Ook Paul Witteman vond NOS-interview Wilders slecht

Paul Witteman is het eens met de felle kritiek op het interview dat NOS-verslaggever Michiel Breedveld hield met Geert Wilders. Dat liet hij vrijdagavond blijken in De Wereld Draait Door. Witteman vond dat het interview goed begon. “Ik begon te kijken, ik ging er voor zitten en ik dacht: wat knap eigenlijk van Michiel Breedveld dat hij niet gelijk dat hij niet meteen in de fuik valt van de kritische vraag die alom gekoesterd wordt als Wilders in de buurt is, maar dat hij de man op zijn gemak stelt.

Een goed interviewer stelt zijn gast altijd op zijn gemak, aldus Witteman. “Dan hoor je in het middendeel een kritisch gedeelte te hebben en op het eind komen indien nodig de scherpe vragen. Dat is in dit geval nodig, omdat Wilders toch wel dingen zegt waar je kritische vragen over kan stellen.”

Dat gebeurde echter helemaal niet, stelt hij. “Je attentie verschoof steeds naar een later punt in het interview, zonder dat het moment kwam dat werd gezegd: ‘U wordt misschien veroordeeld tot haatzaaien, maar hoe moet het dan als u straks minister-president wil worden?’ Of: ‘U moet Minder Minder Marokkanen terugtrekken, anders wil de huidige premier Rutte helemaal niet met u samenwerken.’ Dat kwam helemaal niet voor.”

Waar het aan ligt? “De enige vergoelijking die ik ervoor kan vinden is dat ik zelf weleens Willem-Alexander heb geïnterviewd en dan word je soms gevangen door het koningsgevoel. Dat je denkt: goh, ik mag deze man interviewen, misschien moet ik wat rustiger aan doen. Dan krijg je een soort spanning waardoor je helemaal vergeet wat je eigenlijk moet vragen.”

Volgens Witteman had de NOS het vraaggesprek beter niet kunnen uitzenden. “Dat had de NOS misschien beter kunnen doen, maar je weet wat er dan gebeurd zou zijn. Iemand zou het lekken en dan heb je een rel. Dan is het weer die linkse NOS.

Lees ook: ‘Geert Wilders intimideerde tv-interviewer NOS’ (donderdag)

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen