Archeologen woest op Tussen Kunst en Kitsch

Een groep van zo’n tachtig archeologen is woest op het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch van Nelleke van der Krogt. Dat vertelt archeoloog Michiel Bartels vandaag in het AD. De ophef ontstond na een uitzending waarin een man een door hem opgegraven Romeins kannetje ter waarde van 10.000 euro kwam laten zien. Een illegale opgraving, klaagt Bartels. “Tussen Kunst en Kitsch heeft er al jaren een handje van mensen die toevallig iets hebben gevonden in het zonnetje te zetten.” 

Een week eerder kwam al een Romeinse askist opborrelen. “Als iemand toevallig iets op de plank heeft liggen, is dat natuurlijk geen probleem. Maar we weten dat veel mensen te kwader trouw zijn en op plekken gaan speuren waar ze niets te zoeken hebben, bijvoorbeeld omdat wij er met opgravingen bezig zijn.

Het is niet goed te praten dat de AVRO dat stimuleert, vindt Bartels. “Door zulke bodemvondsten te prijzen, wordt schatgraverij alleen maar verheerlijkt. Tussen Kunst en Kitsch moet veel beter onderzoeken waar een vondst vandaan komt. Dat doen ze al jaren veel te weinig.

Het liefst willen we dat er in de uitzendingen helemaal geen aandacht wordt besteed aan bodemschatten“, besluit hij.

Tussen Kunst en Kitsch-archeoloog Mieke Zilverberg stelt in de krant dat ze kandidaten op hun woord gelooft. “We kunnen niet in elke uitzending stilstaan bij de regels.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen