Matthijs van Nieuwkerk vindt exit Zwarte Piet prima

Geplaatst op za 29 aug 2015 om 12:00

Matthijs van Nieuwkerk heeft er geen moeite mee als Zwarte Piet wordt afgeschaft. Dat heeft de VARA-ster laten weten in de talkshow van Eva Jinek. Het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie vindt dat Nederland ervoor moet zorgen dat Zwarte Piet verandert en dat vindt Van Nieuwkerk prima. “De tendens is dat steeds meer mensen zich ergeren aan Zwarte Piet en het stereotype. Als dat er steeds meer worden, waarom zou je er niet naar luisteren?

Veel mensen vinden dat het afschaffen van Zwarte Piet het Sinterklaasfeest zou verpesten, maar daar is Van Nieuwkerk het niet mee eens. “Als het feest door kan gaan en mensen vinden op een andere manier met een iets andere Piet de lol net zo groot… Kom op, zou ik zeggen.”

Volgens de VN wordt Zwarte Piet door veel mensen van Afrikaanse afkomst ervaren als een overblijfsel van slavernij. “Ik ben blij dat de VN zich in de eerste plaats concentreert op Zwarte Piet in plaats van op mini-probleempjes als bootvluchtelingen en oorlog”, zegt collega-BN’er Henk Westbroek op Twitter.

Leon de Winter heeft zijn sterke twijfels bij het VN-rapport. “Vluchtelingen zullen Nederland, dat volgens de VN een racistisch land is dat een godheid aanbidt die Zwarte Piet heet, nu vermijden, toch?

Ook Olav Mol ergert zich. “Laat de VN zich even lekker met echte belangrijke dingen bezighouden dan met ons puur Nederlandse kinderfeest zeg, nonsens!!!!”

Frans Weisglas heeft een soortgelijke mening. “De Verenigde Naties die ons vertellen dat Zwarte Piet anders moet; laten ze de grote problemen in de wereld helpen oplossen. Dit is ridicuul.
65 Reacties op “Matthijs van Nieuwkerk vindt exit Zwarte Piet prima”


 1. RT

  Tja. Ik vind het afschaffen van Matthijs van Nieuwkerk ook prima. Hij zal wel beinvloed zijn door Sylvana ‘Freakin’ Simons.

 2. dynamische dennis

  Matthijs van Nieuwkerk beweegt zich exclusief in de Amsterdamse grachtengordel, een plek waar de weg-met-ons-mentaliteit heel bon ton is

 3. ROOS.

  Hij heeft zeker geen kleine kindjes meer, voor ieder klein kindje is zwarte piet altijd een leuke lieve grote vriend geweest, al meer dan 100 jaar.

  En door ’n paar zeikerds moet dit nu nà zoveel jaar maar afgelopen zijn, grote flauwe kul.

 4. Anoniem

  Zullen we er nu eens even niks over vinden?

 5. lvs2015

  ““De tendens is dat steeds meer mensen zich ergeren aan Zwarte Piet en het stereotype. Als dat er steeds meer worden, waarom zou je er niet naar luisteren?“ Wat een heerlijke drogreden weer van onze oppersalonsocialist Mathijs van Nieuwkerk. “steeds meer mensen?” Dat hele kleine groepje met groeiende meelopers dat elke keer maar de leugen herhaalt die Quincy Gario is gestart vanwege persoonlijke frustraties en waarmee hij vorig jaar bijna heel Nederland mee gijzelde namelijk dat zwarte Piet is ingegeven door racisme? De leugen die reeds door wijze mannen (Raad van State- Gerechtshof) is ontleed als onzin en nog gaat Quincy Gario onderwijl heerlijk subsidie trekkend als ‘kunstenaar'(want dat kan hij goed) door met zijn persoonlijke hetze waarbij hij en zijn trawanten zelfs de VN bestoken om maar de zin te kunnen doordrammen en hele samenleving te ontregelen? Over die “meer mensen”/ Oh en ik vergeet bijna dat zelfs in de Bijlmer en op de Antillen men al die aandacht je reinste onzin vinden omdat men naar het Sinterklaasfeest al jaren vieren en er nog meer geschminkt wordt of zoals men zei: “Hoe zwarter die gezichten, hoe beter” En nog geven we Quincy Gario alle ruimte zijn gif te verspreiden!

 6. Willyliek

  In de US worden elke dag negers neergeschoten als ze maar verdacht een winkel uitlopen gaan ze eraan. De VN hoor ik daar helemaal niks over wel vreemd he?
  Ik zou zeggen geen zwarte meer op tv, want een zwarte die voor een blanke meerderheid (hoe lang nog?) werkt das toch zoo fout toch?

 7. Anoniem

  Ach ja, er kan nog zoveel afgeschaft worden.

 8. Pino

  Inderdaad zoals bijvoorbeeld de VARA

 9. Koen

  “De tendens is dat steeds meer mensen zich ergeren aan Zwarte Piet en het stereotype. Als dat er steeds meer worden, waarom zou je er niet naar luisteren?“

  Die tendens is mede dankzij programma’s als DWDD en P&W tot stand gekomen door een klein groepje Zwarte Piet haters herhaaldelijk een podium te geven zodat het net leek alsof deze mening door een grote groep mensen werd gedeeld.

  Dit komt ook allemaal uit de sLinkse weg-met-ons hoek bij de Vara waar andere culturen worden opgehemeld en omarmt, ook als het ten koste gaat van onze eigen cultuur.

 10. Harry

  Dwdd en Pauw en Witteman zijn de aanstichters van het Zwarte Pieten gezeur. Soms zaten bij Pauw en Witteman wel twee keer per week Zeurpieten. Een voorstander van Zwarte Piet mocht dan nooit aanschuiven.

 11. Anoniem

  Nu is het zwarte Piet, morgen zijn het de Smurfen.
  Ik vind het laf om een niet bestaand iemand te weren.
  Nu is het makkelijk om deze meneer de deur te wijzen.
  Je wordt bang om je kind over Sinterklaas te vertellen.

 12. Anoniem

  Wees eerlijk naar jezelf en wijs niet alleen naar deze man.
  Zorg dat de mensen die je echt weg wil hebben vertrekken.
  Sommige mensen hier in Nederland maken het te bont.
  Een Zwarte Piet “zwart” maken kan je makkelijk doen.

 13. Anoniem

  De verkeerde man wordt Nederland uitgezet door dit gedoe.
  Waar is de tijd gebleven dat nederland een gastvrij land was.
  Vroeger mocht iedereen de grens over om hier te komen werken
  Was dat ook slavernij toen de mijnwerkers naar hier kwamen.

  Wees eerlijk en zet alleen die eruit die het te bont maken.

 14. Jantje

  @IVS2015. Helemaal mee eens. Als je maar vaak genoeg op TV herhaalt ““De tendens is dat steeds meer mensen zich ergeren aan Zwarte Piet en het stereotype. Als dat er steeds meer worden, waarom zou je er niet naar luisteren?“
  Dan creëer je zelf iets wat er helemaal niet is.

  En waarom schaf je de Gaypride niet af, of Carnaval of Cabaretiers, bepaalde boeken of Chiel Beelen in DWDD. Allemaal zaken waar bepaalde mensen zich aan ergeren.

  Het is nu juist de essentie van een vrij land. Dat andere mensen mening mogen hebben of dingen doen waar anderen zich aan ergeren.

 15. Huib

  Zwarte Piet gaat echt niet verdwijnen. Wat wel verdwijnt is het kleine beetje sympathie dat er er bestond voor de tegenstanders. De VARA liet ze voortdurend aan het woord en hierdoor is er een nare sfeer ontstaan.

 16. Anoniem

  Grote winkel ketens gaan neutraal, ze geven langzaam toe.
  De mensen willen geen gezeur, daarmee wint de tegenstander.
  Ook al zal hij niet weggepoetst worden de aandacht wordt verlegt.
  Het is de Sinterklaas die naar de voorgrond wordt getrokken.
  Ik maak me nu al zorgen om al die Sinterklaas liedjes.
  Die zullen ook niet meer voldoen in deze negative “Pietentijd”.

