‘Politici hebben geen zin in optreden Pauw & Witteman’

Geplaatst op do 30 okt 2008 om 15:27

Verschillende politici hebben niet altijd zin om in het goed bekeken programma Pauw & Witteman te verschijnen. Incidenten, ruzies en affaires zouden het in de talkshow altijd winnen van het gedegen verhaal. “Als je een inhoudelijk verhaal kwijt wilt, dan loop je een risico“, zegt Arjen Berkvens, voormalig campag- nemanager van de PvdA, vandaag in een interview met De Volkskrant. Het gaat niet altijd over politiek. “Voor je het weet moet je in discussie met Joop Braakhekke.”

De ministers Hirsch Ballin (justitie), Donner (sociale zaken) en Klink (volksgezondheid) zitten zelden in Pauw & Witteman. Herman Meijer, eindredacteur van Pauw & Witteman: “Politici hebben in een democratie de plicht af en toe acte de présence te geven in fora die ertoe doen. Zoals talkshows waar een miljoen kiezers naar kijken. Je zou nu heel gemakkelijk kunnen concluderen dat wij minder CDA’ers te gast hebben dan PvdA’ers. Maar dat ligt niet aan ons: ze komen gewoon niet.

Politieke inhoud komt in Pauw & Witteman nauwelijks aan bod, vindt ook Annemarie Stordiau, directeur voorlichting op het ministerie van Justitie: “Afgelopen vrijdag zat Nebahat Albayrak bij P & W. De afspraak was dat ze zou komen praten over rechtsbijstand. Een onderwerp dat veel mensen aangaat, bij echtscheidingen of andere conflicten. Op het laatste moment kreeg ze te horen dat ook burgemeester Leers van Maastricht zou aanschuiven, en dus ging het gesprek ineens over zijn kandidatuur voor Rotterdam, en over drugs in gevangenissen. Dat waren veel lekkerder onderwerpen, zei de redactie.

Ze zal Albayrak voortaan niet adviseren niet te gaan, maar “we zullen de onderhandelingen over wat er aan de orde gaat komen wel steviger voeren“.

Eindredacteur Meijer erkent dat er wel eens wat mis gaat. “Maar als dat de reden is waarom Annemarie Stordiau onze politiek redacteuren nu al 2,5 jaar lang bijna de gang uitjaagt wanneer ze weer een interview met Hirsch Ballin aanvragen, begrijp ik daar niks van. Want het leuke bij ons is: wij bieden heel makkelijk een herkansing. Niet direct de volgende dag over hetzelfde onderwerp misschien, maar wel even later.

Veel ligt ook aan de persoonlijkheid van de politicus zelf, zegt campagneleider Berkven: “Diederik Samson of Jeroen Dijsselbloem kun je moeiteloos neerzetten bij De Wereld Draait Door. Maar iemand als Ella Vogelaar heeft gewoon wat meer tijd nodig om een punt te maken.
20 Reacties op “‘Politici hebben geen zin in optreden Pauw & Witteman’”


 1. Brian

  Ideaal moment voor RTL om met een talkshow te starten waar politici zich wel welkom voelen!

 2. Thom

  RTL komt op 14 november met een ‘RTLBoulevard Late Night’ – uitzending, zoals ze dat zelf noemen in de programma schema’s om 22:30

 3. I am

  Oh ja? Want dat lijkt jou boeiende tv, zendtijd voor de politieke partijen late night op 4…?

 4. Brian

  Reactie op I am:
  Nee maar een goede late-night-show moet ook aandacht schenken aan politiek, bij bepaalde gebeurtenissen zou het mooi zijn wanneer de politici het eerst aar RTL4 komen.

 5. tjeerd/tjedde

  Pauw en Witteman en hun redactie vinden hun programma geweldig, maar dat is het dus zoals hierboven beschreven, niet. Het is erg warrig en onsamenhangend door de verschillende mensen die er zitten. Het is een slap aftreksel van Barend en van Dorp.

  Wat moeten politici inderdaad met Joop Braakhekke? Zet dan gewone Nederlanders aan die tafel die in gesprek kunnen met politici. Maar dat zullen ze bij de Vara en ook de politici niet durven.

 6. JOEP!

  Dit bewijst maar weer eens dat politici bange mensen zijn. Ze worden getraind om met de media om te gaan. Laten ze er dan ook mee omgaan !!!!!

 7. mark

  Reactie op Thom: Weer onder de 500.000, werkt niet op een ander tijdstip dan 18:30 uur…

 8. Anoniem

  Hirsch Ballin heeft geen Ballin [][

 9. Anoniem

  Ach, als de verkiezingen er weer aankomen vinden ze het geen enkel probleem om bij P&W in debat met Clown Bassie te gaan.

  Wees dan ook consequent.

 10. Sander

  @ Mediacourant

  schrijven = verschijnen

 11. Oud Nieuws

  Dit artikel stond al een paar dagen geleden in de Volkskrant….

 12. Anoniem

  Wat een gezeur. Pauw en Witteman is een leuk programma op de late avond. Vermakelijk en helemaal niet warrig. Gelukkig zijn 1,1 miljoen kijkers het met me eens en dat is een zeer goed kijkcijfer op dit tijdstip!

 13. Puk

  Tuurlijk is P&W een leuk programma, vermakelijk genoeg met die kwinkslagen en dat hoofd van Jeroen! Maar voor de afleiding, laten we eerlijk zijn, regelmatig dut je in slaap van de saaijigheid daar, dus een talkshow op RTL4 is zeker een alternatief. Vroeger hadden we Jensen nog maar die is ook al weg.

 14. Johan

  als ze helemaal geen politici meer uitnodigen kijk ik misschien ook, die politici zijn de reden dat ik er met een grote boog omheen zap

 15. Anoniem

  leuk voor jullie mediakijkers. paar dagen geleden dus in de Volskrant. Vandaag maar weer eens nageschreven in NRC Next. Iedereen aapt elkaar na.

 16. Anoniem

  Ik zou ook geen zin hebben……

 17. Anoniem

  Te hopen dat RTL een goed gesprek heeft binnenkort met Robert Jensen. Ze zouden in November verder praten…

 18. sven

  vond uitzending gister slordig… tijdens het gesprek met Don Diablo liep tot 3 x aan toe het geluid op de achtergrond veel te lang en vooral te hard door… ik kon het gesprek niet goed volgen hierdoor.. HEEEEL irritant !!!

 19. sven

  Van die house muziek tussendoor bedoelde ik dus, geen leader ofzo.

  Je kon de vragen van Flauw & Pitten man niet goed horen, en Diablo zijn eigen antwoorden

 20. Anoniem

  Robert Jensen, dat braakmiddel hoeft niet meer op tv terug tekeren.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.