NOS wil samenvattingen ook na 2014 houden

De NOS gaat zich er hard voor maken om ook na het seizoen 2013-2014 de samenvattingen van de Eredivisie te blijven uitzenden. Dat meldt directeur Jan de Jong vrijdag in een persbericht. Het vermoeden heerst dat de tv-rechten in 2014 naar een nieuwe tv-zender van mediabedrijf FOX gaan. “Het staat een ieder vrij om de rechten te kopen. Ervaring uit het verleden leert dat dit niet altijd een succes is geweest, denk aan Sport7 en, korter geleden, Talpa“, reageert De Jong.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft goedgekeurd dat het Amerikaanse FOX een meerderheidsbelang neemt in Eredivisie Live, eigenaar van de rechten. Het lijkt onafwendbaar dat de rechten weggaan bij de NOS om daar vervolgens een nieuwe tv-zender van FOX mee op te bouwen, net als destijds met tv-zender Talpa.

De Jong zou dat betreuren. “Wekelijks kijken miljoenen mensen naar het Eredivisie voetbal bij de NOS, het is de afgelopen vijftig jaar structureel het best bekeken programma van de Nederlandse televisie. Onze aanpak spreekt mensen aan. Dus als het aan ons ligt, zenden we ook de komende vijftig jaar de Eredivisie uit.

Over een periode van twaalf jaar investeert FOX maar liefst een miljard euro in het Nederlandse voetbal. “FOX heeft de clubs 80 miljoen toegezegd. Dat is fantastisch voor het voetbal. Maar het geld moet ergens vandaan gaan komen; FOX is geen liefdadigheidsinstelling“, waarschuwt De Jong.

Als Fox de samenvattingen op een eigen kanaal gaat uitzenden, dan is dat een kostbaar middel om de kijker lekker te maken voor betaaltelevisie. Als Fox de rechten aan ons verkoopt, dan levert dat geld op.

Daar ligt een kans voor ons, want – om in voetbaltermen te blijven – de wedstrijd is nog niet afgelopen; we kunnen nog scoren. Hier gaan de NOS en de publieke omroep natuurlijk vol voor. Wij willen niets liever dan de Eredivisie blijven uitzenden. Maar niet ten koste van alles, want we staan ook voor een enorme bezuinigingsoperatie.”

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen