Tom Kleijn baalt dat Nieuwsuur stopt met New York

Geplaatst op Sat 31 May 2014 om 11:55

Foto: SBS/ElvinTom Kleijn vindt het erg jammer dat hij per 1 juni moet stoppen als Amerika-correspondent van Nieuwsuur. Dat zegt hij vandaag in het AD. De functie van Kleijn wordt wegbezuinigd. “De publieke omroep moet enorm bezuinigen, de post in New York kost een hoop geld. Die geldafweging begrijp ik wel. Maar van die beweringen dat Amerika niet meer belangrijk is, daar kan ik niets mee. Waar ter wereld er ook iets gebeurt, of het nou in Libië, Oekraïne of Syrië is: iedereen kijkt wat Amerika doet.

Kleijn vindt het erg jammer. “Het is de tragiek van het correspondentschap. Bovendien is New York een geweldige stad om te wonen. Ik weet dat het een cliché is, maar deze stad geeft energie, het enthousiasme van de mensen die er wonen werkt aanstekelijk.

Met zijn vriendin en vijf jaar oude zoontje gaan ze nu terug naar Nederland. “Waar ik voor Nieuwsuur als een van de ‘zwaardere’ verslaggevers ga werken. Precies wat ik eerst ook al deed. Ik deed veel verslag vanuit conflictgebieden.
16 Reacties op “Tom Kleijn baalt dat Nieuwsuur stopt met New York”


 1. Vincent

  Gebeurt, Mediacourant, niet gebeurd.

  Jongens, allemaal naar Maleficent gaan! Wat een prachtfilm!

 2. Jrn

  Ik snap ook niet dat ze de correspondent niet gewoon “delen” (evt. deels) met de NOS; veel goedkoper en efficienter..

 3. Jochem

  Rare keuze inderdaad.

 4. Aiden

  De PO geeft andermans geld uit dus geld vermorsen is heel normaal daar.

 5. E. Jansen

  @ Aiden: Wat weet jij er nou van? Het is makkelijk praten over iets waar je geen verstand van hebt… men praat toch ook niet lulkoek over het bedrijf waar jij in werkt?…

  @ Jrn & Jochem: Tsja… misschien is dit wel de reden dat ze inderdaad de correspondenten gaan delen (die van de NOS ook voor Nieuwsuur dus)… beetje doordenken he, duh!…

 6. Kaaskijker

  Domme zet van Nieuwsuur of beter gezegd de (N)PO. Er moet bezuinigd worden, maar toch niet op de NIEUWSVOORZIENING??? Daar betalen we allemaal ons deel voor. Dat we er Boer Zoekt Vrouw bij krijgen is deels te danken aan de betalende KRO-leden. Denk daar aan. Waardeer die mensen.

  Erland Galjaard is een gladjakker, maar Henk Hagoort is ook geen haar beter. Die Henk -NPO- Hagoort die de concurrentie wilt aangaan met Google en Youtube. De man die de zeggenschap van omroepleden/abonnees wilt verminderen. Rare kwast.

  Henk Hagoort wilt het BBC-model. Maar mensen let op. Het is het model, dat is niet het zelfde als BBC-kwaliteit. Het imago van kwaliteit tegen maar dan tegen een veel hogere (Britse) omroepbijdrage. Het BBC-model, vooral omarmt door hen die geen lid zijn van een publieke omroep maar er wel naar kijken.

 7. AnZoRadio™

  Dacht je dat de BBC voor elk eigen programma een correspondent heeft in het buitenland? Dat is typisch Nederlands. Zo kan er bij een gebeurtenis zowel een correspondent van het Journaal, 1Vandaag en Nieuwsuur zijn. Drie mensen op een plek, waar één persoon namens de NPO genoeg zou zijn geweest. Leve de kleine omroepjes en de verzuiling. Eén publieke omroep voor Nederland is meer dan genoeg.

 8. Jrn

  Het beste lijkt me toch: alles “weg doen” wat de NPO nu heeft: en dan langzaam de puzzelstukjes ( programma’s, presentatoren etc )opnieuw plaatsen, zodat je een perfecte situatie krijgt. Ook alle omroepen de deur uit, maar gewoon gaan werken met 3 programmadirecteuren. Iedere omroep een eigen profiel laten kiezen. Door de omroepen weg te doen kan je dus mensen delen (denk aan redacteuren, verslaggevers, correspondenten, presentatoren). Zo heb je dus minder mensen nodig, voor hetzelfde aanbod.

 9. Jrn

  Bij iedere omroep bedoelde ik natuurlijk iedere zender.

 10. willem

  niet meer dan terecht. Dure geldput…..

 11. mediaprak

  @Anzoradio De BBC heeft in de VS een volledige redactie zitten. Met meerdere verslaggevers. Deels voor de Engelse verslaggeving (BBC News, BBC World) en deels voor BBC America, welke als betaalkanaal in de VS te ontvangen is. NOS (radio1, Journnal) heeft een ‘eigen’ correspondent in Washington. Ovdrige redacties (Avrotros, EO) werken met freelancers. Kortom heel bescheiden.

 12. André

  Het verschil is dat de BBC dit alles betaalt uit de commerciële tak (BBC Worldwide) en in Nederland dit met belastingen moet worden opgebracht. En wie denkt dat het inhuren van free lancers per definitie goedkoper is… maar ik begrijp je punt.

 13. dynamische dennis

  de NOS is de enige omroep die van mij er geld bij mag krijgen. Geef het geld van de TROS/AVRO/KRO en al die andere entertainment onzin omroepjes maar aan de NOS. Gewoon keihard 24/7 nieuws uitzenden met global coverage.

 14. Joost

  Jammer, Tom is één van de betere buitenlandcorrespondenten. Daar kunnen ze bij RTL nog veel van leren.

 15. irene van der velde

  Ik wil Andre uit zijn droom halen.
  BBC is een staatomroep een systeem dat wij niet kennen
  in NL. Daarom wordt de BBC ook heftig gesubsidieerd. Al hoewel ook daar bezuinigingen
  aan de orde van de dag zijn

 16. mediaprak

  @ Irene BBC is indd een ‘staatsomroep’ maar kent enige vorm van onafhanelijkheid. BBC wordt betaald (net als in NL) door kijk&luistergelden (TV licence), door Min v Buitenlandse zaken(BBCWorld) en BBC Worldwide (exploitatie van satt betaalkanalen in eur, azie en vs, verkoop van boeken, dvd’s en progr rechten). Ned. Publ omroep is per inwoner goedkoper. Wat wel opvallend is, is dat GB geen ‘zelfstandige’ regionale omroepjes kent. De regio’s worden door de BBC bediend via radiozenders en een voor regionaal TV nieuws via een ‘window’ na t nieuws op BBC1 en 2.
  Ivm bezuinigen stopt BBC Three als broadcast zender.
  De comm zenders in GB waren tot jaren ’90 regionaal. Maar door bezuinigingen en concurentie van Sky nu teruggebracht tot 3 landelijke zendergroepen met meerdere zenders.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.