Laatste opnamedag AVRO-serie De Troon

Foto: AVRODe makers van de AVRO-serie De Troon filmen de allerlaatste beelden maandag op een historisch moment. Dat heeft de AVRO maandag laten weten. “Op dezelf- de datum in 1813 kwam onze eerste koning Willem Frederik van Oranje terug uit Engeland, waar hij met zijn familie in ballingschap leefde. Regisseur Erik de Bruyn maakt vandaag, exact 196 jaar later, opnames op Vlieland van deze historische gebeurtenis“, aldus een zegsvrouw van de AVRO, dat de De Troon in 2010 uitzendt.

Willem Frederik van Oranje, de oudste zoon van de gevluchte stadhouder Willem V, heeft in ballingschap geleefd in Duitsland en Engeland. In november 1813 kreeg hij bericht dat hij mocht terugkeren naar zijn vaderland alwaar hij als ‘soevereine vorst’ kon gaan regeren; als Willem I, de eerste koning van Nederland.

De Troon, die de hele 19e eeuw beslaat, gaat over deze gebeurtenis en de heroïek van onze eerste koningen, die ons kleine land te midden van grootmachten als Frankrijk, Engeland en het oppermachtige Rusland, naar onafhankelijker gronden wisten te loodsen. De serie is grotendeels opgenomen in Hongarije, maar moest haar laatste draaidag bewaren voor Nederland, vanwege de lokatie: zee en strand.

In De Troon worden onder meer rollen vertolkt door Yorick van Wagingen, Jeroen Willems, Marcel Musters, Egbert Jan Weeber, Catherine ten Bruggencate, Loes Haverkort, Bracha van Doesburg, Bianca Krijgsman en Beppie Melissen. De Troon wordt geproduceerd door Lemming Film.

De Troon is vanaf zaterdag 6 maart te zien op Nederland 2.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen