Sylvana Simons: ‘Televisie is en blijft wit’

Foto: Leendert Jansen

Sylvana Simons vindt dat de televisie wordt gedomineerd door witte mensen. Dat vertelt de presentatrice vandaag in de Volkskrant. Tv is niet multicultureel, vindt Simons. “Toen ik met RTL bij de grotemensentelevisie terechtkwam, liep ik tegen bepaalde dingen aan. De redacties zijn wit, ze denken wit en maken een wit product. En dat zal ook zo blijven. Hoe angstig sommige Nederlanders ook zijn, die situatie zal niet veranderen. Ik ging mee in die programma’s, omdat ik dat zelf wilde“, zegt ze.

Simons vindt het belangrijk dat ook donkere mensen vertegenwoordigd zijn. “Ik denk dat mensen soms onderschatten wat de kracht is van een niet-witte vrouw op de televisie – en dan op een vanzelfsprekende manier, waarbij het niet over ‘zwarte’ onderwerpen gaat. Het moet geen uitzondering zijn, maar een normaal onderdeel in een massaproduct.”

Al met al heeft Simons het niet lang uitgehouden bij RTL. “Bij RTL ging een nieuwe wind waaien. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat ik er niet meer werk omdat ik een kleur heb. Het gaat om de voorkeur van de programmadirecteur. Je bent in de mode en dan ben je weer even niet in de mode.

Toch is ze niet ontevreden. “Ik ben gek op een showtrap en twee miljoen kijkers. Dat is wat ik deed bij RTL. Het was prima, het was mijn werk, zo voelde het. Bij de publieke omroep kan ik nu meer doen wat ik zelf wil.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen