Erland Galjaard bang om interviews te geven

Geplaatst op wo 09 dec 2015 om 11:45

Foto: Dirk-Jan van DijkErland Galjaard, de tv-baas van RTL, is erg voorzichtig met het geven van interviews na zijn veelbekritiseerde interview met het AD in mei 2014 (zie foto). Dat vertelt Galjaard deze week in HP/DeTijd, waarin hij zijn eerste grote interview sinds het AD-interview geeft. Galjaard weet nog goed waar de commotie ontstond. “Bij een van de laatste grote interviews die ik gaf, om Project P – Stop het pesten uit te leggen, wist ik niet dat ik op de foto moest. Ik had een T-shirtje aan.”

Uiteindelijk belandde Galjaard met zijn T-shirt op de voorpagina van het AD. Twee dagen later werd hij daar in dezelfde krant volstrekt belachelijk om gemaakt. “Kijken of die krant hier nog ligt. Nee, weggegooid, goed zo.”

Weet je hoeveel ingezonden zeikbrieven ik daarover kreeg? De boodschap doet er kennelijk niet meer toe als je een T-shirtje draagt. Als baas bij de commerciëlen ben je bij voorbaat verdacht.”

Galjaard krijgt na zijn interviews vaak het verwijt dat hij gewoon een commerciële tv-boer is en niet moet doen alsof hij Nederland een stukje beter wil maken.

Die boodschap blijft Galjaard echter uitdragen. “Vanwege ons bereik hebben we de mogelijkheid om dingen te doen die misschien zelfs sommige politici niet kunnen. Ik doe dit werk omdat ik geloof dat je met tv een belangrijke positieve invloed kan hebben op mensen.”

Maar veel van wat wij maken en doen, kan op wantrouwen rekenen. Als de KRO een programma maakt over kankerpatiënten in de laatste fase van hun leven en het hele gezin wordt gefilmd, dan is dat ‘duiding’ en ‘zingeving’. Als wij dat doen, is de wereld te klein.”

Galjaard houdt er rekening mee dat hij ook om dit interview weer wordt aangevallen. “Ik ben bang geworden om interviews te geven. De ervaring leert dat mensen ook van wat ik hier ga vertellen, zullen zeggen: hij lult maar wat raak. Dat is ook nu mijn angst.”

Het gaat écht niet alleen om geld verdienen, beweert Galjaard. “Sterker, ik kan de hele zender succesvol vullen met programma’s als Van der Vorst ziet sterren. Dat is de helft goedkoper dan Diagnose gezocht of Verslaafd. Die vergen heel veel voorbereiding, en nazorg.”

Misschien wekt het ook irritatie op dat Wendy en ik een stel zijn dat veel doet. Zo van: zij zijn zo machtig. Onzin.”

Galjaard benadrukt dat hij geen tv-boer genoemd wil worden. “Ik denk dat je mij en RTL daarmee enigszins tekortdoet. RTL heeft de Machiavelliprijs gekregen, onder meer voor onze bindende rol in de samenleving, ik ben omroepman van het jaar geweest en we hebben talloze Televizier-Ringen gewonnen.

Het voortdurende wantrouwen breekt Galjaard op. “Ik ben wat gevoeliger en agressiever: verdomme het is gewoon oneerlijk, het klopt niet. Want ik doe dit ook vanuit een bepaald soort… idealisme is een groot woord. Straks word ik weer dood gewenst online.”

Het interview met Galjaard is te lezen in HP/DeTijd (via Blendle).

Lees ook:
Erland Galjaard gaat los: ‘RTL wordt gewantrouwd’ (mei 2014)
‘Hoe komt Erland Galjaard aan zulke shirts?’ (mei 2014)
Erland Galjaard heeft last van cocaïneroddels (gisteren)
Erland Galjaard geen fan van RTL Boulevard (gisteren)

Klik hier voor alle artikelen waarin Erland Galjaard voorkomt.
9 Reacties op “Erland Galjaard bang om interviews te geven”


 1. Televisiefreaks

  De kachel staat altijd hoog door het hele gebouw van RTL en warmte stijgt op. Erland zit op de vierde etage en draagt al sinds jaar en dag t shirts in het gebouw. Vreemd dat daar zo gek over wordt gedaan als hij zo in het AD staat.

  Dat Erland uit nobele bedoelingen de zender vult met duurdere nazorgprogramma’s als Diagnose Gezocht en Verslaafd! is grote onzin. Wanneer het aantal kijkers ondermaats zou zijn neemt RTL dit echt niet op on de programmering. Het blijft een commercieel station waar prioriteit een het verdienen van geld is.

 2. Moud

  Jemig MC, zijn het Erland Galjaard dagen? Of soms last van creativiteit bij MC?

 3. Anoniem

  Last van ‘gebrek aan…’, Moud.

 4. Moud

  @Anonymous 12.04. Klopt.

  Ik had ook even last van “GEBREK AAN” creativiteit :-)

 5. mark2

  die galjaard wil goedpraten wat hij op TV gooit! blijft een enge man.

 6. Roel

  @Televisiefreaks – Natuurlijk heeft geld verdienen (de grootste) prioriteit bij RTL. Maar als dat lukt met programma’s die ook nog een idealistisch doel hebben dan is dat toch prima?

 7. Eva

  Godsallemachtig christus te paard wat heeft deze man een bevestiging nodig over zijn missionariswerk.
  Ik ben oprecht heel blij voor hem dat hij Wendy als levenspartner heeft gevonden. Kunnen ze elkaar de godganse dag vertellen hoe goed ze zijn! Heel veel ijdeler dan deze 2 kun je ze niet vinden.
  Gelukkig hebben ze nog wat meer ja-knikkers omzich heen verzameld, in de vorm van oa Peter van der Vorst en Albert Verlinde, zodat ze niet helemaal alleen staan in hun eigen gecreerde universum.

 8. draaideur

  de onzekerheid druipt er van af en dat is niet zo gek natuurlijk als je je eigen programmering goed kent; want de ‘maatschappelijke thema’s’ komen alleen maar op zijn zender als er 2 RTL gezichten, veel flauwe humor en gezochte emo in zit. ’t Is een keuze…maar hou dan ajb op met jammeren.

 9. otto groeneveld

  RTL is een shit zender die alleen egoïsme promoot. Wil niet zeggen dat de NPO dan zo fijne omroep/ zender is. NOS journaal is een regelrechte schande voor objectiviteit. Daar wordt de redactie direct aangestuurd vanuit de stenenleggers

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.