  Voor degene die niet weten wat knecht betekend.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Knecht_%28beroep%29

 17. Anoniem

  Voor al de mensen die zo aan tradities vasthouden. Waarom dan de roe van zwarte piet ook niet terug. Plus de dreigementen: ‘als je stout bent ga je in de zak van zwarte piet mee naar Spanje!’ Of is dat soms geen traditie? Dat is toch ook in de loop der jaren aangepast aan de tijdgeest?

  @ROOS. “Voor ieder klein kindje is zwarte piet altijd een leuke lieve grote vriend geweest, al meer dan 100 jaar.

  Dat is dus gewoon niet waar. Verdiep je eens in iets voor je dom iets gaat roepen.

  Overigens ben ik niet voor een verbod op zwarte piet (al was het alleen maar omdat ik niet zo van verboden houd). Maar een traditie een beetje aanpassen, daar kan ik heel goed mee leven (als blanke witmens, voor de duidelijkheid).

 18. Jantje

  Amsterdam stop definitief met Zwarte Piet. Nou dat is dan mooi voor de Afrikaanse en Surinaamse gemaanschap. Die mogen dus niet meer mee doen. Alleen blanke pieten mogen zich aanmelden.

 19. Koen

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4131774/2015/08/29/Geen-Zwarte-Pieten-meer-bij-intocht-Amsterdam.dhtml

  “In de hoofdstad zullen alleen nog roetveegpieten op straat te zien zijn”

  De ‘roetveeg Piet’ vind ik eigenlijk het beste alternatief. Het liefst blijft Zwarte Piet gewoon zoals hij was maar van alle alternatieven (van regenboog Piet tot Peten geheel zonder schmink) zie ik het meest in zwarte vegen, dan kan de naam ook gewoon Zwarte Piet blijven en hoeven liedjes/verhalen niet aangepast te worden.

 20. Anoniem

  Toch typisch dat de VN in een wereld met zo veel oorlogen en vluchtelingen zich bezighoud met zwarte piet.

 21. Huib

  Welnee, de helft van de Pieten in Amsterdam blijft gewoon zwarte Piet. De andere helft wordt roetveeg Piet. Het AD heeft verkeerd bericht. Lees hierover het Parool. Gelukkig maar!

 22. Anoniem

  Volgens Maurice de Hond de bekendste Nederlandse opiniepeiler:
  “Het maakt het niet uit welke kleur je ook gebruikt het is nooit goed”

  Tijdens een onderzoek onder 1000 mensen is naar een kleur gevraagd.
  Bij dit onderzoek werd gevraagd “is zwart storend” of “moet het anders”.

  10 % Heeft geen mening.
  20 % Stop met dit gedoe.
  30 % Wil het liefst zwart.
  40 % Maakt niks uit

  Op de man af gevraagd is niemand tegen de huidige Zwarte Piet.
  Veel ophef maar geen echte tegenstand onder de 1000 ondervraagde.

  De daarop volgende vraag welke kleur wel zou mogen zeiden:

  10 % Bont
  15 % Maakt niks uit.
  30 % Goudkleurig.
  45 % Geen kleur.

  Ik ben benieuw wat het gaat worden, het zwart slijt langzaam af.

 23. Quincy

  Wat een makkelijke mening van de glibberige Vara”ster”.
  Het had mij verbaasd indien deze figuur het niet eens was geweest met de VN.
  Vara ” sterren” zijn al jaren lang zeer voorspelbaar vooringenomen, Vara moet dus afgeschaft worden.
  Deze geldverslindende instantie heeft enorme maling aan de kijker.
  Dit ter info.

 24. B52

  Tè braaf van Nieuwkerk, wees een kerel en zeg gewoon dat je het waardeloos vind dat mensen onze traditie afpakken.
  In het geboorteland van Sylvana, jou tafelvriendin, vieren ze ook Sinterklaas en met zwarte pieten, is dat ook discriminatie dan, leg me dat eens uit.

 25. Ellen

  Maandag gaat het weer beginnen: De grenzen moeten open en iedereen mag binnenkomen, bootvluchtelingen zijn allemaal hele zielige mensen, moslims zijn vreselijk aardige mensen, IS heeft niets met de Islam te maken, witte mensen zijn nare racisten, Zwarte Piet moet verdwijnen, Wilders is verschrikkelijk, enz. enz. De Wereld draait door!

 26. magere marc

  de voor- en tegenstanders hebben in ieder geval met elkaar gemeen dat ze werkelijk overal slachtoffer van zijn. Zielepieten.

 27. b

  Zou als donkere medemens juist trots zijn op deze onbevangen vrolijke kinderheld. Maar nee , de zure medemens probeert met alles om traditie om zeep te helpen. Zometeen komt ook de gouden koets erbij omdat daar een afbeelding op staat die enkele losers zonder enig historisch besef niet ziet zitten.

 28. magere marc

  Nee, ellen jij bent zielig. In de steek gelaten. Verweesd. Oorlogsslachtoffer. Zwaar getraumatiseerd. Gestigmatiseerd. Een wereldwonder dat je het hier in nederland overleeft. Het woord slachtoffer is ook veel te mild uitgedrukt. Daarom stel ik voor een nieuw woord in gebruik te nemen. Suggesties zijn uiteraard welkom.

 29. Ellen

  Nee hoor, magere Marc, ik ben niet zielig of in de steek gelaten of oorlogsslachtoffer. Ik woon in Nederland en ik heb het hier heel goed. Ik vind dat het onze plicht is om oorlogsvluchtelingen te helpen. Ik denk echter dat een heel groot deel van de mensen die nu Nederland binnenkomen geen oorlogsvluchtelingen zijn. Zij zoeken economische vooruitgang voor zichzelf. Heel begrijpelijk, zou ik waarschijnlijk ook proberen. Maar wij kunnen niet heel Afrika toelaten. Of je moet Consequent zijn en de uitkeringen en subsidies afschaffen, dan is het misschien betaalbaar. Het is niet verkeerd om de deur op slot te doen van Europa, (dat doe jij ook met je voordeur) en alleen oorlogsvluchtelingen toe te laten. Het gevaar van de Islam speelt hier ook mee, maar dat probleem zul jij ook wel niet zien.

 30. hamp

  slapjanus

 31. Annie

  Heel snel stoppen met deze poppenkast, dit is achterhaald.

 32. Koen

  @Ellen

  “Maandag gaat het weer beginnen: De grenzen moeten open en iedereen mag binnenkomen, bootvluchtelingen zijn allemaal hele zielige mensen, moslims zijn vreselijk aardige mensen, IS heeft niets met de Islam te maken, witte mensen zijn nare racisten, Zwarte Piet moet verdwijnen, Wilders is verschrikkelijk, enz. enz. De Wereld draait door!”

  Prima verwoord, en alles wat Wilders zegt wordt bij het grote linkse deel van de NPO met de grond gelijk gemaakt of belachelijk gemaakt. Andere culturen worden opgehemeld en bij misstanden wordt er weggekeken. Sterker nog: er wordt heftiger en met grotere afschuw over uitspraken van Wilders gesproken dan over bijvoorbeeld I.S.

 33. Ronnie

  Ik schaam me dat ik in een land leef waar een minderheid het voor elkaar krijgt dat zwarte piet wordt afgeschaft. Heel sneu voor onze lieve kinderen die hier natuurlijk niets van begrijpen. En dat allemaal door een paar volwassen mafketels.
  Sylvana Simons is een heel grote rassist. Ze discrimineert de blanken in Nederland.

 34. Anoniem

  @Ronnie. Jouw reactie klopt niet met de realiteit. De realioteit is dat het jonge kinderen helemaal niet uitmaakt welke kleur Piet heeft. Rood, groen, wit of zwart. Jonge kinderen staan open voor alle soorten Pieten.

 35. Annie

  Anonymous
  zaterdag 29 augustus 2015 om 15:48
  Zo is het.

 36. magere marc

  Ellen,

  Je deed pathetisch, vandaar. Dit al beter. Koen doet nog steeds pathetisch. Ik denk ook dat ie echt zielig is. Zeker nooit zijn schoen gezet vroeger. Heel zielig dus. Zullen we de overtreffende trap van het slachtoffer dan maar “de koen” noemen? Hmm.. niet te hopen dat dit te groot wordt en zijn equivalent te weten de heer gario hier lucht van krijgt. Dan moet ik weer op zoek. Dat nooit. Laten we maar er dan maar “de koario” van maken. Wacht…. dit klinkt niet wit. Zometeen denkt koen weer dat ie weg moet. Lastig hoor, al die slachtoffers op een hoop vegen.

 37. Rogier, Amsterdam

  Begint die hele Zwarte Pieten-discussie weer opnieuw. Ik word daar zo schijtziek van!

 38. Harm Toorenz

  Van Nieuwkerk is een viespeukerige linkse land- en cultuurverrader met het slechtste programma op de tv. Ga emigreren, linkse zakkenwasser ehm… -vuller

 39. Anoniem

  Wat zou Zwarte Piet zelf hiervan vinden, of heeft hij geen mening ?

 40. Koen

  Magere Marc is nou precies zo’n wegkijk rat waar er in Nederland helaas teveel van zijn. Zo’n naïeve multiculti dwaas. Hoe komt iemand aan zo’n gestoorde persoonlijkheid? Nou misschien heeft pappie vroeger in z’n broekje gezeten of verwaarloosd door z’n alcoholistische moeder, of een jarenlang gepest sukkeltje. U kent dat soort types wel, de huidige NSB’ers. Tijd voor een platte kar en een scheerapparaat misschien? :D

 41. Koen

  @Ronnie
  zaterdag 29 augustus 2015 om 15:42

  Inderdaad beschamend en ongehoord dat een land zich zo laat gijzelen door een klein groepje schreeuwers. Nederland (en nog een paar andere naïeve westerse landen) gooien hun eigen cultuur en identiteit wel erg makkelijk te grabbel. Dat moet je eens in Suriname, Marokko, Turkije etc. proberen, onze zogenaamde tolerantie is totaal doorgeschoten in een dwaze weg-met-ons mentaliteit!

 42. Ronnie

  @anonymous 15.48
  Ondanks dat je zegt dat mijn reactie niet klopt met de realiteit ben ik het wel met je eens; het interesseert onze lieve kindertjes geen reet of een piet zwart, rood of geel is, ze zien het niet eens. Als ze maar kadootjes van de goede Sint krijgen.
  Mijn punt is dat zwarte piet niets met racisme te maken heeft. Het is een traditie die tig jaren bestaat en dus niet mag veranderen omdat een minderheid volwassenen daar ineens moeite mee heeft. Het is een kinderfeest.

 43. magere marc

  Ik kijk niet weg, ik zie jou en je problemen. Ik erken dat je een slachtoffer bent in deze samenleving. Ik heb een teddybeer gekocht. Waar kan ik teddy heensturen?

 44. Rae

  Laat die gefrustreerde zwarte piet boe roepers eerst eens opstaan zonder aan hun huidskleur te denken en niet alle ongeluk en tegenslag te koppelen aan een huidskleur.En voor de rest vind ik het heerlijk dat ze gefrustreerd zijn,de discussie kan voor mij niet lang genoeg duren.

 45. Anonymous

  @Koen
  Jij zit ook op een site in friesland te fantaseren, over van alles en nog wat.

 46. peter

  Ik ben 5 jaar en hou van sinterklaas en ik weet niet beter dan dat pieten elke kleur van de regenboog kunnen hebben,en dat vind ik heel leuk.

 47. Timmy

  Ik was 4 jaar in 1944 en wist niet beter dan dat Duitsland de baas was in Nederland.

 48. jan

  Die onzin over het afschaffen moet eens een keer ophouden.
  Jaren nooit wat over gehoord en dan komen er een stel van mafkezen die zich beledigd voelen dan ie zwart is en praten over discriminatie.

 49. Anon

  @peter.

  Je bent dus “5 jaar” en je leest dut soort forums en begrijpt het geheel..?
  Lekker kansloos

 50. Anoniem

  @ Anon

  Laat dat kind ’s met rust!

 51. Boudewijn

  Iedereen klagen over die vreselijke matthijs (inderdaad zonder hoofdletter) maar straks wel weer hoge kijkcijfers. Wie neemt dus wie in de maling?? Niet kijken doet de kijkcijfers afnemen en dan ben je van dat portret af. Hij is de man die deze ellende heeft aangeslingerd. Bah een vieze NSB-er is deze man.

 52. Jantje

  Types als Van Nieuwkerk hadden er in WOII ook geen moeite mee dat Joden een ster op hun jas moesten dragen “De tendens is dat steeds meer mensen zich ergeren aan Joden Als dat er steeds meer worden, waarom zou je er niet naar luisteren?“ Zelf nadenken hoeft niet meer.

 53. Frans

  Die matthijs kan zich schminken wat hij wil, die neus kun je niet verbergen!

 54. toxilogic

  Matthijs is een doodgewone meeloper als zijn politiek correcte kliek zegt dat zwarte piet faut is is Matthijsje het daar helemaal mee eeens als zijn kliekje vind dat het zeurpietig is is Matthijs het daar ook helemaal mee eens. Deze man heeft geen enkele (publieke) mening, al op jponge leeftijd kwam hij erachter sat mensen naar de mond praten veel meer oplevert. Laten we hopen dat hij 6 december mee mag in de zak van Sinterklaas..

 55. Pipo

  Hé, dat is nou jammer… DWDD voortaan met Hans van Willigenburg dan maar?

 56. Sinterklaas

  Wat moet ik zonder mijn Pieten? Ik ga echt niet door schoorstenen klimmen. Daar ben ik te hoog voor opgeleid. Als het zo moet, krijgen de mensen in NL geen cadeautjes meer, dan ga ik andere landen blij maken. Wat is men in het kille calvinistische Nederland toch angstig en verzuurd! Wat een bekrompen schoolmeestersachtige mentaliteit heerst er.
  Hoe zou dat komen?

 57. peter

  Als je zwarte piet wil vergelijken met de tweede wereldoorlog ben je wel heel ziek.

 58. Theo

  Theo vindt exit Matthijs van Nieuwkerk ook prima, gaat ook niet gebeuren.
  Wat een gelul om een zwarte kinder vriend die al jaar en dag is veranderd.

  Weet je van wie zeker exit mogen ..al die geluk zoekende gespuis wat nu de grens over komt, maak je daar maar eens druk over en doe er wat aan.

  De goed verdienende bekende Nederlanders maken zich er niet druk om, die zetten zelf wel een hek om de erf grens en zetten bewaking in. Prima maar hou dan eens op over die zwarte Piet.

  Wat een gezeik om niks zeg!

 59. Aammehoela

  Gregory Sedoc zei het prima tijdens Jinek. De voormalige atleet wordt alleen maar doodmoe van deze discussie. Hij heeft, als gekleurd persoon, niet tegen Zwarte Piet. Hij wordt alleen maar doodmoe van deze discussie. En gelijk heeft hij. Ik heb wel het idee dat ze bij P &W en DWDD de kracht van een onzinnige discussie hebben onderschat. Langzaam maar zeker hebben ze het er maar niet meer over. Helaas te laat. Dit gezeur over Zwarte Piet wordt door de fanatieke tegenstanders mede gebruikt om de aandacht van o.a. IS af te leiden. De opmerking bv. dat de SGP in feite net zo erg is als de IS is veelzeggend. Nooit geweten dat de SGP mensen onthoofd en cultuur opblaast…………….

 60. Erik

  Fijn. Wij hebben er geen moeite mee, als deze man voor altijd verdwijnt.

 61. Mlkersten

  Als wij dan zo racistisch zijn met ons culturele Sinterklaas viering moeten de nieuw komers bij het inburgeringscursus dit ook over onze cultuur weten okee zwarte piet hoort bij onze kinderen van het geweldige Sinterklaas feest neem het op voor de kinderen in Nederland er zijn grotere problemen als dit zo op te blazen …..

 62. r

  Deze eeuwenlange traditie zet je niet zomaar 1 twee drie aan de kant.

 63. Henk

  Een zwarte man die iets komt brengen en dat iedereen dan blij is dat kan niet in de ogen van deze mensen?

 64. mark

  Goh die Matthijs heeft een eigen mening op zich al een wonder.

 65. kristina

  nog zo’n lafbek…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.