Gerdi Verbeet wordt VARA-presentatrice

Geplaatst op Tue 09 Dec 2014 om 19:46

Foto: RTLGerdi Verbeet, voormalig Tweede Kamer-voorzitter, gaat samen met Erik Dijkstra het tiendelige programma De Strijd presenteren voor de VARA. Dat maakten zij vanavond bekend in De Wereld Draait Door. De Strijd gaat over de geschiedenis van de arbeider. De reeks wordt uitgezonden in het najaar van 2015, ten tijde van het 90-jarig jubileum van de VARA. “De reeks gaat natuurlijk ook over de VARA, van oudsher dé arbeidersomroep“, zegt een zegsman van de omroep. 

‘De Strijd’ gaat over de eerste fabrieken, de lopende band, het ontstaan van arbeiderswijken. “Over zingen bij de Stem des Volks en muziek bij de fanfare. Over stemrecht en een fatsoenlijk loon. Opstanden, stakingen en acties voor een beter leven. De AJC in de oorlog, de blauwe knoop, de moedermavo.”

De Strijd, met als ondertitel De Gouden Eeuw van de Arbeider, is een serie die duidelijk maakt waarom we nu naast plichten ook rechten hebben; die vertelt aan wie we de WW, de bijstand, de AOW en het minimumloon te danken hebben en welke offers daarvoor zijn gebracht.

De eindredactie van De Strijd is in handen van Kees Driehuis.
13 Reacties op “Gerdi Verbeet wordt VARA-presentatrice”


 1. Kees

  Ongelooflijk, wat zien ze toch in die saaie muts? En dan bedoel ik Verbeet.

 2. Huub Philippens

  Ik denk dat een aflevering over Maastricht wel interessant is. Daar las ik in de jaren zestig het boek “Sjengske” over het leven van een arbeidersjongen bij de Regoutfabrieken.
  In 1968 hadden mijn vriend Jan Halkes (nu Nieuwsbank) en ik gesprekken met de stiefvader van mijn vrouw, een humoristische kleine man die gemeentearbeider was geweest en daarover uitgebreid kon vertellen. Hij onthulde ook een geheim dat alleen wij tweeën nu nog kennen, over een loden koker die hij als gemeentearbeider in 1934 had ingemetseld. Daarin had hij een document verstopt waarin hij over de ellendige sociale toestanden schreef. Waar hij dat had gedaan, meld ik wel als jullie contact opnemen.

 3. Flappy

  Hahaha, de VARA heeft met Paul W., Matthijs van N., Paul de L. en Jeroen P. de grootste graaiers van de publieke omroep bij zich en die gaan zich weer eens ouderwets profileren als arbeidersomroep?! Moeten we hier in trappen?

 4. Paddy

  Het past bij de VARA en het lijkt me ook goed passen bij de Publieke Omroep! Zeker in een tijd waarin veel mensen gebruik maken van de bijstand en al die andere rechten, waar anderzijds weer veel kritiek op is als je er gebruik van maakt. Het is goed om de geschiedenis van die rechten te kennen lijkt mij! Zowel voor de mensen die er gebruik van maken, als de mensen die er altijd maar kritiek op hebben!

 5. rakker

  paddy zegt timmertje-tim

 6. Niek

  Kondigden ze dit aan in DWDD, en dan roepen dat RTL Late Night alleen maar RTL sterren heeft.

 7. Marion

  Nee, Flappy je hoeft er niet in te trapen, je kunt ook gewoon niet gaan kijken. En ja Niek waarom denk je? Kijk je wel eens vaker naar DWDD?

 8. Gert

  @Niek

  Jankhond! Ten 2e doe je nu net of Verbeet en Dijkstra sterren zijn en ten 2e vergelijk je 1 keer sterren (blijkbaar) met “alleen maar sterren”. Volg je het zelf nog?

 9. Marc

  Leuk mens!

 10. ome Willem

  Wat een gezeik mensen, lijkt best een leuk programma te worden of is de RTL en SBS pulp allemaal beter voor jullie minimale ontwikkeling?

 11. dre

  Zo weer der zakken vullen over de rug van de arbeider , ze weet helemaal niet wat een arbeider is , vandaar dat die waardeloze pvda het zo goed doet maarja links lullen rechts vullen , en ook nog van onze centen , wat een waardeloos land is dit toch geworden.

 12. Albertien

  En we blijven maar zeuren en afkraken.

 13. Huub Philippens

  In Gerdi Verbeet heb ik alle vertrouwen.
  Indertijd was ik heftig tegen de plannen van Netelenbos die de Tweede Fase erdoor heen wilde duwen. Ik lobbiede in Den Haag voor mijn schoolvak en wist tot haar door te dringen, alhoewel Sharon Dijksma als een leeuw voor haat deur lag en alles afwimpelde. Juist Gerdi Verbeet wist me goede en verstandige adviezen te geven, die uiteindelijk ook enkele positieve resultaten voor het onderwijs hebben opgeleverd.
  Ik moet Dre dus teleurstellen. Er zijn nog degelijke sociaal-democraten die het hart op de goede plaats hebben en het verstand ook in orde hebben. Gerdi is er een van.
  Helaas is dat anders in de huidige fractie en in de regering. Bussemaker is een apparatsjik die niet doorheeft dat leraren de sociaal-democratie mee gesteund hebben (bij de oprichters van de partij zaten) en dat je die dus zeggenschap over hun onderwijs moet geven. Bussemaker verdedigt uit alle macht de mega-bestuurders in het onderwijs. De overheid heeft – tegen de sociaal-democratische principes in – alle macht aan de managers gegeven (de Raden in het onderwijs), heeft daar eigen mensen gedropt en die worden beschermd, welke kapitale fouten ze ook maken. In die zin begrijp ik dus de kreten van Dre.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.