Henk en Shula creëren verdeeldheid binnen bestel

Foto: MAXHenk Hagoort en Shula Rijxman, de grote leiders van de NPO, creëren verdeeldheid binnen het omroepbestel. Henk en Shula krijgen onder de nieuwe Mediawet, die moeite heeft om door de Eerste Kamer te komen, nóg meer macht. Daar waren de afzonderlijke omroepen aanvankelijk helemaal niet blij mee, maar met een uitgewerkt plan hebben ze BNN-VARA, EO, Human, NOS, NTR, WNL en VPRO voor zich weten te winnen. In een brief aan de Kamer pronken ze er mee dat ‘de meerderheid’ om is.

De kritische Eerste Kamer stuurde de Mediawet recentelijk terug naar de tekentafel van staatssecretaris Sander Dekker, maar gaat die morgen opnieuw behandelen. Henk en Shula denken de Eerste Kamer te kunnen imponeren met hun brief. “Als de senatoren horen dat de meerderheid van Hilversum nu achter de wet staat, zullen zij wellicht hun verzet staken“, zegt een ‘insider’ in De Telegraaf.

De brief van Henk en Shula klinkt ontzettend eensgezind, maar ondertussen zijn omroepjoekels AvroTros, KRO-NCRV en Omroep MAX, net als omroep PowNed, nog steeds fel tegen de machtstoename van Henk en Shula.

AvroTros, KRO-NCRV en Omroep MAX zullen niet bepaald blij zijn met de brief van Henk en Shula aan de Kamer. Henk en Shula hopen dat zij hun verzet uiteindelijk opgeven. “De omroepen die niet hebben getekend zijn uitgenodigd om op een later moment alsnog aan te sluiten.”

De nieuwe Mediawet bepaalt dat de omroepen niet langer als enige programmavoorstellen mogen indienen bij de NPO. Ze moeten ruimte geven aan externe partijen, zoals tv-producenten, die zich straks rechtstreeks tot Henk en Shula mogen wenden.

Henk en Shula hebben met de omroepen afgesproken hoe ze zullen omgaan met hun toenemende macht. Ze beloven onder meer zich niet inhoudelijk te gaan bemoeien met nieuwe programma’s. Ze behouden wel de macht om programma’s ‘achteraf’ van de buis te halen, als ze ontevreden zijn.

Shula laat weten: “Het is goed dat we met een meerderheid van de omroepen tot een uitwerking zijn gekomen van de mogelijkheid dat externe partijen rechtstreeks programma’s kunnen aandragen bij de NPO. Het is nu ook duidelijk hoe omroepen hun rol als volwaardig co-producent kunnen nemen en zo hun verantwoordelijkheid voor vorm en inhoud ten volle waar kunnen maken.

De brief van Henk en Shula kunt u lezen via de NPO-site.

Lees ook: Henk en Shula: ‘Wij zijn geen Kim Jong-un’ (vorig jaar)

 

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen