op NPO 2 aandacht aan deze zorgkosten. Het betreft uitgaven voor de dagelijkse zorg en ondersteuning. Medische ingrepen, zoals operaties, zijn niet meegerekend. 

Gemiddeld bedragen de zorgkosten per inwoner in ons land zo’n 5.000 euro per persoon per jaar. “Deze kosten zijn vergelijkbaar met die voor mensen in verpleeghuizen. Ouderen die dementie hebben bijvoorbeeld. Beide groepen verblijven voor een belangrijk deel in instellingen met 24-uurszorg. Dat maakt het relatief duur”, zegt RIVM-onderzoeker Lany Slobbe.

De levensverwachting voor kinderen die nu geboren worden met het syndroom van Down is inmiddels 60 jaar. “De uitgaven voor levenslange zorg zouden dan kunnen oplopen tot enkele miljoenen per persoon“, aldus de EO.

Hoe hoog de totale zorgkosten van Downers zijn, kan RIVM niet berekenen. “Als iemand wordt behandeld voor bijvoorbeeld een hartafwijking, wordt er niet apart genoteerd of mensen het Downsyndroom hebben of niet“, zegt Slobbe.

De Laatste Downer onderzoekt de toekomst van Downers in ons land. Aanleiding zijn de groeiende medische mogelijkheden om het syndroom op te sporen tijdens de zwangerschap.

Critici vrezen dat deze ontwikkeling zal leiden tot het verdwijnen van Downers en een samenleving creëert waarin alles wat niet voldoet aan de ideale norm niet meer geaccepteerd wordt.

Aflevering twee is morgenavond om 20.25 uur te zien op NPO 2.
10 Reacties op “EO onthult kosten van Downers: 48.000 euro per jaar”


 1. gtstfites

  Downies zijn vervelend en niet makkelijk.

 2. Anoniem

  Ja en wat kosten verstokte rokers, comazuipende tieners en mensen met obesitas? Zo kunnen we nog wel even doorgaan…

 3. Vincent

  Eens met gtstfites, vervelende mensen zijn het

 4. Anoniem

  Die uitspraak maakt jou de grootste m o n g oo l, gtstfites.

 5. gtstfites

  Gaan we schelden? Wacht maar tot jij er 1 in je buurt krijgt

 6. mark2

  ik vind de reacties van gtstfites en Vincent echt schandalig. om zo een reactie te plaatsen moet je het niet waard zijn om lucht te kunnen ademen!

 7. Vaals

  @mark2: Iemand die mensen met down vervelend en niet makkelijk vindt – met de helft ben ik het eens – mag dood? Nee, jij bent kies!

 8. wappy

  Mark2, aso!

 9. Anoniem

  Ach als je je naam al basseert op een oppervlakkige soap als GTST, spoor je sowieso niet.

 10. Wolf

  Ieder mens is weleens vervelend en niet makkelijk.
  Ik heb veel Downers in mijn omgeving en mijn beeld van hen is toch anders: vrolijk, grappig, juist niet moeilijk, open en eerlijk. Eigenwijs, dat wel. Is dat een slechte eigenschap?
  Om de lijst van zgn “moeilijke” mensen aan te vullen: autisten, ADHD, onbeschofte lieden, aso’s, korte lontjes, pfff dat wordt een oneindige lijst.
  En over de kosten: wat “kost” een crimineel, een oudere, iemand met een ziekte, [het koninklijk huis]?
  Zijn die hierna aan de beurt?
  Ik dacht dat het verschil tussen mensen en beesten was, dat wij voor onze hulpbehoevenden zorgen ipv ze te verstoten, of erger nog, uit te roeien.
  Iedereen heeft goede en slechte kanten. Waar gaan we in de toekomst heen?
  “Perfecte” mensen programmeren, als robots?
  Nou, ik hoop dat ik het niet meemaak.
  Wat een rotdiscussie, bah!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.