‘Politici hebben geen zin in optreden Pauw & Witteman’

Verschillende politici hebben niet altijd zin om in het goed bekeken programma Pauw & Witteman te verschijnen. Incidenten, ruzies en affaires zouden het in de talkshow altijd winnen van het gedegen verhaal. “Als je een inhoudelijk verhaal kwijt wilt, dan loop je een risico“, zegt Arjen Berkvens, voormalig campag- nemanager van de PvdA, vandaag in een interview met De Volkskrant. Het gaat niet altijd over politiek. “Voor je het weet moet je in discussie met Joop Braakhekke.”

De ministers Hirsch Ballin (justitie), Donner (sociale zaken) en Klink (volksgezondheid) zitten zelden in Pauw & Witteman. Herman Meijer, eindredacteur van Pauw & Witteman: “Politici hebben in een democratie de plicht af en toe acte de présence te geven in fora die ertoe doen. Zoals talkshows waar een miljoen kiezers naar kijken. Je zou nu heel gemakkelijk kunnen concluderen dat wij minder CDA’ers te gast hebben dan PvdA’ers. Maar dat ligt niet aan ons: ze komen gewoon niet.

Politieke inhoud komt in Pauw & Witteman nauwelijks aan bod, vindt ook Annemarie Stordiau, directeur voorlichting op het ministerie van Justitie: “Afgelopen vrijdag zat Nebahat Albayrak bij P & W. De afspraak was dat ze zou komen praten over rechtsbijstand. Een onderwerp dat veel mensen aangaat, bij echtscheidingen of andere conflicten. Op het laatste moment kreeg ze te horen dat ook burgemeester Leers van Maastricht zou aanschuiven, en dus ging het gesprek ineens over zijn kandidatuur voor Rotterdam, en over drugs in gevangenissen. Dat waren veel lekkerder onderwerpen, zei de redactie.

Ze zal Albayrak voortaan niet adviseren niet te gaan, maar “we zullen de onderhandelingen over wat er aan de orde gaat komen wel steviger voeren“.

Eindredacteur Meijer erkent dat er wel eens wat mis gaat. “Maar als dat de reden is waarom Annemarie Stordiau onze politiek redacteuren nu al 2,5 jaar lang bijna de gang uitjaagt wanneer ze weer een interview met Hirsch Ballin aanvragen, begrijp ik daar niks van. Want het leuke bij ons is: wij bieden heel makkelijk een herkansing. Niet direct de volgende dag over hetzelfde onderwerp misschien, maar wel even later.

Veel ligt ook aan de persoonlijkheid van de politicus zelf, zegt campagneleider Berkven: “Diederik Samson of Jeroen Dijsselbloem kun je moeiteloos neerzetten bij De Wereld Draait Door. Maar iemand als Ella Vogelaar heeft gewoon wat meer tijd nodig om een punt te maken.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen