NCIS brengt 210 miljoen dollar op in Europa

Geplaatst op wo 30 mei 2012 om 14:33

De Amerikaanse misdaadserie NCIS, in Nederland te zien op SBS 6, is de meest succesvolle geïmporteerde tv-serie in Europa in 2011. De productie bracht maar liefst 209,7 miljoen dollar op. Dat blijkt uit onderzoek van Essential Television Statistics. De top tien wordt gedomineerd door Amerikaanse producties. Bovenaan de lijst staan verder CSI: Miami (193,7 miljoen dollar), CSI (176,6 miljoen dollar), House (142,8 miljoen dollar) en The Mentalist (129,4 miljoen dollar).

De top tien wordt afgemaakt door Criminal Minds (126,2 miljoen dollar), CSI: NY (125,6 miljoen dollar), de Duitse serie Sturm der Liebe (112,7 miljoen dollar), Two and a half men (97,5 miljoen dollar) en Bones (85,4 miljoen dollar).

CBS, de distributeur van NCIS en de CSI-franchise, harkte het meeste geld binnen. In totaal verdiende ze 1,04 miljard dollar. Warner Bros werd tweede met 691.4 miljoen dollar en Disney derde met 634,6 miljoen dollar.

De Amerikaanse NBC, 20th Century Fox en Sony Pictures volgen met 582,7 miljoen, 357, 1 miljoen en 189 miljoen dollar. “Deze top zes is niet zo dominant als mensen denken. De Duitse ZDF op plek zeven zat met 183 miljoen dollar erg dichtbij Sony“, aldus onderzoekers.

De achtste plaats was voor het Britse ITV met 116 miljoen dollar en de laatste distributeur die meer dan 100 miljoen dollar binnen harkte was Bavaria Media met 113 miljoen dollar. “Maar dat was uitsluitend voor Sturm der Liebe.








15 Reacties op “NCIS brengt 210 miljoen dollar op in Europa”


 1. !#Michael#!

  Als series zo succesvol zijn in het buitenland… zoals bijvoorbeeld CSI Miami welke meer geld genereert als z’n zuster series CSI en CSI NY dan is het toch vreemd dat juist zo’n serie gecanceld word in de VS?

 2. Anoniem

  Ja misschien wel. Maar David Caruso kreeg zo’n 400 000 dollar per aflevering, dusja… misschien uiteindelijk toch te duur?

 3. !#Michael#!

  @ anoniem

  Was er echt geen deal met die man te maken dat hij het zou doen voor 300 duizend dollar per aflevering? of 200 duizend?

 4. Anoniem

  Zou het echt waarderen als MC meer met dit soort ‘nieuws’ komt.

 5. !#Michael#!

  Ik ben nu trouwens ook wel benieuwd wat deze series wereld wijd gedaan hebben. Europa is vast niet de enigste afzetmarkt ;)

 6. Tim

  Ncis is ook een geweldige serie, ontzettend spannend (met name de nog
  in nederland uit te zenden cliffhanger van seizoen 9), maar ook ontzettend geestig tussendoor. Ben blij dat deze serie binnenkort aan zijn tiende seizoen mag beginnen!

 7. Joost

  Kijk MC, dit zijn goede media-nieuwtjes. Eindelijk eens een keer geen nieuws uit de Party of de Prive..

 8. Anoniem

  Zelfs al bleef David 400.000 maken, en zou een afl 4 miljoen kosten, neem nu dat de studio het met verlies aan zender CBS verkocht voor maar 2 miljoen, dan zouden ze per afl 2 miljoen verlies maken, op een seizoen dus 44 miljoen verlies.
  Echter internationaal zou dat verlies op een seizoen dubbel en dik terugverdient worden, om nog maar te zwijgen over de syndication herhalings deals in de VS die nog tientallen jaren elke 4 jaar opnieuw verkocht zullen worden.
  Haalbaar dus.

 9. Kevin

  Er mogen van mij wel eens wat series uit Japan en Zuid-Korea gekocht worden.

  Deze series zijn, als je je tenminste over de taal kunt heenzetten, best leuk en er zitten hele goede verhaallijnen tussen.

  Het is sowieso niet verkeerd de Nederlandse bevolking eens een andere smaak te geven dan alleen die van Amerikanen of van onze directe buren.

  De series daar zijn daar vaak ook maar 12, 16 of 20 afleveringen lang, met een aantal series die het hele jaar doorlopen.

 10. Anoniem

  @ kevin Heb je wat series je kan aanbevelen?
  Spaanse of Franse series vind ik ook goed(als ze maar wel Engelse ondertiteling hebben).

 11. bart

  NCIS mag van mij nog wel heel wat jaren meegaan.

 12. Toxilogic

  Harde cijfers van het cultuur imperialisme van de USA, geweld voor de fastfood generaties, dom dommer domst en ondertussen beroven hun meesters ons van onze bezittingen, van ons leven, letterlijk en figuurlijk en de gemiddelde sukkel alhier staat er bij en kijkt er graag na…

  Je zou jezelf af kunnen vragen waarom als sturm der liebe zo succesvol was wij in Nederland niets van deze Duitse serie meekrijgen, is dat misschien omdat de CO uitsluitend amerikaanse bagger mag inkopen ? Het zou zo simpel zijn voor SBS om zichzelf te profileren, ze zouden simpelweg kunnen besluiten uitsluitend Europese produkties uit te zenden-keuze in overvloed.

 13. Kevin

  Er zijn een hele hoop leuke series op te noemen, maar de Japanse drama serie Mother uit 2010 zou een heel goed begin zijn.

  http://asianwiki.com/Mother_(NTV-2010-Japanese_Drama)

  http://www.youtube.com/watch?v=qf2lCbq5WUo

  Mana Ashida (6 jaar) speelt zo ontzettend goed en overtuigend!

 14. Lala

  Afgrijselijke propaganda, dat NCIS.

  @Kevin, ik zou toch maar uit de buurt blijven van Koreaanse drama’s, tenzij je van soapie houdt (ik wel). Van mij mogen ze wel eens zo’n Zuid-Amerikaanse telenovela uitzenden. Wie kent hier De Draagmoeder nog?

 15. Kevin

  @Lala: Heb al een aantal Koreaanse drama’s uitgekeken en tot nu toe is er nog geen enkele serie echt tegengevallen, dus blijf er zeker niet bij uit de buurt.

Televisienieuws



Mail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.