Opnamen dramaserie Bernhard van start

De opnamen van de nieuwe dramaserie Bernhard, Schavuit van Oranje zijn van start gegaan. Dat heeft de VPRO vrijdagmiddag laten weten. Twee acteurs geven gestalte aan Bernhard: de oudere Bernhard wordt gespeeld door Eric Schneider en voor de jonge Bernhard vertolkt Daan Schuurmans de rol. De serie start in januari 2010. “In vier delen vertelt Bernhard zijn levensverhaal. Niet alleen aan de kijker, maar vooral aan prinses Máxima“, legt een zegsvrouw van de VPRO uit.

Máxima zal straks immers, als koningin naast Willem-Alexander, min of meer dezelfde positie innemen als Bernhard naast Juliana. Uit hun gesprekken en soms hevige discussies blijken hun grote verschillen, maar ook hun overeenkomsten.

De serie begint op 1 mei 2003, daags na Koninginnedag, wanneer Máxima Bernhard toevertrouwt dat ze het Koninklijke  leven wil opgeven. Beatrix piekert er immers niet over om troonsafstand te doen. Bernhard is geschokt en probeert haar over te halen door te vertellen hoe hij tijdens de opkomst van het Nazi-regime binnen het Koningshuis werd gehaald. Maar een onverhoopte onthulling maakt de situatie alleen maar erger…

De Prins leidde een internationaal bestaan, vertelt de woordvoerster van de VPRO. “Het verhaal sleept ons van Soestdijk langs het Duitse Reckenwalde, Berlijn, Londen, Argentinië, naar Canada en andere plekken op de wereld. Aan de hand van zijn leven schetst de serie een tijdsbeeld van de wereld van de jaren dertig van de twintigste eeuw tot aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Daarmee gaat Bernhard, Schavuit van Oranje over meer dan alleen het leven van een prins-gemaal. Het wordt een meeslepend drama over hoe je je staande houdt in een keurslijf, je daarin je eigen weg vindt en je de betekenis van Ware Liefde ontdekt.”

Bernhard, Schavuit van Oranje is vanaf januari 2010 wekelijks rond 22.00 uur te zien zijn op Nederland 1.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen