Peter R. de Vries niet onder indruk van Smeris

Foto: Mike van den ToornDe nieuwe politieserie Smeris met het duo Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge kan niet rekenen op complimenten van Peter R. de Vries. Hij vindt de serie niet waarheidsgetrouw. Dat liet hij gisteren weten in De Wereld Draait Door. De Vries moest om de serie lachen. “Ik heb twee afleveringen gezien en ik heb dat met een milde glimlach bekeken omdat ik eigenlijk in de veronderstelling verkeerde dat het een soort van parodie was, een karikatuur op het echte politiewerk.”

Mt de werkelijkheid heeft het helemaal niks te maken, aldus De Vries. “In de eerste aflevering heeft het personage van Jeroen van Koningsbrugge al genoeg bevelen genegeerd en verboden overtreden om 500 jaar geschorst te worden, maar desondanks is hij toch nog in functie en blijft hij foute dingen doen.”

Het begon eigenlijk al meteen in de eerste aflevering”, aldus De Vries. “In de eerste minuut. Toen stapte hij op een crimineel af, op een grote jongen die is vrijgesproken en dat zinde hem niet.”

Dit is natuurlijk een krankzinnige weergave, zegt de misdaadjournalist. “Stel je nou eens voor dat er in Nederland een rechercheur is die in een gelegenheid op Willem Holleeder afloopt en hem daar een kaakslag geeft waar iedereen getuige van is, dan zou het natuurlijk onbestaanbaar zijn dat zo’n rechercheur gewoon in functie blijft. Dat zou absoluut niet kunnen.”

Hier begint de hele serie mee, om maar te zeggen wat een opgewonden standje hij is. Vervolgens gaat dat aan de lopende band door eigenlijk.”

Toch vond De Vries het ‘wel amusant om naar te kijken’. “Vaak heb ik met dit soort series dat ik me zit te verbijten omdat het heel slecht is, maar dit vond ik wel amusant. Het gaat tussen twee politiemensen die elkaars tegenpolen zijn. Dat is eigenlijk meer het verhaal.”

De BNN-serie Smeris is nu twee keer te zien geweest op Nederland 3. Er keken meer dan 900.000 mensen.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen