Mohammed Enait loopt weg bij Pauw & Witteman

Advocaat en moslimfundamentalist Mohammed Enait is vrijdagavond boos weggelopen uit de uitzending van Pauw & Witteman op Nederland 1. Enait vond dat talkshowhost Jeroen Pauw tijdens het interview ‘monocultureel’ te werk ging. “Je leeft in een grachtengordel en weet niet wat gebeurt in deze samenleving. Dat is jouw probleem“, riep Enait verontwaardigd. Pauw vond dat de Surinaams-Nederlandse jurist zich niet zo op moest winden. “Hé, luister vriend. Je bent een provocateur.

De wrijving begon toen Jeroen Pauw vroeg wat er religieus is aan het hoofddeksel dat Enait draagt. Enait antwoordde dat hij de gedragingen van profeet Mohammed volgt, maar Pauw wist niet direct wie hij bedoelde. “Zijn gedrag is model voor 1,2 miljard moslims. Het feit dat u hem niet kent, dat geeft uw eigen intolerantie aan“, zei Enait. Pauw: “Ontspan je! Ik had wel eens van Mohammed gehoord, maar niet als je het zo heel snel zegt. Dat verstond ik gewoon niet. Maar nogmaals: wat is de reden? Omdat Mohammed een muts draagt, moet jij ook een muts dragen?

Enait vond het vervelend dat Pauw deze vraag stelde. “Ik zie dezelfde vraagtekens bij u en ik zie eigenlijk dat u keer op keer dezelfde vragen blijft stellen. Het feit dat u zo monocultureel te werk gaat en dat u niet weet wat voor verschillende sentimenten hier in Nederland leven, geeft aan dat u in een ivoren toren zit. Je leeft in een grachtengordel en weet niet wat gebeurt in deze samenleving. Dat is jouw probleem.

Doe niet zo raar“, kaatste Pauw terug. “We zitten helemaal niet in een ivoren toren. Het is logisch om vragen te stellen. Hé, luister vriend. Je bent een provocateur. Dat is je goed recht en dat doe je met plezier, maar dan moet je ook vragen verwachten als: waarom draag je een muts en waarom wil je geen handen schudden?

‘Geen provocateur’

Daarop zei Enait helemaal geen provocateur te zijn. “Je moet niet zomaar beginnen met het zeggen dat ik een provocateur ben. Ik ben iemand die is opgekomen voor zijn rechten. Dat is iets anders dan te provoceren. Ik heb gewoon binnen de juridische dimensies gehandeld. Het zijn politieke agitatoren als jullie die denken dat ze zich alles kunnen permitteren als het gaat over orthodoxe moslims. Het zijn de elite-racisten. De mensen die hier in de media zitten en hier in de redactie zitten.”

Heb je nu het idee dat je goed bezig bent door te zeggen dat dit elite-racisten zijn omdat ze vragen waarom je de dingen doet die je doet? Geef je jezelf dan nu een complimentje?“, vroeg Pauw.

Enait: “Je bent gewoon dedain bezig. Je bent gewoon bezig om je gast op een bepaalde manier te proberen in diskrediet te brengen. U zei hier buiten bij het eerste gesprek met mij al dat u niet gelooft in een multiculturele samenleving. Dat geeft aan dat u geen honest broker bent. Je bent geen onafhankelijke journalist. Je hebt je eigen visies. Je probeert te laten profileren en te prevaleren op andere mensen.”

Enait loopt weg

Paul Witteman greep vervolgens in en kondigde de zapservice aan. Toen die rubriek was afgelopen, was Enait weggelopen. “Zo hebben we nog maar drie gasten over, want Enait was enigszins verontwaardigd en is vertrokken. Ik weet niet precies waar dit applaus nu voor geldt, maar laten we aannemen voor respect voor Enait. Dat is een heel verschillige opmerking ja. Expres“, aldus Witteman.

Mohammed Enait was te gast in het programma, omdat het Hof van Discipline vrijdag heest besloten de berisping van de Raad van Discipline tegen hem te vernietigen. De raadsman kreeg die berisping omdat hij weigerde op te staan voor rechters. De uitzending is online terug te zien. De woordenwisseling begint rond 23:50.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen