Dominique Weesie: ‘De Telegraaf wilde NS-directie weg’

Dominique Weesie, bij het grote publiek bekend van PowNews, kreeg in zijn tijd bij De Telegraaf de opdracht om koppen te laten rollen bij de NS-directie. Dat vertelde hij dinsdagavond in Kijken in de Ziel. Weesie voerde in 2001 als Telegraaf-journalist campagne tegen de NS. “Ik weet dat ik daar een keer heb gezeten bij de toenalige hoofdredactie toen het zo’n puinhoop was op het spoor. Dan zeggen ze: ‘Je hebt een week de tijd om de NS-directie weg te krijgen.’ Het is gelukt, vier dagen.”

Volgens Weesie is het typische Telegraaf-journalistiek. “De Telegraaf kan campagne voeren“, geeft hij toe.

Ook voerde Weesie campagne tegen het plan van de toenmalige minister Tineke Netelenbos voor tolheffing. “Daarvoor werd alles uit de kast getrokken. Als ik ervoor naar Noorwegen moest om te laten zien dat het niet werkte, ging ik naar Noorwegen.

Collega-journalisten reageerden resoluut in Kijken in de Ziel. “Dat vind ik geen journalistiek, dat is campagne voeren. Dat is iets anders“, zei Clairy Polak. “Ik vind dat je journalistiek daar niet voor mag inzetten. Je manipuleert dan.”

Johan Derksen merkte op dat De Telegraaf ‘altijd erg partij kiest’ en Frits Wester is het daarmee eens: “Ik vind actie voeren geen journalistiek.

Als publicaties die gegrond zijn en gebaseerd zijn op feiten tot iets leiden, dan mag je best denken: yes, dat heb ik gedaan. Maar dat mag nooit het doel zijn als journalist. Dan zit je volgens mij heel verkeerd in elkaar“, besluit Wester.

Kijken in de Ziel begon dinsdagavond. De serie van dit jaar kijkt in de ziel van bekende journalisten.

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen