‘Matthijs van Nieuwkerk beste tv-interviewer’

Geplaatst op ma 29 jun 2009 om 16:14Foto: Bob BronshoffPresentator Matthijs van Nieuwkerk van De Wereld Draait Door is volgens collega’s uit het vak de beste interviewer op de Nederlandse televisie. Dat blijkt uit een onderzoek van de VARA Gids. Van Nieuwkerk heeft hiermee de Sonja Barend Award gewonnen, dat een nieuw initiatief van de gids is. Ruim honderd televisiemakers en mediajournalisten werden door de VARA Gids benaderd door het onderzoek. Uiteindelijk hebben veertig mensen gestemd, waaronder Rick Nieman en Jack van Gelder.


27 Reacties op “‘Matthijs van Nieuwkerk beste tv-interviewer’”


 1. steven

  oneens. deze man hoort zichzelf te graag praten, een interviewer moet juist interesse hebben in diegene die hij interviewt.

 2. Elwin

  Ben het er wel mee eens. Prachtig als hij een interview heeft met Leo Blokhuis. Die 2 hebben echt chemie…

 3. Eddy K.

  Zo mee eens. Wat een verademing om deze man aan het werk te zien.
  Er is nog een aantal toppers, maar Matthijs is voor mij de numero uno!
  Wat een talent. Puur genieten. Advies aan copycats; ken je beperkingen! Ik weet dat dat moeilijk is, lukt mij soms ook niet hoor :) Matthijs van harte man!

 4. Anoniem

  IK heb niet de indruk dat van Nieuwkerk nu zo gekopieerd wordt hoor

 5. HdR

  Voor mij is hij enorm overgewaardeerd. Irriteer me altijd aan hem.
  Moet je eens op letten hoevaak belangrijke zinnen van gasten afgebroken worden door deze man!

  Heb zovaak dat ik luister, en denk: Ja dat wil ik weten! Maar voordat de gast met een antwoord kon voldoen aan mijn nieuwsgierigheid, werd de zin afgebroken door Matthijs.

  Jammer!

 6. Timor

  Ik vindt hem dus echt geen goede tv-interviewer. Bovendien vindt ik de zomer draait door leuker dan dwdd, ondanks dat froukje voor geen meter kan presenteren.

  Elke editie van dwdd is leuker, zolang matthijs daar maar niet zit

 7. Timon

  Zullen we nu stoppen met deze man nog meer te bejubelen?

 8. Johan

  Zegt genoeg over die collega’s. van Nieuwkerk is niet echt de slimste, die laat zich nog door Balkenende het kaas van het brood eten.
  Om maar te zwijgen over de ‘kritsiche’ interviews met de vele miltairen die daar opdraven.

  Toen dat filmpie van Yolante uitlekte vroieg Geogina Verbaan zich af of dat zomaar maar mocht, zelfs dat begreep hij nog niet eens

 9. dp

  ik vind jenssen tog veel beter intervieuwen hoor dat ie maar snel weer terug komt ;) grtZz

 10. joe Insider

  Zo niet mee eens…

 11. Timon

  Reactie op dp:
  Hij heeft een grote aanhang dus zou niet verkeerd zijn voor een zender als RTL5 of een of ander radiostation!

 12. !#Michael#!

  Hij herhaald heel vaak de vraag in een ADHD achtige vorm … zwaait met z’n armen … hoogst iritant …

  Als je denkt dat de persiflage van Carlo in life and cooking van Matthijs zo aangedikt is, is scheel … het is bijna gewoon echt Matthijs …

  Hoogst iritante man!

 13. AJ

  Hij is goed maar laat geen mensen uitpraten.

 14. Timon

  Ja, Mathijs van Nieuwkerk is meer een sfeermaker als een interviewer hij stelt ook nooit eens een kritische vraag!

 15. yossarian

  @Timon: Maar wat is daar mis mee. Ik vind Matthijs van Nieuwkerk niet de beste interviewer van Nederland, maar wel de beste presentator. Hij doet niet zozeer interviews, maar voert gesprekken..

  Na een week of vier De Zomer Draait Door zie je eigenlijk pas hoe knap dat is. DZDD heeft nagenoeg dezelfde formule als DWDD, maar is niet om aan te zien. Dat komt door de presentatoren.

  De kracht van Van Nieuwkerk is dat hij een soort feelgood-sfeer kan scheppen. Alsof je in de kroeg een leuk gesprek voert. Je kunt ervan houden of niet, maar hij kan dat als geen andere.

 16. michel

  Reactie op !#Michael#!: Als hij op Rtl4 had gezeten late night dan had jij hem wel goed gevonden.

 17. yossarian

  @!#Michael#!: ja !#Michael#!, wat ga je nu doen als – stel – Matthijs van Nieuwkerk over een jaar of twee een contract tekent bij RTL? ;)

  P.S. Ik bedoel het trouwens niet kwaad, want ik denk dat je best een aardige gozert bent. Ik verwonder mij alleen om jouw RLT-fanatisme, of moet ik zeggen fundamentalisme? Het gaat mij om de discussie en niet om je persoonlijk aan te vallen..

 18. Timon

  Reactie op yossarian:
  Mijn punt is gewoon dat het niet de beste interviewer is. Beste presentator vind ik ook niet maar hij is wel de beste voor De Wereld Draait Door!

 19. Tjeerd

  @!#Michael#!
  Hij articuleert in ieder geval stukken beter dan Carlo. Maar goed Carlo is niet de enige met dat spraakgebrek.

 20. Tjeerd

  Maar ja aan de andere kant is het wel de slager die zijn eigen vlees keurt, deze prijs. De Sonja Barend Award van de VARA gids. Lachen hoor.

 21. !#Michael#!

  Reactie op yossarian:

  Als zijn intervieuw stijl dan nog steeds zo is als nu in DWDD, zal mijn mening het zelfde blijven!

 22. Tjeerd

  Reactie op !#Michael#!: Ten tijde van Talpa was je ook al zo over enthousiast en nu heb je een nieuwe zender gevonden die zich mag verheugen in jouw enthousiasme.

  Talenten als van Nieuwkerk of de Leeuw zul je bij RTL nooit tegenkomen. Dat is niet alleen in Nederland, maar dat zie je ook in Duitsland en Engeland. Bij de publieke omroepen krijgen mensen meer tijd zich te ontplooien of te ontwikkelen tot wat ze willen worden. Dat heeft gewoon alles met het soort bedrijf te maken.

  Daarom kun jij makkelijk kritiek leveren op alles wat publieke omroep is.

 23. anders

  terecht en van harte gefeliciteerd, maathijs is niet alleen goed interviewer, ook goed gespreksleider en bijzonder prettig om te zien. chapeau!

 24. bart

  Jammer dat RTL geen opvolgers heeft voor Barend en van Dorp.

 25. Bob

  Prima interviewer en presentator maar of hij nu de ‘beste’ is weet ik niet. Dat is ook te subjectief omdat het om persoonlijke mening gaat. Ik vind P&W dan beide beter omdat ze mensen wat meer laten uitpraten en scherper kunnen zijn met hun vragen zonder suggestief te worden. Daar heeft van Nieuwkerk nog wel eens last van.

  Tevens vind ik de aanleiding nogal incestueus. De VARA Gids vraagt voornamelijk aan de VARA gelinkte journalisten en presentatoren wie de beste interviewer is en daar komt een VARA coryfee uit. Blijf het een enge club mensen vinden. Heel erg agressief qua propaganda.

 26. michel

  Hij is misschien niet de beste maar, hij vraagt wel wat de kijker graag wil weten en als de gast daar omheen draait dan onderbreekt hij ze. Zoals het hoort. Ik denk dat Pauw en Witteman zeker beterre intervieuwers zijn dan Matthijs maar, hij kan voor het soort programma wat hij presenteerd wel een goede sfeer neer zetten waardoor je blijft kijken. De vaart en de verschillende onderwerpen maken Dwdd ook tot een goed programma.

  De zomer draait door had best wat kunnen worden als ze het programma wat meer eigen rubrieken hadden gegeven, Het vanaf een buiten locatie had gekomen en het gewoon de hele zomer op tv zou komen en niet stopt (voor Tourjournaal en het nieuwe programma van Harm Edens dat in mij ogen beide niet op jonge zender Ned3 hoord) terwijl de zomer net begonnen is. Slaat nergens op! En daarbij de presentatoren van Dzdd krijgen niet de kans om te groeien in een programma soort wat voor hun nieuw is. Art doet het vanaf het begin al erg goed, Waldemar gaat met sprongen vooruit en ook Froukje word steeds een stukje beter.

 27. Tetje

  Vind ik ook, oefening baart kunst. Waar moeten ze anders oefenen? Als Matthijs daar maar weer in het najaar zit, vind ik het helemaal best.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.