EO onthult kosten van Downers: 48.000 euro per jaar

Het EO-programma De Laatste Downer heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten uitzoeken wat de zorgkosten zijn voor een persoon met het syndroom van Down. Het gaat om 48.000 euro per jaar. Dat meldt de EO in een persbericht. De Laatste Downer besteedt morgen in zijn uitzending op NPO 2 aandacht aan deze zorgkosten. Het betreft uitgaven voor de dagelijkse zorg en ondersteuning. Medische ingrepen, zoals operaties, zijn niet meegerekend. 

Gemiddeld bedragen de zorgkosten per inwoner in ons land zo’n 5.000 euro per persoon per jaar. “Deze kosten zijn vergelijkbaar met die voor mensen in verpleeghuizen. Ouderen die dementie hebben bijvoorbeeld. Beide groepen verblijven voor een belangrijk deel in instellingen met 24-uurszorg. Dat maakt het relatief duur”, zegt RIVM-onderzoeker Lany Slobbe.

De levensverwachting voor kinderen die nu geboren worden met het syndroom van Down is inmiddels 60 jaar. “De uitgaven voor levenslange zorg zouden dan kunnen oplopen tot enkele miljoenen per persoon“, aldus de EO.

Hoe hoog de totale zorgkosten van Downers zijn, kan RIVM niet berekenen. “Als iemand wordt behandeld voor bijvoorbeeld een hartafwijking, wordt er niet apart genoteerd of mensen het Downsyndroom hebben of niet“, zegt Slobbe.

De Laatste Downer onderzoekt de toekomst van Downers in ons land. Aanleiding zijn de groeiende medische mogelijkheden om het syndroom op te sporen tijdens de zwangerschap.

Critici vrezen dat deze ontwikkeling zal leiden tot het verdwijnen van Downers en een samenleving creëert waarin alles wat niet voldoet aan de ideale norm niet meer geaccepteerd wordt.

Aflevering twee is morgenavond om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Het is niet meer mogelijk om te reageren onder artikelen van Mediacourant. Voor meer informatie bekijk dit artikel.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Paul de Leeuw ligt behoorlijk onder vuur als presentator van Op1. Moet hij blijven of wieberen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Meest gelezen in februari

Alle artikelen
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen