Alexander Klöpping haalt keihard uit naar NOS Journaal

Geplaatst op di 15 dec 2015 om 13:32

Foto: SBSBlendle-baas Alexander Klöpping haalt keihard uit naar het NOS Journaal. Hij vindt het nieuwsprogramma tegenwoordig niet meer dan ‘vermaak met wat serieuze items er doorheen’. Dat schrijft hij in een column op Medium. De Nederlandse Mark Zuckerberg keek vanochtend naar het NOS Journaal en schrok zich een hoedje van de ‘sloot aan debiele items’, bijvoorbeeld over een auto die per ongeluk in een Amerikaanse hotellobby belandde. “De ambitieloosheid“, klaagt de internetondernemer.

Klöpping vindt dat het NOS Journaal lijkt op McDonald’s. “Het lijkt op eten, ruikt als eten en smaakt als eten. Je vreet het lekker snel weg. Maar ondertussen heb je na een half uur weer honger.

Er zijn ook goede items en topcorrespondenten, benadrukt Klöpping. “Maar juist de serieuze journalisten moeten zich kapot ergeren aan de McDonalds-isering van het Journaal.”

Ik snak naar een Journaal dat me de wereld beter doet begrijpen. Snel nieuws is er al genoeg.

Lees de column van Alexander Klöpping op Medium.

Lees ook: ‘NOS Journaal moeilijker om te maken dan RTL Nieuws’ (gisteren)
30 Reacties op “Alexander Klöpping haalt keihard uit naar NOS Journaal”


 1. David

  8-uur journaal is ook érg verandert door de jaren heen. Men begint nog wel vaak met het belangrijkste politieke nieuws, maar het gaat altijd op zo’n debiel toontje. Alsof we allemaal lijden aan een accuut iq-verlies. Aan de andere kant, alle bejaarde Journaal-kijkers moeten het wel blijven snappen, maar die waren juist gewend aan het deftige journaal van weleer. Bizar toch?

 2. Anoniem

  Nou.. KEIHARD hoor..

 3. Joost

  Het NOS Journaal een vermaakprogramma noemen met wat serieuze items (oftewel een soort RTL Boulevard) is meer dan keihard… Is ronduit een belediging. Waarom doet hij zo gemeen?

 4. lvs2015

  Wie is deze omhooggevallen Alexander Klöpping in hemelsnaam nou. Een joch dat met behulp van Jort Kelder’s bedrijf elke keer mocht aanschuiven bij DWDD met Mathijs van Nieuwkerk en daar zich als de nieuwe jonge wizzkid mocht gedragenen otnwikkelen met verhaaltjes die elk weldenkend mens ook gewoon zichzelf eigen kan maken in begrijpelijke taal. Die eenmaal gezeten bij Knevel en de Brink totaal door de mand viel toen hem een simpele vraag werd gesteld waarom men nu altijd maar zo massaal in de rij staat voor een nieuwe iPhone en toen hij begon te stotteren en zich te verdedigen met woorden als “wat is dit nou?…hier ben ik niet op voorbereid” viel pas zijn ware identiteit op van eigenlijk een gehypte jochie die een beetje standaard wat elke generatiegenoot die slim denkt bezig te zijn en wel; Surfen op het web,veelvuldig met social media bezig zijn en dan al denken dat je of journalistiek-wizz achtig bezig bent. Nu met dat laatste bedrijfje dat alleen bij de gratie van veel investeerders bestaat,nog totaal geen zicht heeft op enig perspectief of beursgenoteerde kansen terwijl het toch al een tijdje bezig is, denkt Alexander Klöpping nu dat hij een echte CEO is zoals een bestuursvoorzitter van een Shell of Unilever. En op die grond meent deze Alexander Klöpping dat hij even een visie heeft hoe het NOS journaal moet worden gerund. Hij zou het geen dag volhouden als gehypte snotneus in het veld als gewone verslaggever die items moet verzamelen en prepareren voor het 8 uur journaal. M.a.w Alexander Klöpping: Spreken is zilver,zwijgen is goud.

 5. otto groeneveld

  NOS journaal is nog rechtser geworden dan dat achterlijk RTL nieuws. Gewoon keiharde leugens worden er verteld in het NOS journaal in opdracht van wie?? Ja zegt het maar. Je kan toch niet anders concluderen dat er in ieder geval geen democratische principes achter zitten.

 6. Anoniem

  otto groeneveld, volgens mij ben jij een gevaar op de weg.
  Je kent namelijk allerminst het verschil tussen links en rechts.

 7. Coeus

  Helaas zijn er nog steeds heel veel mensen die denken dat ze weten hoe de wereld in elkaar steekt, omdat ze elke dag het Journaal kijken. Dat is dus niet zo. Het Journaal quoot bijvoorbeeld kritiekloos ‘officiele’ bronnen, zoals overheden, multinationals, Engelse en Amerikaanse persbureau’s en andere westerse media, waardoor ook propaganda braaf wordt doorgespeeld. Het Journaal doet niet aan kritisch eigen onderzoek, maar ondersteunt de consensus.

 8. parker

  Alexander Klöpping weet toch dat er niet gekeken word bij teveel echte nieuws ,pauw kan ook niet meer zonder zulke filmpjes zins Humberto gekomen is ,mensen willen niet meer nadenken verstand op nul en pulp kijken.

 9. b

  Heeft ie zeker nog nooit het RTL Ontbijt nieuws gezien , debieler dan dat word het niet. Nieuws rubrieken schijnen het tegenwoordig te moeten hebben van youtube filmpjes en daar doet helaas de NOS ook regelmatig aan mee. Maar om nu het totale journaal af te kraken is belachelijk en niet terecht. De narigheid is dat iedereen tegenwoordig zijn mening maar op internet kwakt wat eigenlijk dan ook weer niemand interresseerd

 10. Vincent

  Parker….TV kijken versuft en daarmee is een volzin schrijven een hele opgave.

 11. Pake, Ljouwert

  Klöpping trekt hier een veel te grote broek aan. Zo belangrijk is hij niet.

 12. birgit

  @lvs2015; Alexander heeft al meer bereikt dan jij ooit in je hele leven zal bereiken.
  Beetje jaloers misschien?

 13. Rudy

  Hij heeft toch gewoon een punt? Dat anderen misschien ook broddelwerk leveren heeft daar niks mee te maken, het gaat hier over de NOS.

  Het is journalistiek vaak zeer matig. Er zijn sterke bijdragen van sommige correspondenten, maar zeker op het binnenlandse nieuws zitten een paar vogels die zich vooral stierlijk lijken te vervelen omdat ze weer eens naar Zutphen moeten. Ook de nederige verslaggeving over het koningshuis is telkens weer een dieptepunt. Het journaal mist in veel items scherpte en diepgang. Gevolg is inwisselbaarheid, ernstig gebrek aan urgentie. Veel agendajournalistiek en aandacht voor randzaken.

 14. Popo

  Feitelijk juist. Punt.

 15. dirk

  Kijkt u allen voor 1 keer eens het ARD journaal om 8 uur op Duitsland 1,en u weet hoe het ook kan,en ze hebben daar ook geen debile weerman,die aan kleuters het weer voor morgen uitlegd.

 16. Tom

  irritant rotventje!!!

 17. Huiskamer

  De Nederlandse Zuckerberg…
  Omdat ie zo vaak mag optreden bij zijn vriendjes van de VARA ?
  Kom op MC.. ik dien al Timmermans en Dijsselbloem te vereren volgens de media.

 18. Kaaskijker

  Huiskamer is een trol. Wilt discussies ontsporen. Niet op reageren.

 19. Kaaskijker

  Alexander Klöpping heeft gelijk over de journalistieke uitholling van het NOS Journaal. De toon is simpeler of toegankelijker (hoe u wilt) geworden. Dat heeft zeker het kijkcijfer verhoogd. Dat is nog tot daar aan toe, immers hoe meer mensen het nieuws volgen hoe beter voor de samenleving, echter inhoudelijk heeft het Journaal met de jaren ook ingeboed. Nu weet ik niet of dat komt door een tekort aan budget voor grotere reportages of dat het een redactionele keuze is.

  Ook qua beeldmateriaal komt het soms Amerikaans over. Veel over tropische stormen. Natuurlijk is dat spectaculair en het heeft ook met klimaatverandering te maken. Daar zit een journalistiek verhaal in. Echter wat mij stoort is dat dergelijke stormen ook over de Cariben trekken maar dat daar amper beeldmateriaal van is. Want dat hadden ze al gratis overgenomen van de Amerikaanse zenders. Ja maar wat als een storm over Sint-Maarten trekt en er zijn doden te betreuren, gaat de NOS dan ook wachten tot CNN er met de cameraploeg staat?

 20. lvs2015

  @birgit aanname is altijd leuk. Nu een feit. Waarom kwam Alexander dan naar mij toe toen hij investeerders zocht voor dit nieuwe project? Ik heb het aan mij voorbij laten gaan gewoon omdat er teveel hype en bla in zat. Oh ja en feit: Sedert 10 jaar al financieel onafhankelijk. En jij als loonslaaf?

 21. jan

  Wat een onzin weer….

 22. kampie

  klopping begint praatjes te krijgen

 23. Eppo

  Volgens mij is t hersenpannetje van ons briljante ventje een beetje richting kookpunt…. Neem ff vakantie Alexander….

 24. Anoniem

  oei, NL Zuckerberg is een iets te ambitieuze benaming voor deze meneer die nog bar weinig gepresteerd heeft. Blendle is leuk maar nog verre van echt succesvol en zeker niet zijn idee. Verder is hij bij matthijs aan tafel natuurlijk bekend geworden door een totale digibeet en zijn evenredig onwetende 40-ers publiek dingen over bestaande apps te vertellen die elke 13 jarige al wist…

 25. Derk

  Huiskamer is idd een trol. Fijn dat iemand dit eens aanstipt.

 26. Rogier, Amsterdam

  Alhoewel ik de opmerking van hem wel begrijp, krijg ik toch voorzichtig aan de indruk dat meneertje Klöpping het een beetje (te) hoog in z’n bolletje krijgt.

 27. Bertje

  Goed gezegd, hoor, Alexander. En wat kan de NOS toch slecht tegen kritiek, haha.

 28. Al2.0

  De staatsomroep kan men niet kritisch genoeg bekijken… Meer nieuws en minder sport graag

 29. pascal

  hij heeft nog gelijk ook kijk tegenwoordig RTL nieuws omdat het gewoon beter is

  dat had ik 10 jaar geleden echt niet gedacht

  en ja ik hou van sport maar ik moet Al geheel gelijk geven dat sportnieuws overal bij en tussendoor waarom echt waarom

 30. draaideur

  het RTL4 journaal is jaren beter; kijk nog wel steeds allebei, maar NPO Journaal wel degelijk minder journalistiek dan RTL evenknie

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.