RTL: ‘Niet geblunderd met Jackson-documentaire’

Het op het laatste moment niet uitzenden van de documentaire ‘Michael Jackson Take Two: Wat Je Niet Mocht Zien…’ op zaterdagavond heeft te maken met een rechtenkwestie. Dat heeft een zegsman van RTL 4 laten weten. In plaats daarvan bracht RTL 4 tot de woede van Jackson- liefhebbers het zeer kritische ‘Living With Michael Jackson’ van Martin Bashir. RTL 4 vindt het niet ongepast dat dit program- ma slechts dagen na Jacksons dood te zien was. “We hebben een ‘vriendelijke’ versie uitgezonden.”

RTL 4 communiceerde sinds vrijdagavond met haar kijkers dat op zaterdag ingelast de documentaire ‘Michael Jackson Take Two: Wat Je Niet Mocht Zien…’ te zien zou zijn. Deze documentaire, met beelden van Jacksons eigen cameraploeg, was het antwoord op het zeer kritische programma ‘Living With Michael Jackson’ van Martin Bashir. En juist het werk van Bashir was zaterdagavond plotseling te zien bij RTL 4.

Er is volgens een woordvoerder van RTL een simpele verklaring voor het feit dat de aangekondigde documentaire ‘Take Two’ niet te zien was. “Om een lang verhaal kort te maken: dat is een rechtenkwestie. Wij dachten toen dit te gaan uitzenden, vandaar de aankondiging en promo’s“, legt de RTL-zegsman uit. “Inspringen op de actualiteit is uiteraard een ad hoc beslissing en dat kan met zich meebrengen dat de vooraf aangekondigde tijden niet meer kloppen of een inmiddels achterhaalde promo loopt. Maar wij vinden op dat moment de behoefte bij de kijker belangrijker.

Vriendelijke versie

Om de kijker toch een documentaire over Jackson voor te schotelen, besloot RTL 4 het kritische Living With Michael Jackson uit te zenden. “Wij hebben afgelopen vrijdag de rechten verkregen van een nieuwere versie van Living With Michael Jackson, een montage waarin een aantal kritische fragmenten ontbreken. Deze versie is hierdoor ook korter dan wat we een aantal jaren geleden hebben uitgezonden (en wat we qua rechten niet opnieuw konden uitzenden). Omdat de kritische fragmenten ontbreken, gaf deze versie dus geen negatief beeld van Michael Jackson“, vindt de zegsman.

Daar zijn niet alle kijkers het mee eens, blijkt uit de vele reacties op het internet. Ene Ria had liever iets positiefs gezien. “Ik heb die documentaire de eerste keer al gezien en nu weer en was wel verbaasd dat die juist nu werd herhaald, in plaats van een mooi concert te laten zien. Dat was juist zijn grote kracht.

Niet plotseling afgebroken

Hoewel de eigenlijk aangekondigde documentaire van 21.15 tot 22.40 uur te zien zou zijn, stopte Living With Michael Jackson plotseling – zonder aftiteling – om 22.10 uur. Veel kijkers hadden het gevoel dat slechts de helft van de documentaire te zien was. “Met het via de satelliet binnenhalen van de documentaire ontbrak door technische storingen de aftiteling“, zo verklaart de woordvoerder. “De uitzending is dus niet afgebroken. Het enige dat fout is gegaan, is (achteraf) de aankondiging. Dit vanwege de hectiek en de nog te nemen stappen om tot deze uitzending te komen.

RTL 4 hoopt dat de 817.000 kijkers toch nog genoten hebben van de vervangende documentaire. “We wisten uiteraard vooraf wat we uitzonden, namelijk de ‘vriendelijke’ versie van Living With Michael Jackson. Ik hoop dat we de mensen die dit zaterdag daadwerkelijk gekeken hebben hiermee een plezier gedaan hebben.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen