Peter R. begrijpt woede om cartoons Charlie Hebdo

Foto: SBSPeter R. de Vries vindt dat het Franse weekblad Charlie Hebdo de woede van moslims heeft uitgelokt. Dat zei hij woensdag in RTL Boulevard. Charlie Hebdo was woensdag het slachtoffer van een aanslag, waarbij twaalf doden vielen. “Je moet je realiseren dat Charlie Hebdo in Frankrijk een bepaalde reputatie had. Ze hebben bij herháling spotprenten geplaatst die de profeet beledigden. Het is zo in het islamitische geloof dat je die niet mag afbeelden“, aldus de misdaadjournalist.

Daar had en heeft Charlie Hebdo geen boodschap aan. “Op het moment dat je dat toch doet en je beeldt hem zelfs af in compromitterende situaties, zelfs naakt, dan roept dat heftige situaties op“, vindt De Vries echter.

In de westerse wereld wordt het ook een aanslag op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting genoemd. “En dat is natuurlijk zo, maar er staan twee werelden tegenover elkaar. Het publiceren van dit soort spotprenten ervaren veel mensen die het moslimgeloof aanhangen, óók als een aanslag.”

Die ‘aanslag’ met spotprenten is beantwoord met een barbaarse, bloedige aanslag. “Zij vinden de publicatie van de profeet in compromitterende situaties barbarij. Ik probeer alleen maar aan te geven hoe erg het botst en dat dat niet te lijmen is eigenlijk. Er is eigenlijk geen dialoog mogelijk. Het jaar is wat dat betreft heel slecht begonnen.

Overigens benadrukt De Vries dat ook hij vindt dat de terroristen te ver zijn gegaan. “Het is natuurlijk nooit te rechtvaardigen en bespottelijk dat woorden of een tekening zulk grof geweld kunnen uitlokken.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen