Erland Galjaard bang om interviews te geven

Foto: Dirk-Jan van DijkErland Galjaard, de tv-baas van RTL, is erg voorzichtig met het geven van interviews na zijn veelbekritiseerde interview met het AD in mei 2014 (zie foto). Dat vertelt Galjaard deze week in HP/DeTijd, waarin hij zijn eerste grote interview sinds het AD-interview geeft. Galjaard weet nog goed waar de commotie ontstond. “Bij een van de laatste grote interviews die ik gaf, om Project P – Stop het pesten uit te leggen, wist ik niet dat ik op de foto moest. Ik had een T-shirtje aan.”

Uiteindelijk belandde Galjaard met zijn T-shirt op de voorpagina van het AD. Twee dagen later werd hij daar in dezelfde krant volstrekt belachelijk om gemaakt. “Kijken of die krant hier nog ligt. Nee, weggegooid, goed zo.”

Weet je hoeveel ingezonden zeikbrieven ik daarover kreeg? De boodschap doet er kennelijk niet meer toe als je een T-shirtje draagt. Als baas bij de commerciëlen ben je bij voorbaat verdacht.”

Galjaard krijgt na zijn interviews vaak het verwijt dat hij gewoon een commerciële tv-boer is en niet moet doen alsof hij Nederland een stukje beter wil maken.

Die boodschap blijft Galjaard echter uitdragen. “Vanwege ons bereik hebben we de mogelijkheid om dingen te doen die misschien zelfs sommige politici niet kunnen. Ik doe dit werk omdat ik geloof dat je met tv een belangrijke positieve invloed kan hebben op mensen.”

Maar veel van wat wij maken en doen, kan op wantrouwen rekenen. Als de KRO een programma maakt over kankerpatiënten in de laatste fase van hun leven en het hele gezin wordt gefilmd, dan is dat ‘duiding’ en ‘zingeving’. Als wij dat doen, is de wereld te klein.”

Galjaard houdt er rekening mee dat hij ook om dit interview weer wordt aangevallen. “Ik ben bang geworden om interviews te geven. De ervaring leert dat mensen ook van wat ik hier ga vertellen, zullen zeggen: hij lult maar wat raak. Dat is ook nu mijn angst.”

Het gaat écht niet alleen om geld verdienen, beweert Galjaard. “Sterker, ik kan de hele zender succesvol vullen met programma’s als Van der Vorst ziet sterren. Dat is de helft goedkoper dan Diagnose gezocht of Verslaafd. Die vergen heel veel voorbereiding, en nazorg.”

Misschien wekt het ook irritatie op dat Wendy en ik een stel zijn dat veel doet. Zo van: zij zijn zo machtig. Onzin.”

Galjaard benadrukt dat hij geen tv-boer genoemd wil worden. “Ik denk dat je mij en RTL daarmee enigszins tekortdoet. RTL heeft de Machiavelliprijs gekregen, onder meer voor onze bindende rol in de samenleving, ik ben omroepman van het jaar geweest en we hebben talloze Televizier-Ringen gewonnen.

Het voortdurende wantrouwen breekt Galjaard op. “Ik ben wat gevoeliger en agressiever: verdomme het is gewoon oneerlijk, het klopt niet. Want ik doe dit ook vanuit een bepaald soort… idealisme is een groot woord. Straks word ik weer dood gewenst online.”

Het interview met Galjaard is te lezen in HP/DeTijd (via Blendle).

Lees ook:
Erland Galjaard gaat los: ‘RTL wordt gewantrouwd’ (mei 2014)
‘Hoe komt Erland Galjaard aan zulke shirts?’ (mei 2014)
Erland Galjaard heeft last van cocaïneroddels (gisteren)
Erland Galjaard geen fan van RTL Boulevard (gisteren)

Klik hier voor alle artikelen waarin Erland Galjaard voorkomt.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen